Crypto en belasting: Hoe zit dat?

Hoe zit het met het geld dat je verdient uit de blockchain met crypto en belasting? Hoe doe je belastingaangifte? Goede vragen. Voor de overheid is het ook nog niet helemaal duidelijk. Laat staan voor iemand nieuw in de crypto wereld. Dat is niet het eerste waar je mee bezig bent, toch? Het zou zonde zijn het geld dat je verdient aan de blockchain aan boetes te moeten betalen. In het kort: Crypto en belasting: Hoe zit dat?

In dit artikel een korte uitleg over het hoe en wat van belasting en crypto, met doorverwijzingen naar rekenvoorbeelden en pagina’s met verdiepende uitleg.

Waarom betalen we belasting?

Belasting is voornamelijk bedoeld om inkomsten te genereren voor de overheid. Wat de overheid hiermee doet, is vaak een punt van discussie. Maar, laten we het erop houden dat het geld gaat naar het in stand houden van openbare voorzieningen, die de samenleving ten goede komen. 

Crypto en belastingaangifte

Aangezien Bitcoin en crypto nog redelijk nieuw zijn, is het voor de overheid ook nog niet helemaal duidelijk wat ze ermee aanmoeten. De bitcoin en altcoin, vallen in een soort uitzonderingspositie. 

Ook al wordt Bitcoin gebruikt als betaalmiddel, het is geen wettig betaalmiddel. Ten tweede worden al de cryptovaluta wel als goederen gezien, maar voegen ze fiscaal geen toegevoegde waarde toe. Ofwel, juridisch gezien wordt er geen BTW over berekend. 

Onduidelijkheid over belasting en Bitcoin

Voor mij zijn belastingen eerlijk gezegd een nogal ingewikkelde wirwar van informatie. De enorme lijst aan artikelen over de verschillende soorten van belasting, maakt het er niet makkelijker op. Wanneer wordt belasting wel geheven worden, en wanneer niet? Wanneer je wel aangifte moet doen, en wanneer niet? 

De onduidelijkheid over hoe en wat met belasting en Bitcoin bij de overheid sijpelt natuurlijk door naar de mensen. 

Moet ik mijn cryptocurrencies aangeven bij de belastingdienst?

Cryptovaluta worden niet als geld gezien. De Belastingdienst is dus niet geïnteresseerd in hoeveel Bitcoin, Ripple of BAT je bezit, maar in de totale waarde van je crypto portfolio. Het gaat hierbij om de waarde in Euro’s die je portfolio had op 1 januari van het gaande jaar. Aan de hand hiervan bereken je de vermogensbelasting. 

Hoe doe je belastingaangifte over je Bitcoin en crypto?

Hoeveel belasting je betaald en waar je het op moet geven verschilt. Je kunt namelijk als particulier crypto’s bezitten, en als ondernemer. Voor deze verschillende situaties gelden verschillende regels. En moet jij je belasting aangifte anders invullen. 

Crypto vermogen en belasting als particulier

De waarde van je crypto portfolio wordt net als je spaarrekening en/ of aandelenportefeuille als vermogen gezien. Daarom, moet je vermogensbelasting betalen over de Bitcoin en altcoin in je crypto portfolio.

Dit valt in Box 3, bij de “overige bezittingen”. 

Over de cryptocurrency die je bezit betaal je op dit moment alleen vermogensbelasting. Een vermogen van minder dan 30.846 duizend euro is belastingvrij. Dit geldt voor 2020 en verandert elk jaar. 

Stijgt de waarde in geld van je crypto portfolio, door koersstijgingen dan wordt dit natuurlijk als vermogensgroei gezien. En dien je dit aan te geven. 

Bij de belastindienst kun je een berekening maken: crypto vermogens berekening bij belastingdienst 

Inkomsten uit mining van crypto opgeven aan belastingdienst als particulier

Je geeft alleen de pure winst op. Dus, wat er overblijft van je opbrengsten nadat je de kosten eraf hebt getrokken. Hierbij hou je rekening met de koers. Winst als gevolg van koersstijgingen moet je wel meerekenen, maar de winst uit handelen niet. 

Ik ontvang salaris in cryptovaluta (ondernemer en particulier)

Wanneer jij je salaris in crypto’s ontvangt dien je dit om te rekenen in Euro’s. Als particulier tel je het op bij loon in natura. Als ondernemer geef je het op bij de BTW aangifte. 

Crypto’s en belastingaangifte als ondernemer

Als je ondernemer bent voor omzetbelasting, en/of inkomstenbelasting, of wanneer je crypto minet als ondernemer. Reken altijd de waarde van je portfolio om naar Euro’s, en verwerk dit in de juiste rekening. 

Actuele informatie over Bitcoin en belasting

Wil je uitleg in gewone mensentaal over je belastingaangifte als crypto investeerder? De Crypto-belastinggids krijg je gratis bij de crypto portfolio van Allesovercrypto heeft alles héél goed uitgelegd. En beantwoord al de mogelijke vragen die er zijn. In Nederland en België verschillen de regels. Derek en Patrick hebben voor beide landen alles goed uitgezocht en eenduidig uitgewerkt. 

crypto en belasting cover

Samenvatting en conclusie

Cryptovaluta zijn nog redelijk nieuw. Binnen de overheid is er nog onduidelijkheid over het hoe en wat, betreffende de belastingaangifte. Zo is het dus ook bij de mensen. Als particulier ben je al aardig goed op weg, wanneer jij de waarde van je crypto portfolio aangeeft in box 3, “overige bezittingen”. 

Bij ondernemers ligt het allemaal net iets anders. Zij dienen de waardes mee te nemen in de verschillende balansen en rekeningen van de jaarcijfers. En deze op te geven.

crypto-miners geven alleen de pure winst op bij de belastingdienst. Als ondernemer neem je dit mee in je winst-verlies rekening.

Wil je actuele, duidelijke informatie over belastingen en crypto dan is het aan te raden bij crypto-experts aan te kloppen om advies/ informatie: 

Natuurlijk kun je ook de website van de belastingdienst doorwerken. 

Laatst bijgewerkt: 18/10/2020