Bitvavo of Kraken: Wie is er beter? Mijn eerlijke ervaring

Bitvavo of Kraken: Wat is de beste plek om je crypto’s te traden? De jonge en populaire Nederlandse crypto handelsbeurs: Bitvavo tegenover een crypto exchange die wereldwijd tot de gevestigde orde behoord: Kraken.

zeemonster

Gaat het jonge Hollandse bloed verloren in de tentakels van dit giga-crypto-zeemonster. Of is Bitvavo de nieuwe David, die Goliath: Kraken weet te begeugelen.

Niet voor niets behoord Kraken tot de gevestigde orde. De populariteit van Bitvavo is net zo goed niet onder stoelen of banken te schuiven. Dit handelsplatform heeft alles in huis om te wedijveren met de big boys.

Naast een uiteenzetting van wat praktische zaken over deze handelsbeurzen ook een blik op het fijnstoffelijke van deze twee. Welke crypto exchange werkt fijner, beter, en is overzichtelijker.

Genoeg te bespreken…

Let’s go

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
✔ Verhandel je eerste €1000,- gratis

Kraken

✔ Makkelijk, veilig en goedkoop
✔ Wereldtopper
✔ Voor beginner en ervaren trader

Bitvavo of Kraken: Mijn ervaringen

Mijn ervaringen met Bitvavo

Als Crypto rookie schoof ik mijn eerste Euro’s Bitvavo in om héél voorzichtig een tientje in Bitcoin te investeren. Dit was op aanraden van de jongens van Allesovercrypto met hun Crypto Masterclass, in hun gratis bitcoin training.

Het verbaasde mij, hoe makkelijk het ging om 1: Een account aan te maken en 2: Bitcoin te kopen. Bitcoin zat namelijk al jaren “in mijn hoofd”, maar het leek mij een veel te ver van mijn bed show om er aan te beginnen.

Mijn partner zag mijn winsten. Natuurlijk wilde zij ook. Met angst en vrezen zag ik tegemoet hoe deze digibeet een account zou aanmaken op Bitvavo. Het ging uiteindelijk als vanzelf. Logisch, Bitvavo biedt een supermakkelijke gebruikerservaring. Nu handelt ze als een natuurtalent in crypto’s met Bitvavo.

Ok, ik moet hierbij wel zeggen: Ze maakt gebruik van de makkelijke weergave in de Bitvavo app. De geavanceerde weergave blijft nog even achterwege.

Mijn ervaring met Kraken

Gaandeweg wil je natuurlijk wat meer. Crypto gaat wereldwijd, dus misschien moet ik ook maar eens bij de wereldtop gaan kijken. Kraken draait al weer wat jaartjes mee. Het is nog nooit gehackt. De moeite waard om ook eens te kijken.

Hier vond ik een bijna net zo gemakkelijk handelsplatform voor crypto’s. Een makkelijke weergave om snel bitcoin en andere crypto’s te kopen. En opties voor de trader of investeerder met meer eisen.

Waar ik wel een beetje moe van word, maar dat is eigenlijk bij elke crypto exchange, zijn de verificaties en limieten. Helaas wordt het toezicht op de cryptomarkt steeds sterker.

Kraken of Bitvavo: korte introductie

Kraken

kraken logo

Kraken behoord tot één van de eersten op de crypto market. Sinds 2011 is deze handelsbeurs actief in deze wereld. Opvallend is, dat Kraken nog altijd bij de wereldtop behoord. Inmiddels is er nogal wat concurrentie bijgekomen. Toch is het nog steeds één van de meest gebruikte crypto exchanges met de grootste liquiditeit op tradingpair BTC/EUR.

Bij Kraken kun je kiezen voor zo’n 50 cryptomunten. En de transactiekosten liggen tussen de 0% – 0,26%. Vergelijkbaar met Bitvavo.

Bitvavo

bitvavo logo

In 2018 is Bitvavo ten tonele gekomen. Daarmee is het in verhouding tot Kraken nog maar een kleintje. Maar het heeft een flinke reputatie weten op te bouwen. Eerst als broker, maar sinds 2019 is Bitvavo een exchange.

In de korte tijd heeft Bitvavo zich weten op te werken tot de marktleider. Nu is het in aantocht de grootste in Europa te zijn.

Bij Bitvavo kun je kiezen uit 50+ cryptomunten. Deze kun je verhandelen tegen relatief lage transactiekosten. 0.25% maximaal. Verder heeft het een super gemakkelijk platform, dat voor iedereen goed te begrijpen is.

De meest opvallende verschillen

Iedereen is het erover eens dat beide handelsbeurzen super gebruiksvriendelijk zijn. Verder liggen Bitvavo en Kraken redelijk dicht bij elkaar op verschillende vlakken. De grootste verschillen tussen deze twee:

 • De taal – Kraken is Engels, Bitvavo is Nederlands, maar je kunt ook andere talen selecteren.
 • Geavanceerde handels opties zoals Futures en leverage/hefboom traden. – Deze mogelijkheid biedt Kraken wel, Bitvavo niet.

Kraken vs Bitvavo: Voor wie geschikt?

Had ik al gezegd hoe mijn partner en digibeet zo is weggefietst met Bitvavo? Dat ze er dikke winsten uithaalt? Ik weet zeker, dat wanneer ik haar achter Kraken zou zetten, ze er dezelfde resultaten mee zou halen. Beide platformen zijn behoorlijk gebruiksvriendelijk en ze hebben een goede klantensupport.

Voor wie is Kraken geschikt?

Naast gebruiksvriendelijkheid biedt Kraken verschillende opties, waar de ervaren trader ook mee aan de slag kan. Denk aan futures, traden met leverage en het heeft een stevig aantal handelsparen. En verschillende weergaven om te handelen. Simple, Intermediate en advanced.

Is Kraken voor beginners geschikt?

Zeggen deze begrippen je allemaal nog helemaal niets. Geen probleem. Je kunt er gemakkelijk omheen navigeren. En zonder al de toeters en bellen je je orders plaatsen. “Foolproof”, dankzij de kale weergave.

Kraken order plaatsen simpel
Simple order plaatsen bij Kraken

Is Kraken voor gevorderden geschikt?

Kraken biedt al de functionaliteiten die je als ervaren trader nodig hebt om te kunnen handelen in crypto’s. Plus als unieke “bonus” kun je hier direct bij het plaatsen van je order een stop-los order plaatsen. Dat kan niet bij Bitvavo. En is eigenlijk zeldzaam, bij de andere wereldtopper Binance is dit ook niet mogelijk.

Kraken geavanceerde weergave order plaatsen
Kraken – advanced order plaatsen

Voor wie is Bitvavo geschikt?

Nu is Bitvavo aan de beurt. Eenvoud en gemak alom bij deze crypto exchange. Ook nog eens in het Nederlands. Het is als spelen in de speeltuin, zo makkelijk gaat het. Biedt het dan wel de functionaliteiten, wanneer je doorgroeien wilt?

Is Bitvavo geschikt voor beginners?

Zeker. Het heeft verschillende voordelen voor Kaaskoppen en rode duivels. Je kunt kiezen voor Nederlands en Frans. Ook Engels, Duits etc.. De gebruikersinterface is overzichtelijk en gemakkelijk. Je zult hierin niet snel fouten maken. En je kunt makkelijk orders plaatsen.

Hoe werkt Bitvavo bitcoin kopen
Bitvavo simpele weergave

Is Bitvavo geschikt voor gevorderde traders?

Wil je meer, en ook gaan traden? Dankzij de geavanceerde weergave met orderboek, tradingview grafiek, de mogelijkheid om limiet en stop limiet orders te plaatsen kun jij je hier prima vermaken. Daarnaast kun je een crypto trading bot als cryptohopper voor je laten traden. – Wel goed instellen 😉

Bitvavo geavanceerde weergave
Bitvavo geavanceerde weergave

Bitvavo vs Kraken: Betrouwbaarheid en beveiliging

Bitvavo of Kraken; wie is er veiliger? Dat maakt eigenlijk niet uit. In beide gevallen hebben de crypto exchanges de beveiliging goed op orde.

Kraken

Kraken is bijvoorbeeld nog nooit gehackt. Dat is een knappe prestatie, want crypto exchanges en brokers zijn een gewilde target voor hackers. Dit komt, omdat het de meest betrouwbare software gebruikt. En natuur worden er geavanceerde maatregelen getroffen, om alles veilig te houden.

Bitvavo

Bij Bitvavo hoef je ook niet overmatig zorgen te maken over de veiligheid van je crypto-assets. Cliëntgelden, jouw geld dus, is niet in beheer van Bitvavo, maar van de stichting. Waardoor het bedrijf er niet vandoor mee zou kunnen gaan. Daarnaast heeft Bitvavo ook hightech oplossingen uitgewerkt om alles te beveiligen

Account beveiliging de zwakke schakel

De zwakke schakel in het systeem blijft altijd het moment waar jij als gebruiker toegang krijgt tot je account. Zorg ervoor dat jij jouw verantwoordelijkheid neemt, zodat alleen jij toegang hebt tot je account. Volg al de veiligheidsstappen op: Beveilig je account met 2FA, en gebruik een lang wachtwoord.

Crypto’s in eigen beheer

Not your keys, not your wallet. – Je zult het nog veel tegen komen tussen de crypto’s. In andere woorden, zorg ervoor dat je zelf je crypto’s in de hand hebt. Op je hardware wallet bijvoorbeeld.

Fees en transactiekosten

De fees en transactiekosten lopen af naarmate je handelsvolume toeneemt.

Bij Bitvavo zijn de transactiekosten maximaal 0.25%

Bij Kraken zijn de transactiekosten 0.1 en 0,26%

Dit zijn de maximale transactiekosten voor de taker. Als maker vallen de transactiekosten een fractie lager uit. Dit geld voor zowel Bitvavo als Kraken.

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
✔ Verhandel je eerste €1000,- gratis

Kraken

✔ Makkelijk, veilig en goedkoop
✔ Wereldtopper
✔ Voor beginner en ervaren trader

Bitvavo of Kraken vergelijken

crypto broker vergelijkerBitvavoKraken
Handelsvolume inUSD$ 22.777.169 $ 1.070.459.056
Aanbod Cryptopunten50++/- 50
Staking rewardsOn-chain en off-chain opbrengsten wisselen per munt (*)
ARK (ARK)
Bitcoin (BTC)
Bitcoin Cash (BCH)
Cardano (ADA)
Dai (DAI)
Ethereum (ETH)
Litecoin (LTC)
ICON (ICX)
NEO (NEO)
Ontology (ONT)
Tether (USDT)
Tezos (XTZ)
Tron (TRX)
USD Coin (USDC)
VeChain (VET)
Waves (WAVES)
On-chain en off-chain staking, opbrengsten wisselen per munt(*)
Polkadot (DOT)
Kusama (KSM)
Kava (KAVA)
Flow (FLOW)
Ethereum (ETH 2)
Cosmos (ATOM)
Tezos (XTZ)
Bitcoin (BTC)
Euro (EUR)
US Dollar (USD)

Unieke features
Officiële exchange, met deze functionaliteiten. 
Super beveiliging, geschikt voor ervaren handelaren. Niet te missen voor beginners
Promotie1e € 1.000,- gratis verhandelen
Transactiekosten0,25%0% – 0,26%
Geld stortenIdeal 0%Sepa transfer 0%Bancontact 0%MyBank 1,5%EPS Überweisung 1,75%Sofort 2,25%Giropay 1,75%SEPA,
SWIFT

Er kunnen kosten voor gerekend worden.
Geld opnemenGeldopnameVia instant payment erg snel, tot maximaal 1 dag.Ja
Bezoek websiteBezoek website
Bitvavo reviewKraken review
Bitvavo uitleg
Bitvavo vs Kraken – schematische weergave

(*) = Het aanbod munten dat je kunt staken kan wisselen. Check de website of je account voor de munten die je staken kunt.

Bitvavo vs Kraken: Voordelen en nadelen

Voordelen en nadelen Bitvavo

 • Snelle uitbetaling van je winsten
 • Bitvavo beschikt over een eigen orderboek met een automatisch order matching systeem.
 • Orders kunnen worden uitgevoerd voor een ongelimiteerd bedrag.
 • Orders kunnen worden uitgevoerd op vooraf ingestelde bedragen (limiet orders). Verder kunnen er stop-los orders worden ingevoerd.
 • Geautomatiseerd handelen met behulp van een trading bot d.m.v. een beschikbare API
 • Bitvavo Staking diensten stellen gebruikers om passief geld te verdienen over een reeks van cryptovaluta.
 • Gebruiksvriendelijk
 • Gemakkelijk betalen met IDeal, Bancontact, Sofort, etc..
 • Investeren vanaf € 1,-
 • Betrouwbaar
 • Groot aanbod van cryptomunten
 • Bitvavo is een Nederlandse onderneming. Je kunt er dus in je eigen moedertaal terecht.
 • De klantenservice reageert snel en is hulpvaardig.
 • Je hebt je eigen wallet
 • Internationaal vrij onbekend, dus minder volume
 • Weinig lage marketcap altcoins

Voordelen en nadelen Kraken

 • Orderformulieren los in te vullen van geavanceerde weergave.
 • Direct een stop loss in kunnen stellen bij een order.
 • Snel en goedkoop crypto verhandelen, tarieven tot max. 0.26%
 • Hoge handelsvolumes en liquiditeit.
 • Betrouwbaarheid en beveiliging goed op orde: Nog nooit gehackt
 • Handelen met Fiatgeld: EUR, USD, GPB, CAD, CHF en JPY
 • actieve en bereikbare helpdesk
 • Beschikt over Margin en Future trading, voor ervaren traders
 • Direct een trade plaatsen met stop loss
 • Je kunt direct crypto tegen dollars traden.
 • Iets minder smooth gebruikservaring
 • Ondersteunt geen iDEAL, Bancontact
 • Beperkt aantal cryptomunten in vergelijking tot anderen.
 • Er zijn nogal wat stappen nodig, voordat jij account zo ver is da tje crypto kunt kopen.
 • Niet Nederlandstalig

Klantervaringen met Bitvavo

Enkele klantervaringen met Bitvavo van Trustpilot

Bitvavo recenie van trustpilot
bitvavo ervaring
Bitvavo recensie trustpilot 4

Klantervaringen met Kraken

Helaas, op ik kwam te bizarre berichten tegen op Trustpilot over Kraken. Ofwel extreem negatief, of het tegenovergestelde. Deze recensies leken mij niet geloofwaardig. Ik wil je geen cowboy verhalen voorschotelen.

Samenvatting en Conclusie: Bitvavo of Kraken?

In beide gevallen zit je goed. Wil je voor een flitsende start, makkelijk je account opzetten en aan de slag. Dan zou ik voor Bitvavo kiezen. Of je nu kiest voor Kraken of Bitvavo in beide gevallen heb je te maken met een bedrijf dat de veiligheid van je geld serieus neemt. Dus wat dat betreft zit je goed.

Voor zowel de beginner als de meer ervaren trader is er genoeg te beleven bij Bitvavo en Kraken. Ben je voornemens je verder te gaan ontwikkelen in het cryptotraden. Dan is Kraken misschien een betere optie, het heeft een unieke feature die je nergens anders tegenkomt. En dat is direct bij het instellen van je buy order het kunnen plaatsen van een sell order/ stop limit(loss) order.

Een account maken is gratis. Twijfel je nog? Dan maak je zowel een account aan bij Bitvavo als Kraken en kijk je wat je het lekkerste past.

Mijn keuze:

Om snel Bitcoin kopen en/of verkopen – Bitvavo

Om echt te gaan traden – Kraken

Direct aanmelden?

Bitvavo

✔ Veilig en NLD helpdesk
✔ Gebruiksvriendelijk
✔ Verhandel je eerste €1000,- gratis

Kraken

✔ Makkelijk, veilig en goedkoop
✔ Wereldtopper
✔ Voor beginner en ervaren trader

PS. Het zal niet de eerste keer is, dat een crypto broker/ exchange zijn deuren sluit voor nieuwe gebruikers. Bij een enorme hype, wanneer de vraag het hoogst is, kan dit gebeuren. Omdat de veiligheid en gebruikerservaring van het platform dan niet meer gegarandeerd kan worden. Je doet er sowieso verstandig aan alvast een account aan te maken… Het is Gratis.


Bitvavo vs Kraken FAQ’s

Wie is goedkoper? Bitvavo of Kraken

De transactiekosten en fees zijn bijna gelijk aan elkaar. Bij Bitvavo max. 0,25%, bij Kraken max. 0,1 – 0,26%

Wie is er veiliger en betrouwbaarder? Bitvavo of Kraken

Kraken en Bitvavo hebben allebei de beste maatregelen getroffen om je veiligheid te waarborgen. Kraken heeft het gepresteerd nog nooit te zijn gehackt. Of Bitvavo dit kan evenaren is een stevige uitdaging.

Welke crypto exchange is beter voor beginners? Bitvavo of Kraken?

Bitvavo en Kraken beiden hebben de gebruikerservaring zo gemaakt, dat je er als beginner makkgelijk mee aan de slag kunt. Klantenservice is in beide gevallen goed op orde.

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 28/03/2022
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

blank

Start vandaag nog bij Bitvavo de goedkoopste crypto exchange van Nederland

en verhandel je eerste € 1.000,- gratis