Betalen met bitcoin: Waar en hoe betalen met crypto?

Betalen met bitcoin, kan het al? Ja! Bij een groeiend aantal ondernemers kun je betalen met crypto. Als bitcoin en crypto investeerder kan ik mij voorstellen dat je zoekt naar een weg om met bitcoin en crypto te betalen. Het werkt eenvoudig, makkelijk en snel en steeds meer ondernemers online en lokaal bieden de mogelijkheid te betalen met bitcoin.

Zometeen weet je:

Hoe werkt betalen met bitcoin?

Betalen met Bitcoin of een andere crypto is zo simpel als het verzenden van een email. Maar, het is wel iets foutgevoeliger. Dus je moet goed opletten op wat je doet.

Wat heb je nodig om te betalen met crypto en bitcoin?

Ontvangstadres

Het ontvangstadres is de public key van de ontvanger. Degene naar wie jij je bitcoin of crypto versturen gaat. Deze public key is een lange reeks van verschillende tekens en kan er zo uitzien:

15GHwa6Q5Jz2dtkeNxL567m4F3ikXhw35fMlK

Je eigen wallet

Je hebt een eigen wallet nodig, waar jij je bitcoin of andere cryptomunt op hebt opgeslagen. Vanuit je wallet stuur jij je bitcoin naar de ontvanger.

Stap voor stap betalen met crypto

 1. Kopieer de public key van de ontvanger
 2. Ga naar je wallet en kies verzenden/ opnemen/ betalen. Dit is per wallet anders.
 3. Kies de juiste munt. Wil je met bitcoin betalen kies dan je bitcoin wallet en niet je litecoin wallet.
 4. Plak het adres in het ontvangstadres
 5. Controleer de eerste 4 en de laatste 4 tekens.
 6. Verzend

Waarom betalen met bitcoin?

Iedereen heeft zo zijn eigen motivatie om te willen betalen met bitcoin of crypto. Het biedt in ieder geval een aantal verschillende voordelen en nadelen.

Voordelen

 • Kostenbesparend
 • Betalingen zijn onnomkeerbaar
 • Fraude is (bijna) onmogelijk

Nadelen

 • Koersen zijn volatiel. De waarde van bitcoin en andere cryptomunten kan van het één op het andere moment vele procenten stijgen of dalen.
 • Betalingen zijn onomkeerbaar

Betalen met bitcoin is kostenbesparend

Dit voordeel is het grootst bij internationale betalingen. Dit komt, omdat er geen tussenpartijen tussen de betalingen zitten die hun transactiekosten rekenenen, zoals bij internationale betalingen wel het geval is. Daar zitten nogal wat banken tussen. Bij betalingen binnen Nederland is dit natuurlijk niet het geval. Daar worden niet of nauwelijks kosten in rekening gebracht voor het betalen.

Betalingen zijn onomkeerbaar

Als voordeel:

Is een betaling éénmaal gedaan, dan kan de verzender hem niet meer terugdraaien. Gedane zaken nemen geen keer.

Als Nadeel:

Om deze reden, moet je ook goed opletten bij het verzenden van je betaling: klopt het adres? Klopt het bedrag? En verstuur je bitcoin naar een bitcoin adres? Of Ethereum naar een Ethereum adres? Doe je iets fout, dan ben jij je geld kwijt. Er is geen centrale authoriteit die alles voor jou controleert. En eventueel een betaling voor je terug kan halen.

Fraude is (bijna) onmogelijk

Omdat de blockchain decentraal is, en het gecontroleerd wordt door verschillende controlepunten in het netwerk, is fraude zo goed als onmogelijk.

Waar kun je betalen met bitcoin en crypto?

Er zijn steeds meer winkels waar je betalen kunt met crypto en bitcoin. Er is al een website waarop je kunt zien op welke plekken bij jou in de buurt je betalen kunt met crypto. Dit is de website: coinmap.org.

Online bij een webshop betalen met crypto of bitcoin

Ook online kun je bij steeds meer webshops betalen met crypto of bitcoin. Voorbeelden hiervan zijn: bol.com, Zalando.nl en thuisberzorgd.nl. Dit zijn alleen nog maar een paar van de grote jongens. Bij een groeiend aantal lokale online ondernemers en niche webshops kun je al betalen met bitcoin.

Overal betalen met bitcoin?

Wil je overal betalen met bitcoin? Onafhankelijk van het feit of de ondernemer wel of geen bitcoins als betaalmiddel accepteert? Dan kun je kijken naar een bitcoin en crypto debet of creditcard.

Er zijn verschillende crypto exchanges, waarbij je een crypto creditcard kunt aanschaffen. Voorbeelden hiervan zijn: coinbase en binance. Ook kun terecht bij Wirex.

Samenvatting en conclusie: betalen met bitcoin – waar en hoe?

Wil je betalen met bitcoin en crypto heeft een grote rij aan voordelen. Een paar daarvan hebben we in dit artikel besproken. Ik kan mij héél goed voorstellen dat je ook nog persoonlijke redenen kunt aandragen om te willen betalen met bitcoin.

Wat je nodig hebt is de public key van de ontvanger. Dit is het ontvangstadres. En je hebt zelf een wallet nodig. Omdat er geen centrale authoriteit is die alles controleert, zul je zelf goed op moeten letten of je alles goed doet. Je bent als het ware je eigen bank.

Je kunt betalen bij steeds meer ondernemers en winkels. Waar betalen met crypto? Ook bij steeds meer webshops accepteren bitcoin als betaalmiddel.

Wil je overal betalen met crypto? Er zijn verschillende credit- en debitcards waarmee dit in verschillende landen mogelijk is.

 • Populairste exchange
 • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting
Laatst bijgewerkt: 12/02/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *