Is Bitvavo betrouwbaar?

Feiten & Fabels over Bitvavo! 🔐

In de crypto wereld zijn betrouwbaarheid en beveiliging super belangrijk. Logisch dat je antwoord zoekt op de vraag of Bitvavo betrouwbaar is. De Nederlandse exchange Bitvavo neemt dit feit uiterst serieus. Het doet er alles aan om jouw tegoeden te verzekeren. Ondanks de hoge prioriteit op deze twee cruciale pilaren, komt er wel eens een scam-bericht in de wereld.

Daarom is het de hoogste tijd om de volgende vraag te beantwoorden: Is Bitvavo betrouwbaar?

Laten we hierbij gelijk de feiten van de fabels scheiden. Zodat jij precies weet waaraan je begint met deze populaire en snel groeiende crypto exchange.

🤫 Hou je van voordeel? Via de links in dit artikel naar Bitvavo kun jij gratis 1.000 Euro handelen

 • Populairste exchange
 • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting

Samenvatting: Is Bitvavo Betrouwbaar

Hoe kun je betrouwbaarheid waarborgen? Deze vraag heeft Bitvavo uitstekend beantwoord. Via externe audits, gedragscodes van DNB en Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland, het oprichten van een Stichting om cliëntgelden te beschermen, etc. heeft Bitvavo een reputatie van betrouwbaar en veilig weten neer te zetten. De medewerkers worden uitvoerig gescreend, en ze blijven op de hoogte middels trainingen. Ten slotte vind je in je account de functionaliteiten om je account te beveiligen. Want, hoe betrouwbaar Bitvavo ook is. Hackers en oplichters kun je erop vertrouwen dat zij hun weg naar jouw geld willen vinden. En daar kan alleen jij als gebruiker wat aan doen.
Hoe betrouwbaar is Bitvavo?

Bitvavo en betrouwbaarheid: De Feiten

Als eerste de feiten. Waarom is Bitvavo betrouwbaar? Daar gaan we nu uitvoerig op in.

Naast betrouwbaarheid en beveiliging is gebruiksgemak van het platform 1 van de kernpunten, waar Bitvavo veel aandacht aan geeft.

Als je er over nadenkt is het een heel knappe prestatie van deze exchange om bitcoin en crypto zo makkelijk toegankelijk te maken voor iedereen. Hiermee slaat het bedrijf een grote slag in de massale acceptatie van de blockhain en crypto.

Gelukkig, staat dit gebruiksgemak de beveiliging en daarmee de betrouwbaarheid van Bitvavo niet in de weg.

Het gaat juist hand in hand. Het versterkt elkaar zelfs.

Ondanks de nog immer geldende status quo in de crypto wereld:

Not your keys, Not your wallet

Maakt Bitvavo het wel heel verleidelijk om je crypto gewoon bij de exchange te laten staan. Zelf heb ik sinds 2020 mijn crypto en tegoeden in mijn account staan.

En ja, het staat er nog steeds onaangeraakt.

Alleen zelf ben ik door domme fouten wel eens wat geld verloren 😅

Overigens, met de bovengenoemde phrase wordt bedoeld, dat je altijd zelf in beheer zou moeten zijn van de toegang tot je cryptovaluta. Dat alleen jij zelf de “keys” toegangscodes etc. van je wallet hebt. En niemand anders.

Waarom is Bitvavo betrouwbaar?

De betrouwbaarheid heeft voor een groot deel te maken met de veiligheid van dit crypto handelsplatform.

En die is tip top in orde.

Dat beveiliging en betrouwbaarheid serieus worden genomen, zie je terug in alle lagen en in allerlei aspecten van het online platform en in de organisatie.

Om het overzichtelijk te maken kun je het onderverdelen in twee cateogoriën;

 1. organisatorische betrouwbaarheid en beveiligingsmaatregelen
 2. en technische betrouwbaarheid en beveiligingsmaatregelen

De scheidslijn hiertussen is niet zo duidelijk als in deze opsomming, vaak gaan deze twee ongemerkt in elkaar over. Het is bedoeld om je een indruk te geven van de verschillende maatregelen die zijn getroffen om veiligheid te waarborgen.

organisatorische maatregelen

Organisatorische betrouwbaarheid en beveiligingsmaatregelen

Deze maatregelen hebben voornamelijk te maken met het organisatorische aspect. Hoe is het bedrijf geörganiseerd om veiligheid en betrouwbaarheid te kunnen waarborgen? Waar moeten de medewerkers aan voldoen, e.d.

Medewerkers

Ondanks het feit dat techniek een enorm deel van de beveiliging waarborgt, blijft de mens een zwakke schakel. Uiteraard heeft Bitvavo medewerkers in dienst (In 2022 al zo’n 190! Een groei van zo’n 120 in 2 jaar…)

Een VOG; Verklaring Omtrent Gedrag is 1 die elke nieuwe medewerker moet kunnen overleggen is 1 van de maatregelen die word getroffen om hier betrouwbaarheid te kunnen waarborgen.

Dankzij technische ontwikkelingen waar Bitvavo mee te maken heeft, en dus ook de medewerkers, worden de medewerkers op de hoogte gehouden via interne trainingen. Dit om het bewustzijn voor eventuele gevaren aan te scherpen en wakker te houden. En hierbij te informeren over de best mogelijke oplossingen.

Grote transacties

Wanneer je een grote transactie wilt doen, zijn er altijd meerdere mensen bij betrokken om deze te ondertekenen. Dit is een select groepje bevoegde medewerkers, waaronder directieleden.

Beveiligingsnormen en toezicht

Op dit vlak komen organisatie en techniek samen. De datacenters waarop het Bitvavo platform draait moeten voldoen aan verschillende certificaten: Dit zijn:

 • ISO9001
 • ISO27001
 • ISO27017
 • PCI DSS Level 1
 • SOC 1-3
 • Veiligheidsniveau Cagegorie 4+, de hoogste standaard voor beveiliging in Nederland; 24/7 controle op digitale kluizen

Het gaat te diep om dit allemaal tot in detail uit te leggen, maar je dit betreft de hoogste klasse van veiligheid en toezicht.

Verder staat Bitvavo onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Hiermee dient het zicht te confirmeren aan de anti-witwasrichtlijnen. (AMLD4/5) Dit zie je ook terug in het KYC (Know your customer) protocol. Dit is tevens in strijd tegen terrorisme.

In de praktijk betekent dit, dat jij jezelf dient jezelf te identificeren om volledig gebruik te kunnen maken van het platform.

Externe security audits

Al de verschillende systemen worden geregeld aan onafhankelijke externe security audits en toesten onderworpen. Zo blijft de veiligheid en daarmee de betrouwbaarheid up to date.

Betrouwbare opslag van tegoeden bij Stichting Bitvavo

Naast het bedrijf Bitvavo dat het crypto handelsplatform draaiende houdt, is er Stichting Bitvavo Payments. In deze stichting komen jouw en de andere cliëntgelden terecht, wanneer je deze op de handelsbeurs stort.

Deze stichting is officieel geregistreerd en los van het bedrijf: Bitvavo B.V.

Het voordeel hiervan is, dat mocht het bedrijf een onwaarschijnlijk faillissement in gaan, jouw gelden onaangeraakt blijven en bij jou terug komen.

Tegoeden verzekerd

Via AON en in samenwerking met Coinbase Custody International is Bitvavo verzekerd tegen diefstal voor 255 miljoen USD. Deze verzekeringsagent behoort tot een groep gecertificeerde verzekeraars in VS en Londen.

Samengevat: Is de Bitvavo organisatie betrouwbaar?

Het bedrijf voldoet aan de hoogste veiligheidsnormen en staat onder toezicht van belangrijke hooggeplaatste organen zoals DNB. Verder zijn je tegoeden opgeslagen in een stichting en niet bij het bedrijf zelf. En is de organisatie via audits, screening van medewerkers, multiple signatures, e.d. zo ingericht om de betrouwbaarheid te waarborgen.

Dus: Ja, Bitvavo is op organisatorisch vlak betrouwbaar.

 • Populairste exchange
 • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting

De technische aspecten om betrouwbaarheid te waarborgen

Achter de schermen gebeurd er natuurlijk van alles dat jij en ik niet zien om de handelsbeurs en de rest van het online cryptoplatform veilig te houden.

De programmeurs hebben het er maar druk mee, om hier altijd mee up-to-date en nog beter ahead of the game te blijven. Als vanzelfsprekend bestaat het personeelsbestand van Bitvavo voor een groot deel uit programmeurs.

In dit stuk wil ik voornamelijk het stuk uitlichten waar jij en ik als gebruikers van Bitvavo te maken hebben met de verschillende technische voorzieningen om de veiligheid en daarmee de betrouwbaarheid te waarborgen.

Cold storage opslag van je crypto

Cold storage betekent, niet verbonden aan het internet. Een cold wallet is dus offline. Via het internet is deze dus niet te bereiken. Een cold wallet is de veiligste vorm van crypto opslg.

Bij Bitvavo staan je tegoeden opgeslagen in cold wallets. Hierbij hebben slechts enkele personen toegang tot je wallet. Deze toegang is nodig, zodat jij vanuit je wallet transacties maken kunt.

De methode die Bitvavo hiervoor hanteert zie je veel terug bij vooraanstaande crypto handelsbeurzen.

Beveiligde verbinding (SSL)

Zelfs deze website heeft een SSL. Je kunt niet meer zonder. Een beveiligde verbinding behoord tot de standaard. Dit om ervoor te zorgen dat de uitgewisselde informatie tussen website en bezoeker blijft, en er niemand mee kan kijken.

Zoals je kunt verwachten heeft Bitvavo een beveiligde verbinding.

Dit herken je aan een slotje in de adresbalk van je webbrowser. Daarnaast begint de url met: Https:// in plaats van Http:// Dit betekend dat alle informatie versleuteld wordt verstuurd tussen zender en ontvanger.

Bitvavo Beveiliging SSL
Beveiligde verbinding herkennen

Account beveiliging: Jouw eigen verantwoordelijkheid

De zwakste schakel op het gebied van beveiliging is de mens, de gebruiker. Jij en ik dus. Sorry, ik wil je niet zwak noemen. Het is sterk dat je hier bent, en dit onderzoekt. Je bent al diep in dit artikel gedoken, alle credits aan jou😅

Ook een fort kan stevige muren, grachten etc. hebben, uiteindelijk zijn het de wachters aan de poort die ongenode gasten binnenlaten of niet.

De poort van het fort, is als de inlog tot jouw account.

Bitvavo geeft je verschillende tools om dit goed te beveiligen.

Inlog beveiliging met 2FA

2FA betekent Two Factor Authentication. Het is een tweede laag in de beveiliging om in je account te komen.

Naast je wachtwoord, heb je iets nodig dat je hebt. De 2FA, via een wo factor authentiecatie app zoals Google Authenticator, kun je enkel inloggen als je naast je wachtwoord ook nog de code van de 2FA invult.

Standaard is deze nog niet ingeschakeld. Wanneer jij je account hebt aangemaakt, is dit de eerst volgende stap om te doen.

Bitvavo 2FA instellen is vrij gemakkelijk en in een paar stappen gedaan.

Verder kun je nog:

 • IP-whitelisten: Dit is een IP check wanneer je inlogt vanaf een onbekende locatie of apparaat. Via je e-mail krijg je een melding om de activiteit te controleren.
 • Antiphishingcode: Dit mailtje is voorzien van een antiphishingcode. (Als jij deze hebt ingesteld.) Hiermee kun je controleren of het verstuurde bericht echt van Bitvavo afkomstig is.
  • Wat is phishing? Bijvoorbeeld de mailtjes die je van de ING, SNS of MijnOverheid krijgt, waarbij je gevraagd wordt om opnieuw je inloggegevens te wijzigen, omdat er iets mis is. Deze hebben als doel je gegevens te ontfrutselen en je digitale identiteit te stelen.
 • Externe Wallets whitelisten: Vanuit je Bitvavo wallet kun jij crypto overmaken naar een andere wallet. Dit is een proces waarin je makkelijk een foutje maakt. Een walletadres is namelijk een lange reeks cijfers van verschillende tekens door elkaar. Wanneer je deze eenmaal goed hebt opgeslagen, gewhitelist, kun je deze elke keer terugpakken. Erg handig dus. Daarnaast is dit whitelisten ook een controle van Bitvavo ten gevolge van de controle van DNB om te controleren waar al de crypto naartoe gaan.
 • E-mail controle bij verschillende cruciale knooppunten: Elke handeling op het platform wordt bevestigd met een mailtje in je mailbox. Aan de ingestelde anti-phishingcode kun je zien, dat dit van Bitvavo afkomstig is. – Vul deze dus in 😉

Consumentenbescherming en Bitvavo

Er zijn verschillende organisaties die zich bezighouden met diverse richtlijnen, waaronder crypto brokers en exchanges zijn onderworpen. Deze regels hebben verschillende functies. Een daarvan is uiteraard het tegengaan van criminele activiteiten zoals witwassen e.d. een andere is consumentenbescherming.

Het zijn de Nederlandsche Bank en Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland die hier beiden op hun eigen manier op toezien. De tweede is een zelfregelerend orgaan met zijn eigen gedragscodes voor alle leden.

Je ziet Bitvavo doet er alles voor om een veilig crypto trading platform te faciliteren. De positieve ervaringen van mij en vele anderen zijn daar een logisch gevolg van.

Fabels over Bitvavo en betrouwbaarheid

Ik ben via Bitvavo opgelicht

Mijn Bitvavo account is gehackt

Gemene mensen zijn het eigenlijk,

die hackers.

Ze maken misbruik van een gevestigde naam om mensen op te lichten.

De betrouwbare reputatie van Bitvavo wordt gebruikt om gegevens te ontfutselen van niets vermoedende mensen, om er vervolgens met hun geld vandoor te gaan.

De gedupeerden kunnen vervolgens in de val trappen Bitvavo als boosdoener aan te wijzen. Terwijl Bitvavo helemaal niets doen kan aan deze scams.

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, geeft Bitvavo je al de functionaliteiten om je account zo goed mogelijk te beveiligen. Zodat diefstal (bijna volledig) uitgesloten kan worden.

Fabel 1: Bitvavo advertenties

Je kent ze vast wel, de advertenties die je te zien krijgt op een willekeurig Social Media platform, waar je hoge winsten worden beloofd. Hiervoor dien jij je aan te melden bij een platform. Je komt terecht op een betrouwbaar ogende website.

Hierop vind je genoeg “social proof”, je vertrouwen is gewekt.

Je moet alleen even een account aanmaken bij Bitvavo.

En…

Je geld overmaken naar een bepaalde wallet. Van hieruit wordt het in jouw account gestort…

Ja hoor…

Fabel ontmaskerd

Het geld staat nooit in jouw account, je krijgt enkel een paar cijfertjes te zien, die doen lijken alsof je geld verdient. In feite is de boef er al lang vandoor met je centen.

Is Bitvavo de schuldige?

Nee, uiteindelijk heb je zelf je geld overgemaakt.

Fabel 2: Google extensies zijn altijd betrouwbaar

Een Chrome extensie kostte de gedupeerde zo’n € 35.000,-! Zij vond deze malefide Google App gewoon via een Google advertenties.

Via deze extensie hadden de hackers toegang tot de gegevens van deze vrouw. Omdat zij haar 2FA niet had ingesteld waren ze er heel snel met haar geld vandoor.

Conclusie: installeer niet zomaar een Chrome extensie. Kijk vooraf waarvoor hij dient, lees recensies en maak dan pas een beslissing.

Hoe groot denk je dat de kans om gehackt te worden was, als deze vrouw haar 2FA had geactiveerd?

Fabel 3: Bitvavo is nog nooit gehackt dus ik ben veilig

Deels is deze statement waar. Bitvavo als geheel is nog nooit gehackt. Daar doen ze alles aan, zoals je hebt kunnen lezen. Maar, via verschillende wegen kan jouw account wel gehackt worden. Daarom is het belangrijk de functionaliteiten die Bitvavo biedt om je account te beveiligen te activeren en juist in te stellen.

En check de linkjes. Of, als je op een linkje klikt, check de landingspagina.

Even een voorbeeld van een gehackt account:

Terug naar april 2021. Nog niet zo lang geleden dus. Bij o.a. Litebit en Bitvavo kochten vier handelaren verschillende cryptocoins. Via een phishing mail (Zie het belang van de antiphishingcode) werden de handelaren verzocht hun gegevens aan te passen. Dit deden zij braaf. Deze gegevens kwamen terecht bij de scammers. En hop daar was het viertal opgelicht voor zo’n € 20.000,-

Fabel 4: Mijn geld is bij Bitvavo verzekerd, dus ik kan niet worden opgelicht, alles komt terug.

Crypto transacties zijn onomkeerbaar. Bitvavo kan je geld niet terughalen. Daarnaast zijn bovenstaande voorbeelden gevolg van je eigen gedrag. Hoe lullig ook, Bitvavo kan dit niet voor je terughalen. Verlies door zulke acties is niet verzekerd.

Dus: Beveilig je account met de 2FA en anti phishing code. En als vanzelfsprekend ben jijzelf de enige die de inloggegevens kent.

Fabel 5: Bitvavo betaalt geen geld uit, ik ben opgelicht?

De standaard termijn waarop Bitvavo je opname verwerkt bedraagt 1 á 2 werkdagen. In de praktijk gaat dit vaak vele malen sneller en is het er met een paar uur.

Dat het langer duurt, wil niet zeggen dat je bent opgelicht. Er zijn verschillende schijven waarop je opdracht even kan blijven hangen.

Om je een voorbeeld te noemen:

Zo’n beetje tegelijkertijd met mijn vriendin namen we een aardige som op. Bij haar stond het bedrag bijna instantly op haar rekening bijgeschreven. Bij mij duurde het dagen.

Aangezien ik er alle vertrouwen in had dat het goed kwam, nam ik niet direct contact op. Maar, toen de 3e werkdag verstreek besloot ik maar eens een mailtje te sturen, om te vragen waar het op hing.

Nu had ik dat mailtje eigenlijk nog te snel gestuurd, want het geld was er al, voordat ik antwoord kreeg. Het antwoord kwam overigens snel, zoals ik gewend ben van de Bitvavo helpdesk.

Dus: Nee, als de betaling langer duurt, ben je niet opgelicht. Maar, voor de zekerheid kun je wel een mailtje sturen.

Feit: Bitvavo bescherming tegen oplichting

Dat Bitvavo betrouwbaar is, kun je teruglezen in al de maatregelen die het neemt, protocollen die het heeft opgesteld en kwaliteitskeuren waaraan het voldoet.

Het voorkomen van hackers en oplichting liggen hierin besloten. In je account zijn er voldoende stappen die je kunt doen om deze te beveiligen; 2FA, anti phishingcode, whitelisten, etc.

Zelf heb je zorg te dragen voor een sterk wachtwoord dat alleen jij kent. En verder blijf je weg van verleidelijke advertenties.

Conclusie: Is Bitvavo betrouwbaar?

Ja!

Zeker is Bitvavo betrouwbaar.

Waarom?

Omdat: het bedrijf de cliënten serieus neemt. Het kent de gevaren van het internet en crypto. Beveiliging en betrouwbaarheid zijn speerpunten van de organisatie. Dit zie je terug in de energie die Bitvavo steekt in deze punten.

Het meest zie je dit als gebruiker terug in de stappen die je zet om je eigen account te beveiligen.

Verder zijn de cliëntgelden, het geld van jou en mij, ondergebracht bij Stichting Bitvavo Payments. Zo komt in geval van faillissement je geld ook bij jou terug. En gaat het niet mee ten onder samen met de handelsbeurs.

Mocht je nog twijfelen aan de integriteit van Bitvavo, dan kun je nog berusten op de gedachte dat het bedrijf aan verschillende gedragscodes voldoet die opgelegd zijn door grote organen als DNB en Verenigde Bitcoin Bedrijven Nederland. Die er op toezien dat alles netjes verloopt.

Ten slotte:

Hoe betrouwbaar Bitvavo ook is: Er blijft de dreiging van hackers, oplichters en andere cybercriminelen. Neem daarom de beveiliging van je account serieus, volg geen rare linkjes. En overweeg op zijn minst een cold storage wallet.

 • Populairste exchange
 • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting
Laatst bijgewerkt: 22/02/2023
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *