Bitvavo of Binance

De beste Crypto exchange? Mijn ervaring

Bitvavo of Binance? Waar kun je terecht om te investeren in crypto? Er is genoeg over deze twee te vertellen. Binance behoort al sinds jaar en dag tot 1 van de grootsten. En Bitvavo is uitgegroeid tot een super populaire broker in Europa. Helaas is er over beiden ook wel wat negatiefs in het nieuws gekomen. Daar gaan we hier uitgebreid op in! Wat wordt het voor jou? Hier vind je al de informatie op een rijtje. Zo meteen koop jij vol vertrouwen je eerste crypto! 

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
✔ Eerste 1.000 gratis verhandelen

Binance

✔ Makkelijk, veilig en goedkoop
✔ Wereldtopper
✔ Altijd 20% korting op handelskosten

Bitvavo en Binance in het kort

Bitvavo en Binance zijn twee populaire crypto exchanges die een breed scala aan diensten aanbieden voor het kopen, verkopen en verhandelen van cryptocurrency.

Bitvavo

Bitvavo logo

Bitvavo is opgericht in 2018 en is gevestigd in Nederland. Het bedrijf biedt momenteel meer dan 180 verschillende cryptocurrencies aan en heeft een intuïtief platform dat gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor beginners. Bitvavo heeft ook een mobiele app waarmee gebruikers onderweg crypto kunnen verhandelen.

Bitvavo heeft de intentie uit te groeien tot een ware cryptobank, en biedt een complete, maar vereenvoudigde crypto exchange om daadwerkelijk te traden. 

Binance

binance logo image

Binance is opgericht in 2017 en heeft zijn hoofdkantoor in Malta. Het bedrijf biedt meer dan 500 verschillende cryptocurrencies aan en heeft een geavanceerd handelsplatform dat ook geavanceerde handelsinstrumenten biedt voor ervaren handelaren. Binance heeft ook een eigen token, genaamd Binance Coin (BNB), waarmee gebruikers kunnen besparen op handelskosten en andere voordelen kunnen krijgen.

Kortom, beide opties bieden je een compleet andere ervaring. Waar Bitvavo meer op de eenvoud zit, en zich meer als bank ziet, biedt Binance een complete ervaring en kun je er alles verhandelen wat er op de de blockchain te doen is. 

Mijn ervaringen met Bitvavo in het kort

De eerste Bitcoin die ik kocht. Kocht ik via Bitvavo. Ik was verbaasd over het gemak waarmee alles ging. Van het aanmaken van een account tot het kopen van mijn eerste bitcoin. Het aanmeldproces loopt super soepel. En het verificatie proces van Bitvavo is ook makkelijk geregeld. In mijn bitvavo uitleg, leg ik uit hoe Bitvavo werkt.

Als vanzelf volgden bij Bitvavo de volgende stappen van mijn leven als crypto fanaat. De eenvoud en het gebruiksgemak van dit platform hebben hier zeker aan bijgedragen.

Mijn ervaring met Binance in het kort

Bij Binance merkte ik wel wat verschillen. Natuurlijk ging het aanmeldproces gemakkelijk. Bij het verplichte verificatieproces ging het wat moeilijker. Ik weet niet meer precies wat het was, maar ik heb het een keer of drie opnieuw moeten proberen. Uiteindelijk heb ik het zelf weten op te lossen. 

Vervolgens deed ik hier mijn eerste kleine trades. Voorzichtig, want alles was nog niew. Ik moest wennen aan de uitgebreide interface. Dat is natuurlijk gelukt. Om je op weg te helpen, hier is alvast een Binance uitleg waarin je de leert hoe binance werkt.

Twee compleet verschillende ervaringen

Door de tijd heen is mijn gebruik van beide platformen aanzienlijk veranderd. Het traden van crypto doe ik minimaal. Maar, uiteraard is hiervoor Binance de betere keuze, wanneer je dit op groter schaal wilt doen. Zelf ben ik tevreden met het eenvoudig te gebruiken en overzichtelijke platform van Bitvavo. Overigens de handelskosten van Bitvavo liggen dan wel iets hoger, maar zijn nog steeds enorm goedkoop. (max. 0.25%). 

Binance app en Bitvavo app

Mijn Bitvavo account gebruik ik nu hoofdzakelijk voor het structureel sparen van crypto. In mijn ogen zijn de beste crypto nog steeds bitcoin en ethereum. Crypto kopen doe ik overigens voornamelijk via de app. Hier heeft Bitvavo de mogelijkheid geïntroduceerd limit orders te plaatsen. 

Hoewel dit een enorme vooruitgang is. Loopt het hiermee wel achter op het platform van Binance. Deze wereldspeler is van alle markten thuis. Dit zie je terug in een enorm volle app. Deze is net zo complex als de website van Binance. Gelukkig kun je via de Binance lite app heel wat gemakkelijker je weg vinden.

Ondanks deze complexiteit heeft Binance een voordeel in de app voor het handelen in crypto. Hier kun je namelijk vrij gemakkelijk de stop limit orders invoeren. Zo kun je dus ook onderweg handelen in crypto. 

Ben je gewend aan betalen met iDeal? Dan koop je het beste crypto via Bitvavo. Bij Binance is deze mogelijkheid, met dank aan de strengere regulatie helaas verdwenen. 

DeFi en Staking

In beide gevallen kun je terecht voor staking. Het voordeel van Bitvavo hierin is dat je het heel simpel kunt aanzetten. Bij het aanmaken van en account komt deze optie al langs. Maar, bij Binance heb je veel meer mogelijkheden, om via een redelijk eenvoudige weg, meer geld te verdienen met je crypto. 

Je hebt alleen al de keuze om op verschillende manieren te staken, flexibel en voor langere gezette termijn. Daarnaast kun je via DeFi op verschillende manieren geld verdienen door je crypto ter beschikking te stellen als fondsen om te traden. De opbrengsten hiervan kunnen behoorlijk hoog zijn. Het risico daarentegen natuurlijk ook. 

Verschillen tussen bitvavo en binance

Laten we Bitvavo en Binance met elkaar vergelijken op een aantal punten, waar je het meest mee te maken hebt, wanneer je bezig bent met investeren in crypto en het handelen ervan. 

Veiligheid en betrouwbaarheid

Een belangrijk criterium om te overwegen is de veiligheid van de exchange. Zowel Bitvavo als Binance hebben een sterke beveiliging en bieden verschillende beveiligingsopties, zoals tweefactorauthenticatie en cold storage. Bitvavo heeft in het verleden echter wel laten zien dat zij zeer zorgvuldig omgaan met de veiligheid van hun gebruikers, wat bijdraagt aan hun betrouwbaarheid.

Bitvavo en Binance zijn beide gerespecteerde crypto exchanges met goede beveiligingsmaatregelen. Beide platforms maken gebruik van 2FA authenticatie en hebben uitgebreide veiligheidsprocedures om te voorkomen dat hackers toegang krijgen tot de rekeningen van gebruikers. 

Hoewel beide platformen de boel goed op de rit hebben, komt er zo af en toe wat in het nieuws. Zie hieronder twee gebeurtenissen die tot ophef hebben geleid. 

Bitvavo 280 miljoen kwijt?

In december 2022 werd Bitvavo indirect geraakt door het FTX-schandaal, wat resulteerde in een tekort van €280 miljoen bij een van haar zakelijke partners, de Digital Currency Group (DCG). Dit had invloed op de staking-dienst van Bitvavo, waarbij klanten hun crypto’s konden vastzetten en rente konden verdienen.

Hoewel dit nieuws opmerkelijk is, benadrukt CEO Mark Nuvelstijn dat Bitvavo een sterk financieel fundament heeft en klaar is om haar klanten te allen tijde te betalen. Bitvavo heeft namelijk in 2021 €175 miljoen verdiend en beheert in totaal €1,6 miljard. Als gevolg hiervan kan Bitvavo de betalingen aan haar klanten volledig zelf bekostigen zonder tussenkomst van andere constructies zoals met DCG.

Ondanks deze tijdelijke tegenslag blijft Bitvavo een betrouwbare en veilige crypto exchange met een solide financiële positie.

Bron: quotenet.nl/financien/cryptocurrency/a42263820/problemen-bitvavo-280-miljoen-kwijt-mark-nuvelstijn/

Binance en witwassen

Hoewel Binance al geruime tijd een populaire crypto exchange is, zijn er enkele zorgen over de manier waarop ze hun antiwitwascontroles uitvoeren. Er zijn meldingen dat Binance niet voldoet aan de steeds strengere wettelijke eisen, wat het risico verhoogt dat criminelen en oplichters gebruik maken van hun diensten. Het is duidelijk dat de beveiliging van de exchange op de lange termijn moet worden verbeterd om te voldoen aan de toenemende regelgeving en om het vertrouwen van gebruikers te behouden.

Bron: egalloyd.com/blog/onderzoek-naar-cryptobeurs-binance

Gebruiksvriendelijkheid

Als het gaat om gebruiksgemak en toegankelijkheid, is Bitvavo de betere keuze. De exchange heeft een zeer intuïtieve interface en het aanmaken van een account is heel eenvoudig. Bovendien biedt Bitvavo een groot aantal cryptocurrencies aan, waaronder enkele minder bekende altcoins. Dit maakt Bitvavo een ideale keuze voor de meer ervaren handelaren die op zoek zijn naar diversiteit in hun portfolio.

bitvavo dashboard
Bitvavo Dashboard

Aan de andere kant biedt Binance een uitgebreider aanbod aan handelsopties en geavanceerde tools, waardoor het een goede keuze is voor de meer ervaren handelaren die op zoek zijn naar geavanceerde trading tools. Binance is ook een van de grootste crypto exchanges ter wereld en heeft daardoor een uitgebreide liquiditeit en een grote gebruikersbasis.

Binance dashboard
Binance dashboard

Handelskosten en transactiekosten

Bitvavo hanteert een transparant kostenmodel met lage handelskosten van maximaal 0.25% als taker. Als maker vallen de fees altijd wat lager uit. verder heeft Bitvavo geen stortings- en opnamenkosten.

Binance hanteert ook een vergelijkbaar prijsmodel, met maximale kosten van 0.1% en een korting op de handelskosten als je handelt met de Binance Coin (BNB).

Klantenservice

Tot slot is de beschikbaarheid van klantenservice een belangrijk punt om te overwegen. Beide exchanges bieden goede ondersteuning via e-mail, live chat. Bitvavo staat bekend om hun snelle en efficiënte klantenservice, terwijl Binance op dat gebied een stuk minder scoort. De helpdesk van Binance is namelijk in een andere tijdzone gevestigd, en niet Nederlandstalig. Hierdoor is het soms wat moeilijk communiceren. Als je het niet erg vind om je antwoord in de kennisbank te zoeken, is Binance een prima optie. Want, deze is erge uitgebreid bij dit crypto platform.

Bitvavo en Binance vergelijken in een handig overzicht.

Laten we nu eens kijken naar de verschillen tussen beide exchanges. Hieronder in de tabel verschillende belangrijke kenmerken die je bij de keuze tussen binance en bitvavo kunnen helpen. 

CriteriaBitvavoBinance
Land van herkomstNederlandMalta
Beschikbare cryptocurrenciesMeer dan 180 Meer dan 500
Handelsparen metEUR BNB, BTC, ALTS, FIAT, ETF. 
HandelskostenTot 0,25% per transactieTot 0,1% per transactie (Korting voor BnB houders) 
StortingskostenGratisGratis
OpnamekostenGratis (behalve bij SEPA-opnames onder €1000)Variabel afhankelijk van de cryptocurrency
BetaalmethodeniDEAL, SEPA, Bancontact, Creditcard en meerCreditcard, bankoverschrijving, en meer (niet via iDeal)
GebruikersinterfaceEenvoudig en overzichtelijkGeavanceerd en complex
HandelsvolumeGemiddeldHoog
Beveiliging2FA, SSL, cold storage, verzekeringsfonds2FA, SSL, SAFU-fonds, cold storage

Welk platform is beter voor traden: Bitvavo of Binance?

In de wereld van crypto behoort Binance al geruime tijd tot de grootsten. Misschien wel is het momenteel de grootste crypto exchange, naast bijvoorbeeld KuCoin. De focus om een compleet platform om crypto te traden hoort daar natuurlijk bij. In de praktijk als je aan het handelen bent, zie je dit terug in de lage handelskosten op Binance. Terwijl je bij Bitvavo net iets meer kwijt bent. 

In deze vergelijking Bitvavo vs Binance zijn natuurlijk meer bepalende factoren dan enkel hoe goedkoop je crypto kunt kopen en verkopen. Het aanbod cryptovaluta is ook een handig gegeven. Vooral, wanneer je van plan bent te traden met (nog) onbekende coins. 

Het aanbod van Binance is enorm, terwijl Bitvavo hier een relatief klein aanbod tegenover heeft staan. Wel nu, met 180 munten, slaan ze nog steeds geen slecht figuur. Een doorgewinterde trader zal de mogelijkheid missen tegen verschillende cryptocurrency te traden bij Bitvavo. Bij Binance is het mogelijk wel in verschillende handelsparen te traden, denk aan bitcoin, ether, bnb en verschillende stablecoins. 

Wanneer je door de complexiteit van de app van Binance heen geworsteld bent en je orders plaatsen kunt, ken je het voordeel van Binance. Bitvavo verliest het hier met de enkel de mogelijkheid spot- en limiet orders te plaatsen. Bij Binance kun je ook de stoplimiet orders plaatsen. 

Verder heb je hier ook de mogelijkheid te handelen met futures, en de hefboom. 

Binance kun je als absolute winnaar zien, op het gebied van traden. 

Bitvavo doet het goed, maar is overduidelijk een stuk eenvoudiger. Waardoor je bij deze ex crypto broker prima kunt handelen, met een mooi aanbod. Maar, wel tegenover Euro’s. Nog een voordeel zijn de stort- opnamekosten. Deze heeft Bitvavo namelijk niet. 

KenmerkBitvavoBinance
Handelskosten⭐⭐⭐
Cryptovaluta⭐⭐⭐
Handelsparen⭐⭐⭐
Storten en opnemen⭐⭐⭐
Gebruiksvriendelijkheid platform⭐⭐⭐
Handelen in de app⭐⭐
Handelen via de website⭐⭐⭐⭐
Totaal 11 ⭐15 ⭐

Binance of Bitvavo staking?

In beide gevallen kun je bitcoin en andere crypto staken bij de verschillende platformen. Bitvavo staking werkt echt enorm eenvoudig. Je hoeft enkel een vinkje aan te zetten bij de instellingen. Vervolgens krijg elke maandag je staking rewards uitbetaald. Als je tenminste munten hebt, waarover je staking rewards kunt ontvangen. Op de website van bitvavo, kun je vinden op welke munten je staking rewards ontvangt. Uiteraard horen hier Bitcoin en Ethereum bij. 

Bij Binance daarentegen is staken, maar 1 van de vele mogelijkheden. Hier kun je alleen al kiezen voor flexibele en vaste staking. Maar, dat is nog maar het begin. Verder kun je er ook terecht voor DeFi staking en kun jij je crypto ter beschikking stellen van het platform en hierover rewards ontvangen. Via Lending, kun je ook geld uitlenen. 

Wil jij je crypto dus op een andere manier aan het werk zetten, dan kies je voor Binance. Kies je voor gemak en tevens goede opbrengst, dan kies je voor de flexibele staking dienst van Bitvavo. 

Kun je bij Binance en Bitvavo bitcoin kopen met iDeal?

Een ander aspect voor ons gewoontedieren om rekening mee te houden, is de mogelijkheid met iDeal te betalen. Dit kan kosteloos bij Bitvavo. Maar, is tegenwoordig niet meer mogelijk bij Binance. 

Bitvavo vs Binance: De voor en nadelen

Voordelen Bitvavo

 • Gebruiksvriendelijke interface en eenvoudige registratieprocedure, wat het een goede keuze maakt voor beginners en minder ervaren handelaren.
 • Nederlandse klantenservice beschikbaar voor hulp en ondersteuning.
 • Ruime keuze aan cryptocurrencies en handelsparen, waaronder minder bekende altcoins.
 • Lage handelskosten in vergelijking met andere exchanges.
 • Bitvavo is een geregistreerde instelling bij De Nederlandsche Bank (DNB), wat betekent dat het bedrijf voldoet aan de Nederlandse regelgeving.

Nadelen Bitvavo

 • Geen geavanceerde handelstools voor ervaren handelaren.
 • Relatief lage liquiditeit in vergelijking met grote exchanges zoals Binance.
 • Geen mogelijkheid tot margin trading.

Voordelen Binance

 • Grote liquiditeit en hoge handelsvolumes, waardoor het een goede keuze is voor grote handelaren en institutionele beleggers.
 • Breed scala aan cryptocurrencies en handelsparen beschikbaar, inclusief de mogelijkheid om te handelen in futures en opties.
 • Geavanceerde handelstools beschikbaar voor ervaren handelaren.
 • Lage handelskosten en mogelijkheid tot korting via de eigen token van Binance, Binance Coin (BNB).

Nadelen Binance

 • Moeilijkere registratieprocedure en geen Nederlandse klantenservice beschikbaar.
 • Ingewikkelder interface die minder geschikt kan zijn voor beginners.
 • Binance heeft te maken gehad met zorgen over de manier waarop ze hun anti-witwascontroles uitvoeren.
 • De app kan complex en verwarrend zijn voor sommige gebruikers.

Ervaringen met Bitvavo

Bitvavo is een online cryptocurrency exchange platform. De reviews die door gebruikers zijn achtergelaten geven gemengde ervaringen weer met het platform, maar de gemiddelde score ligt toch dik voldoende met een 4.1/5. Sommige gebruikers vinden Bitvavo een geweldig platform met concurrerende prijzen en goede klantenservice, terwijl anderen het platform vinden ontbreken in belangrijke functies zoals inzicht in volume, transacties, stop-loss en andere functies die andere handels-apps hebben. Sommige gebruikers hebben moeilijkheden gemeld met de klantenservice en hoge kosten. Bitvavo heeft gereageerd op de meeste reviews, klanten bedankt voor hun feedback en beloofd hun suggesties in overweging te nemen terwijl ze hun platform blijven ontwikkelen.

Ervaringen met Binance

Er zijn verschillende ervaringen met Binance. Sommige gebruikers beschuldigen Binance van oplichterij en problemen met het opnemen van geld. Anderen prijzen de kwaliteit en populariteit van de site, maar waarschuwen dat betere beveiliging nodig is. Binance reageert op de meeste reviews en biedt hulp en belooft verbeteringen aan te brengen op basis van feedback. Het is belangrijk om kritisch te zijn op negatieve beoordelingen en eventuele problemen te melden bij Binance’s klantenservice.

Kanttekening.

Wat mij al jarenlang opvalt is dat problemen groot worden uitgemeten. Dat er de tendens heerst steeds sneller met woorden als scam en oplichterij te gooien. Vooral, wanneer er geld bij gemoeid is, is de drempel om frustraties te uiten vrij laag. Daarmee, is de verhouding positieve versus negatieve geluiden mijns inziens dus ook behoorlijk uit balans.

In de praktijk, doen beiden het goed. Vallen er bij beiden wel eens wat spaanders. En doen beiden er hun best aan de schade te beperken. En staat bij beiden de klant (en niet het geld) centraal.

Conclusie: Wat is de beste crypto exchange?

Bitvavo en Binance zijn twee populaire platformen. Bitvavo is een in Nederland gevestigd bedrijf dat meer dan 180 verschillende cryptocurrencies aanbiedt en zich tot doel heeft gesteld een echte cryptobank te worden met een vereenvoudigd uitwisselingsplatform voor handel. Binance biedt daarentegen meer dan 500 verschillende cryptocurrencies, een geavanceerd handelsplatform en zijn eigen token, Binance Coin (BNB), dat gebruikers voordelen biedt zoals verlaagde handelskosten.

Beide; Bitvavo en Binance hebben goede beveiligingsmaatregelen, waaronder tweefactorauthenticatie en cold storage. Maar, Bitvavo heeft een sterkere reputatie voor het zorgvuldiger omgaan met gebruikersbeveiliging. Bitvavo is gebruiksvriendelijker met een intuïtieve interface en gemakkelijke accountcreatie, terwijl Binance meer geavanceerde handelstools biedt. Bitvavo heeft transparante kosten tot 0,25% per transactie, terwijl Binance tot 0,1% biedt met een korting voor BNB-houders. Bitvavo biedt een scala aan betaalmethoden, waaronder iDEAL, terwijl Binance creditcards, bankoverschrijvingen en andere methoden biedt, maar geen iDEAL. Bitvavo heeft een eenvoudigere mobiele app, terwijl Binance een complexere app heeft waarmee gebruikers stoplimietorders kunnen invoeren. Zowel Bitvavo als Binance bieden mogelijkheden voor staking, maar Binance biedt meer opties om meer geld te verdienen met crypto.

Kortom, zowel Bitvavo als Binance bieden verschillende ervaringen en zijn geschikt voor verschillende soorten gebruikers. Bitvavo is een betere keuze voor degenen die een eenvoudig en gebruiksvriendelijk platform willen, terwijl Binance meer geschikt is voor ervaren handelaren die meer geavanceerde handelstools en een grotere selectie van cryptocurrencies willen.

Als je op zoek bent naar een betrouwbare en veilige manier om in cryptocurrencies te investeren, kun je bij beide platformen terecht. Uiteindelijk kom je er maar op 1 manier achter, welke het beste bij je past. En dat is door bij de platformen te gebruiken. En te kijken welke jou het beste past. 

Kortingsactie

 • Wanneer jij je direct aanmeld via een van de links of knoppen naar Bitvavo uit dit artikel. Profiteer je van de actie om 1000 gratis te kunnen verhandelen. 
 • Bij Binance kun je via de links uit dit artikel 20% korting op je handelskosten claimen. 

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
✔ Eerste 1.000 gratis verhandelen

Binance

✔ Makkelijk, veilig en goedkoop
✔ Wereldtopper
✔ Altijd 20% korting op handelskosten

Laatst bijgewerkt: 30/03/2023
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

2 reacties

 1. dag Wouter,
  ik was juist aan het kiezen en heb al een account bij Bitvavo. Maar het zou fijn zijn om jouw adviezen te volgen, vind het allemaal nog erg moeilijk maar ook erg leuk. En ik wil heel graag rijk worden!!
  Run nu een B&B in Frankrijk

  1. Hey Ischa!

   Wat super tof. Zo’n b&b in Frankrijk. Wij zijn hier ook aan het voorbereiden om naar het buitenland te vertrekken. Lekker de vrije natuur in.

   Top dat je hier een goede informatie vind. Blijf goed je onderzoek in je crypto-avontuur. Enige crypto-kennis is echt essentieel.

   Maak er wat moois van met Bitvavo en/of Binance.

   Groetjes Wouter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *