Candlesticks begrijpen: Wat zijn candlesticks?

Waarom zou je candlesticks begrijpen willen? Omdat het de basis is voor een goede technische analyse en daarmee de start voor het maken van de juiste trades. Een candlestick geeft veel meer informatie dan een lijngrafiek. En wordt daarom gebruikt door de professionele trader.

In dit artikel:

Zo let’s go.

Wat is zijn candlesticks?

Een candlestick kun je zien als een grafiek in een grafiek. Deze grafiek laat een koersbeweging zien over een bepaalde tijdperiode. Deze periode kan van 1 minuut tot een dag zijn.

Uit een candlestick kun je 4 verschillende koersniveaus aflezen:

 1. Openingskoers
 2. Slotkoers
 3. Hoogste waarde
 4. Laagste waarde

Hoe zien candlesticks eruit?

De candlesticks zien eruit als: kaarsen. Het dikke gedeelte van de candlestick noem je de body. De streepjes aan onder- en bovenkant worden wicks of shadows genoemd.

Een candle kan groen of rood zijn. Aan de kleur kun je zien of je met een bullish of een bearish candlestick te maken hebt. En hoe je de candlestick dient te lezen. Van onder naar boven, of van boven naar beneden.

 • groen = bullish is een stijgende markt. ↗
 • rood = bearish is een dalende markt. ↘
wat is een candlestick uitleg
Candlesticks: afbeeldingsbron: IG.COM

Wat kun je uit candlesticks aflezen?

Uit een candlestick kun je de constante strijd tussen de kopers en verkopers zien. Elke candlestick kun je zien als de visuele weergave van een slag. En wie deze gewonnen heeft; de bulls of de bears.

Hoe herken je een trend in candlesticks?

Één afzonderlijke candlestick laat je één slag zien. Daar kun je nog niet zo heel veel mee. Het gaat erom patronen en trends te herkennen in reeksen candlesticks. Hiermee kun je dan weer anticiperen op toekomstige bewegingen.

In de basis kun je drie verschillende trends herkennen in de candlesticks:

 1. Voortzetting: De trend houdt zonder aarzeling de zelfde richting aan: stijgend of dalend.
 2. Trendomkering: De trend keert zich om; van dalend naar stijgend of andersom
 3. Besluiteloosheid: Er is niet duidelijk een stijgende of dalende koers te zien. De strijd tussen kopers en verkopers lijkt onbeslist.

Een voortzetting herkennen

Een voortzetting van een trend is vrij eenvoudig te herkennen. Een reeks groene candlesticks geeft een stijgende trend weer. Een reeks rode, een dalende.

Trendomkering lezen

Een trendomkering in candlesticks kun je zien door op de volgende enkele candles te letten. Of reeksen candlesticks te begrijpen.

In deze cheatsheet staan de meest voorkomende afgebeeld. Links heb je de indicators die een stijgende trend kunnen weergeven. Rechts zie je het omgekeerde, deze geven een dalende trend weer.

Afbeeldingsbron staat eronder vermeld.

Besluiteloosheid in candlesticks lezen

Wanneer een patroon zich voornamelijk zijwaarts beweegt en er niet één dominerende kleur is: rood of groen. Kun je spreken van besluiteloosheid in de markt.

Meestal is dit een korte onderbreking van de koers over langere termijn. En zal hij daarna weer in dezelfde richting door bewegen. Maar, er zijn natuurlijk uitzonderingen waarna het tij kan keren.

Waarom candlesticks begrijpen?

Omdat candlesticks je veel meer informatie geven dan een lijn grafiek. Aan de hand van een candlestick kun je beter patronen en trends herkennen en berekeningen maken voor toekomstige beweginingen.

Welke soorten candlesticks zijn er?

Dacht je dat je er al was met het begrip candlestick. Er zijn verschillende candlesticks. Allemaal geven zij de informatie net iets anders weer. Je hebt:

 • bars
 • candles
 • Hollow candles
 • Heikin Ashi

De meest gebruikte en hier besproken zijn de Heikin Ashi candles.

Op tradingview kun je gratis een account aanmaken en spelen met de verschillende candlesticks.

Waar kun je candlesticks voor gebruiken?

Candlesticks kun je gebruiken om trends en patronen te herkennen over kortere en langere termijn. Van minuut tot dag. Aan de hand hiervan kun je de toekomstige koersbewegingen inschatten.

Je kunt het gebruiken voor alles dat te verhandelen is en dat onderhevig is aan de wet van vraag en aanbod. Je kunt met candlesticks terecht op financiële markten, forex, crypto, aandelen etc..

Samenvatting en conclusie: Candlesticks begrijpen

Candlesticks zijn de basis van technische analyse. In Candlesticks lees je veel meer dan in een lijngrafiek. Ze geven de constante strijd weer tussen de kopers en verkopers over een bepaalde tijdsperiode.

Er zijn verschillende soorten candlesticks, die de informatie allemaal net op een iets andere manier weergeven. De Heikin Ashi candles zijn de meest gebruikte candlesticks. Bij een tool als tradingview, kun je candlesticks leren lezen. Hier maak je een gratis account aan.

Je kunt direverschillende trends herkennen in candlesticks:

Allemaal hebben ze hun bepaalde karakterestieken.

Candleticks begrijpen is wezenlijk onderdeel van technische analyse. Het beste leer je technisch analyses maken van Madelon Vos.

Candlestick FAQ’s

 1. Wat is een bullish candlestick?

  Een bullish candlestick is groen. En laat een stijgende koersbeweging zien over een bepaalde periode. Deze periode kan van 1 minuut tot 1 dag zijn.

 2. Hoe herken je een bearish candlestick?

  Een bearish candlestick is rood en laat een dalende koersbeweging zien over een bepaalde periode. Dit kan van 1 minuut tot een dag zijn.

 3. Wat kun je met candlesticks?

  In een reeks aan candelsticks kun je makkelijker trends herkennen. Aan de hand hiervan kun je beter steun- en weerstandslijnen tekenen. En zien hoe de koers zich beweegt. En hierop inspelen.

 4. Wat zijn reversal candles?

  Reversal candles zijn candles die omkering in de koers aan kunnen geven. Voorbeelden hiervan zijn: hammer, shooting star, inverted hammer, en hanging man. Dit zijn benamingen van bepaalde candlesticks.

Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

blank

Meer rendement en betere resultaten halen?

Begin vandaag nog met dé cursus Technische Analyse van Madelon Vos

actiecode: GELDENVRIJHEID10

Meer rendement en betere resultaten halen? actiecode: GELDENVRIJHEID10