Bitvavo of Knaken

Wie is de beste? mijn ervaring | 2022

Bitvavo of Knaken? Wat is voor jou de beste plek om crypto te kopen? In deze vergelijking zetten we deze twee populaire crypto platformen naast elkaar. Is Knaken een goed alternatief voor Bitvavo? Of blijft Bitvavo toch de favoriet?

In dit vergelijking Bitvavo vs Knaken deze twee exchanges naast elkaar.

 • Welke exchange is beter voor crypto traden?
 • En welke is beter voor de investeerder?

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
🎁 Verhandel je eerste €1000,- gratis

Knaken

✔ Makkelijk investeren
✔ Automatische orders
✔ Automatisch sparen

Knaken of Bitvavo (Samenvatting)

Knaken en Bitvavo zijn allebei sinds 2018 actief op de cryptomarkt. Bitvavo maakte al snel, in 2019 de overstap naar Exchange, dit komt met een groot voordeel: Veel lagere handelskosten. Crypto kopen bij Knaken is duidelijk een stuk duurder. Is Knaken net zo veilig en betrouwbaar als Bitvavo? Ondanks verschillen in de techniek en organisatie, zijn beide opties supergoed beveiligd. En doen ze het sinds hun begin dagen bijzonder goed op dit gebied. Qua gebruiksvriendelijkheid gaat mijn voorkeur naar Bitvavo, het biedt simpelweg wat meer opties.
– Wil je gaan traden? Dan is Bitvavo je keuze
– Wil je gaan investeren? Dan heeft Knaken net wat opties die het makkelijker maken, zoals automatisch sparen en automatische orders. Deze laatste optie kun je bij Bitvavo ook vinden, maar dan als (stop)limit order.

Wat is Knaken

knaken logo

Knaken is crypto broker en sinds 2018 actief op de markt. Het heeft een ontzettend makkelijke interface. Maar, dankzij flexibele fees zijn de kosten minder transparant. Voor kleine orders kunnen deze oplopen tot maar liefst 4%! Je kunt er 104 verschillende cryptomunten kopen en verkopen. Wanneer jij ervoor kiest te HODLen (aan je munten vast te houden) zou je dat bij Knaken kunnen doen. Je krijgt hier namelijk staking rewards voor die oplopen tot 6%.

Hou je van voetbal? Of krijg je er af en toe tegen wil en weten toch iets van mee? Dan komt Knaken je misschien wel bekend voor van Feijenoord en Sparta. Twee voetbalclubs waarmee deze crypto exchange samenwerkt.

Knaken in het kort:

 • Makkelijk en snel geld storten en opnemen (onder andere met iDeal)
 • Automatische orders plaatsen, hiermee kun je bijvoorbeeld winsten uit laten betalen of verliezen beperken. – Bij Bitvavo kun je dit doen met (stop) limiet orders.
 • Crypto sparen via staking
 • Eenvoudig 104 verschillende crypto munten kopen en in cold storage wallet opslaan.
 • Automatisch crypto sparen
Bitvavo of knaken? Dashboard Knaken
Dashboard Knaken

Wat is Bitvavo

Bitvavo logo

Bitvavo is nog net geen tweeling van Knaken. Ook al stammen beide exchanges uit hetzelfde jaar. Bitvavo is echter als broker begonnen. En heeft later, in 2019 de overstap gemaakt naar crypto exchange.

Het grootste verschil hiermee voor jou in gebruiker zijn de transactiekosten, deze zijn maximaal: 0,25%. Dat is een stuk lager dan bij Knaken. Verder kun je hier gemakkelijk;

 • Je Euro’s in 1 van de ruim 150 cryptovaluta omzetten via een eenvoudig “swap” interface
 • Of via de geavanceerde modus markt, limiet en stop limiet orders plaatsen
 • En ook hier hoef je niet te handelen om je geld te laten groeien. Je kunt je munten ook staken. Op verschillende munten kun je verschillende staking rewards (soort van rente) ontvangen.
 • Veilig en snel je geld storten en opnemen, met bijvoorbeeld; iDeal, Bancontact, en Credit Card.
Bitvavo of Knaken? Dashboard Bitvavo
Dashboard Bitvavo

Bitvavo of Knaken: Mijn ervaringen

Voor mij is mijn crypto ontwikkeling bij Bitvavo begonnen. Het is dus speciaal voor deze vergelijking dat ik een account heb aangemaakt bij Knaken, om te zien hoe het werkt, wat het is, etc. Zodat ik jou een zo goed mogelijk beeld kan geven over dit crypto platform.

Vandaar is mijn Bitvavo ervaring een stuk diepgaander.

Mijn ervaringen met Bitvavo

Ik vond mijn weg naar Bitvavo in 2020. Net voor de Bullrun. En heb dus leuk meegeprofiteerd van de Bitcoin koers. Mijn portefeuille ging zo’n beetje x10!

Bitvavo werd mij aangeraden door de coaches van een alombekende crypto training; De Crypto Masterclass.

Korting bij Bitvavo

Het was de deal: Verhandel je 1e € 1.000,- gratis die mij over de streep trok.

Net als; Je kunt vanaf €1,- investeren.

Kortingscode

Dit welkomstcadeau van Bitvavo krijg je trouwens ook, wanneer jij je via de links in dit artikel aanmeld bij Bitvavo. Deze bijvoorbeeld: Nu aanmelden

Ik werd gelijk met mijn neus op de feiten gedrukt wat betreft verificatie. Je moet met je gezicht voor de camera, om te laten zien dat jij het bent. Dit heb ik inmiddels bij vele brokers en exchanges gedaan.

En ik moet zeggen; Bij Bitvavo gaat de verificatie het makkelijkst.

Helpdesk

In het begin had ik natuurlijk af en toe wat vragen. Het contact met de helpdesk was snel en hulpvaardig.

Uiteraard was dit in mijn eigen taal; Nederlands.

Logisch, Bitvavo heeft net als Knaken een Nederlandse oorsprong. Heerlijk.

Handelen en investeren

Ook het handelen en investeren met en in crypto gaan bij Bitvavo super makkelijk. Tot noch toe ben ik geen exchange tegengekomen, waarbij het zo makkelijk werkt, en waarbij de kosten zo laag zijn. Bitvavo heeft werkelijk het gemak van een broker en de lage kosten van een exchange goed weten samen te voegen.

De interface waarmee je direct je geld kunt omruilen voor crypto is compleet helder en laat je helder zien wat je moet doen. Ook de geavanceerde weergave voor traden werkt duidelijk.

Geld storten en opnemen

Het geld storten en opnemen gaat altijd super snel. Er staat een tijd voor van 1 – 2 werkdagen. In de praktijk staat je geld meestal al met een paar uur op je rekening.

Mijn ervaring met Knaken

Zoals ik zei; ik ben nog maar net bij Knaken, gewoon om dit crypto platform eens goed onder de loep te nemen. Ik zie in verschillende plekken dat Knaken een handelsplatform zou zijn, een exchange dus. Maar in de praktijk zie ik transactiekosten terug die oplopen tot 4%.

Verificatie

Het stukje verificatie, daar ontkwam ik natuurlijk niet aan bij Knaken. De verificatie van mijn id ging vrij makkelijk. Ik hoefde alleen maar een foto van een document aan te leveren. Ik koos voor mijn rijbewijs.

De verificatie van mijn adres had wat meer moeite in beslag. Ik werd meermaals afgewezen op een document. En was hier dus even mee aan het sukkelen. Het kan makkelijker via een digitale connectie met je bank. Maar, dat werkte in mijn geval niet.

Geld storten en opnemen

Ook dit gaat vrij makkelijk via iDeal. In de lijst van beschikbare cryptovaluta selecteer je de munt die je hebben wilt, bijvoorbeeld; Bitcoin. Hier klik je op storten of kopen. Kopen neemt je mee naar een betaalscherm waarin je via iDeal je BTC kopen kunt. Makkelijk, alsof je online de boodschappen doet.

Verkopen en opnemen gaat net zo makkelijk.

Automatische orders plaatsen

Je kunt een automatische order plaatsen om bij een bepaald koersdoel je crypto te verkopen. Hiermee kun jij je winst uit laten betalen. Of je risico op verlies beperken. Het gaat heel eenvoudig. Maar, jij zelf moet natuurlijk wel weten waarmee je bezig bent. Want, je doet hiermee inschattingen aan de hand van een analyse die je hebt gemaakt.

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
🎁 Verhandel je eerste €1000,- gratis

Knaken

✔ Makkelijk investeren
✔ Automatische orders
✔ Automatisch sparen

Knaken vs Bitvavo: Voor wie geschikt?

Dankzij de verschillen kan het ene platform beter geschikt zijn dan het andere. In dit geval zijn de transactiekosten het grootste verschil. Hier merk je het meeste van als je wilt traden.

Wat is beter geschikt voor beginners, Bitvavo of Knaken?

In beide gevallen geniet je een giga eenvoudige weergave zowel in de app als via de website. Toch gaat mijn persoonlijke voorkeur uit naar Bitvavo. Het scherm is hierbij overzichtelijker en moderner ingericht, tegenover een ietwat robuuste kale sfeer van Knaken.

Knaken beschikt tevens over de mogelijkheid om eenvoudig en snel automatische orders in te voeren.

Wat is beter geschikt voor crypto trader, Kraken of Bitvavo?

Maar wil je echt gaan handelen in crypto? Dan is Bitvavo de startplek voor jou. Want, het heeft namelijk een geavanceerde modus, waarin je koersverloop, diepte van de markt, orderboek, etc. kunt zien.

Plus, hier vind je een widget waarmee je makkelijk een markt, limiet of stop limiet order in kunt voeren. Essentiële functionaliteit voor een crypto trader.

Knaken mist dit. Maar heeft met de automatische orders wel een soort van vervangende mogelijkheid. Deze heeft het meeste weg van een limiet order. Want, kunt er geen trigger prijs ofwel stop aan toevoegen.

Bitvavo geavanceerd traden, klassieke weergave
Bitvavo handels interface

Legenda:

 1. Coinstatistieken: van links naar rechts: laatste order, groei/ afname, marktkapitalisatie. En helelemaal rechts, uitloggen en kiezen voor de donkere weergave
 2. De verkooporders uit het orderboek
 3. De aankooporders in het orderboek
 4. Het koersverloop, Deze grafiek is afkomstig van tradingview. Door rechtsboven in dit deelscherm op de naar buiten gerichte pijltjes te klikken vergroot dit zich naar volledig scherm. Je kunt gebruik maken van de verschillende tools. Zoals je bij tradingview gewend bent.
 5. Diepte van de markt, koop vs verkooporders.
 6. Mijn persoonlijke orders: openstaand gevuld en eventueel in verschillende markten.
 7. Navigeren tussen verschillende markten met Euro of Bitcoin als basis.
 8. Kopen of verkopen
 9. De keuze een markt, limiet of stop-limiet order in te voeren.

Wat is beter geschikt voor investeren en crypto sparen?

Beide platformen bieden staking rewards, voor verschillende cryptomunten. Voor de belangrijksten; Bitcoin en Ethereum zijn de verschillen nihiel. Welke tokens en munten verder worden ondersteunt is wel verschillend.

Knaken biedt wel de mogelijkheid te investeren en family member te worden. Hiermee geniet je ook extra opbrengsten.

Daarnaast geeft Knaken je de mogelijkheid automatisch te sparen. Dit kun je ook via Bitvavo regelen, maar het instellen is wat moeilijker en je hebt er een DCA tool voor nodig. Bij Knaken kun je het zelf regelen en instellen.

Het is zo simpel als geld over maken vanuit je bankrekening naar de rekening van Knaken. Hierbij is het belangrijk dat je een unieke code invult. Automatisch wordt dit omgezet in de cryptomunt van je keuze.

Je kunt dit proces geheel automatiseren, door de betaling vanuit je bank periodiek uit te laten voeren.

Automatisch sparen Knaken
Automatisch sparen Knaken, dit vindt je in je Dashboard. Scroll hiervoor naar beneden.
Automatisch sparen Knaken formulier
Automatisch sparen Knaken stap 2

Betrouwbaarheid en beveiliging: Wie heeft dit het beste op orde?

Welke exchange is veilig en welke is het meest betrouwbaar? Geen onbelangrijke vragen in deze wereld waar scammers actief zijn en crypto platformen onder continue dreiging van hackers staan.

Of je nu voor Bitvavo of Knaken kiest, in beide gevallen zijn je gelden goed beveiligd. Zo zijn bij zowel Knaken als Bitvavo je crypto valuta cold storage opgeslagen. Offline dus. En wordt er zowel technisch, als organisatorisch alles aan gedaan om je gelden te beveiligen.

Fees en transactiekosten

Belangrijke factor; de transactiekosten. Vooral wanneer je veel gaat handelen kunnen deze ogenschijnlijk lage kosten zich stevig opstapelen. Dan wil je dus naar de goedkoopste.

En de goedkoopste is Bitvavo, met transactiekosten tot maximaal 0,25%. Naarmate je meer handeld wordt dit ook nog eens lager.

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
🎁 Verhandel je eerste €1000,- gratis

Knaken

✔ Makkelijk investeren
✔ Automatische orders
✔ Automatisch sparen

Knaken of Bitvavo Vergelijken in een handig overzicht

KenmerkenBitvavoKnaken
Handelsvolume inUSD$ 172,921,829
Aanbod Cryptopunten159104
Markten161 – CRYPTO – EUR105 CRYPTO – EUR

Unieke featuresMakkelijk verschillende orders plaatsen
Promotie1e € 1.000,- gratis verhandelen.
via de kortingscode in de links op deze pagina.

Transactiekostenmax. 0,25%Kan oplopen tot 4 %
Geld stortenIdeal 0%
Sepa transfer 0%
Bancontact 0%
MyBank 1,5%
EPS Überweisung 1,75%
Sofort 2,25%
Giropay 1,75%
Ideal
Bancontact
Creditcard
EPS Überweisung Online uberweisen
Geld opnemenGeldopname: via instant payment erg snel, tot maximaal 1 dag.via instant payment, staat het geld erg snel op je rekening.
WebsiteOverzichtelijk, modern en prettig in het oog, makkelijk met meer handelsmogelijkhedenEenvoudig, je kunt bijna alles op de dashboard pagina regelen. Scroll omlaag en je vindt alles. Maar uiterlijk is wat “industrieel”
AppJa, makkelijk en overzichtelijkJa, makkelijk en overzichtelijk
HelpdeskJa, Nederlandstalig snel en goedJa, Nederlandstalig snel en goed
Bonus€ 1000, – gratis verhandelen
Meer lezen en aanmeldenMeer lezen en aanmelden
Bitvavo review
Bitvavo uitleg

Knaken vs Bitvavo | Vergelijkingstabel

Bitvavo vs Knaken: Voordelen en nadelen

Voordelen Knaken

 • Makkelijk
 • Snel
 • Automatisch sparen
 • Automatische order

Nadelen Knaken

 • Transactiekosten zijn niet transparant en kunnen hoog oplopen, een stuk hoger dan Bitvavo
 • Niet geschikt om te traden, maar dankzij automatische orders kun je wel een beetje inspelen op het koersverloop.

Voordelen Bitvavo

 • Makkelijk en snel
 • Wel geschikt voor crypto traden
 • lagere transactiekosten van max. 0.25%
 • Enorm populaire exchange, met daardoor een stevig groeiend handelsvolume, wat invloed heeft op de kosten van handelen, die zijn daardoor lager.

Nadelen Bitvavo

 • Geen (stop) limit orders kunnen plaatsen in de app, daarvoor moet je naar de website
 • Staking opbrengsten worden wekelijks uitbetaald en niet dagelijks

Bitvavo App vs Knaken app

Dankzij de verschillende functionaliteiten zie je in de apps van beide platformen ook zo hun verschillen. In dit geval is Knaken de meest eenvoudige. De mogelijkheden zijn hier terug gebracht tot het kopen en verkopen van crypto. In de settings kun je alleen bankrekeningen koppelen en de 2FA in/ of uitschakelen.

Afbeeldingen uit de Knaken App

Knaken App Dashboard
Knaken app Dashboard
Knaken app crypto kopen
Knaken app – Bitcoin Kopen

Bitvavo app afbeeldingen

Bitvavo App dashboard
Bitvavo app dashboard
Bitvavo Instellingen in de app
Bitvavo app menu

Hieronder in de gebruikerservaringen van Bitvavo vind je nog een afbeelding over het kopen van crypto in de Bitvavo app. Dit in reactie op de spead. (Beetje onzinnig twee bijna identieke foto’s in te voegen😉).

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
🎁 Verhandel je eerste €1000,- gratis

Knaken

✔ Makkelijk investeren
✔ Automatische orders
✔ Automatisch sparen

Klantervaringen met Bitvavo

Ten slotte nog een paar ervaringen van andere Bitvavo gebruikers.

⭐⭐⭐⭐ Spread tussen aan- en verkoop transacties is niet transparant.

Negatief: De spread tussen aan- en verkoop transacties is niet transparant. Positief: transacties en overboekingen worden goed en snel verwerkt, app werkt goed.

Paul (TrustPilot)

Opmerkelijk dat ik deze opmerking over de spread nu nog zie. In de app zie je bijvoorbeeld altijd bij het kopen van je crypto een lijstje met de bijkomende kosten. Dit geldt dus voor het kopen/ verkopen. Bijvoorbeeld zoals hier bij het kopen van wat Eth:

Bitvavo spread
Bitvavo Spread

⭐⭐⭐⭐ Op zondag ochtend een vraag gemaild en…

Op zondag ochtend een vraag gemaild en ‘s middags al een duidelijk antwoord, onverwacht snel en voor mij als leek goed te begrijpen

Leo (Trustpilot)

⭐⭐⭐⭐⭐ Ik ben heel tevreden

Ik vind het heel makkelijk en duidelijk

Johan (TrustPilot)

Klantervaringen met Knaken

Hieronder nog een paar woorden van andere Knaken gebruikers. Deze zijn afkomstig van de reviewsite: TrustPilot.com

⭐⭐⭐⭐⭐ Aanrader

Ik ben zeer tevreden sindskort hebben ze ook de Family toegevoegd super goed maar dat moet iedereen zelf beoordelen ik vindt het een aanrader. De begeleiding en service zeker een 9,5, duidelijker kan het niet see what you pay and het

Dank voor de begeleiding

Vincent Piest – (TrustPilot)

⭐⭐⭐⭐⭐ Top klantenservice

Top klantenservice! Word altijd gelijk geholpen.

Iemand uit Den Haag (via Trustpilot)

⭐⭐⭐⭐⭐ Duidelijke en snelle service

Duidelijke en snelle service. Aanmelden is een makkie en er wordt snel gereageerd op vragen.

Wilfred (TrustPilot)

Uiteraard zijn er ook minder positieve verhalen te vinden. Een daarvan was van een gebruiker die vond dat hij niet snel genoeg geholpen werd. En dat de service slecht was. In feite was er sprake van een uitzonderlijke gebeurtenis, waarbij Knaken zich moest conformeren aan de regels. En daardoor niet sneller kon. Helaas is deze ervaring in de ogen van de gebruiker slecht geweest.

Hier tegenover staan veel uitzonderlijk goede berichten, die juist gericht zijn op de klantenservice.

Conclusie: Bitvavo of Knaken?

Op de belangrijkste gebieden scoren Bitvavo en Knaken gelijk; Veiligheid en betrouwbaarheid zitten bij beiden goed.

De verschillen zitten in transactiekosten, deze zijn bij Bitvavo een stuk lager. Logisch dit is een exchange. Knaken is een broker. En heeft dus hogere kosten.

Hierdoor is Bitvavo al snel de betere keuze. Vooral wanneer je wilt handelen.

Knaken is meer ingericht voor crypto investeerders. Dit kun je met hetzelfde gemak doen bij Bitvavo. Maar Knaken heeft ook nog een family programma. Je kunt jezelf inkopen via de website of app. Dit beloofd meer opbrengsten.

Mijn keuze:

Bitvavo;

 • Makkelijk handelen
 • En ook investeren ( ook bij Knaken)
 • Lage kosten
 • Snel geld opnemen en storten ( ook bij Knaken )

Direct aanmelden?

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
🎁 Verhandel je eerste €1000,- gratis

Knaken

✔ Makkelijk investeren
✔ Automatische orders
✔ Automatisch sparen

Bitvavo vs Knaken FAQ’s

Wie is goedkoper? Bitvavo of Knaken

De transactiekosten zijn het laagste bij Bitvavo hier zijn ze maximaal 0,25%. Bij Knaken zijn deze variabel en vallen ze een stuk hoger uit.

Wie is er veiliger en betrouwbaarder? Bitvavo of Knaken

Zowel Bitvavo als Knaken hebben de veiligheid goed geregeld op technisch en organisatorisch vlak. Bitvavo heeft bijvoorbeeld je geld beveiligd bij een stichting. Bij zowel Knaken als Bitvavo en je crypto’s staan cold storage opgeslagen.

Welke crypto exchange is beter voor beginners? Knaken of Bitvavo?

Beide aanbieders zijn prima geschikt voor beginners. Wil je gaan traden, dan zou ik voor Bitvavo kiezen. Knaken past meer bij een investeerders mentaliteit.

Ik kan niet kiezen. Wat nu?

Je kunt bij zowel Knaken als Bitvavo een account aanmaken. En simpelweg proberen. Het is gratis. En het is snel gedaan.

Laatst bijgewerkt: 05/04/2022
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *