Crypto trading fouten: Deze fouten maak jij niet, toch?

OMG. In het samenstellen van een lijst van veelgemaakte crypto trading fouten, zakte ik zowat in elkaar. Hoe moet je als crypto beginner je weg zien te vinden in dit mijnenveld? Wat moet je in Hemelsnaam allemaal weten om succesvol crypto te kunnen traden, zonder dat je in één van de mijnen stapt?

Man… Met pijn in mijn hart enkele fouten die ik heb gemaakt. En fouten die ik ken van verhalen uit mijn omgeving. Ik weet zeker dat het jouw weg zal vergemakkelijken.

Een kleine investering in het lezen van dit artikel zal je onherroepelijk een paar dure fouten besparen, want in dit artikel:

Het is goed om te leren van je fouten. Het is nog beter te leren van andermans fouten.

Warren Buffet
bitcoin starterpack

Verdien jij al geld met Crypto?

Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇

regenboog

Het spectrum van crypto trading fouten

Crypto trading fouten zijn al zo oud als het crypto trading zelf. Nu is crypto een jong fenomeen. (Bitcoin opende de weg in 2008). Toch zijn er al talloze fouten gemaakt. Er zijn verhalen die de status van een mythe zouden kunnen dragen, waar het niet dat het laptops, smartphones, hedendaagse techniek en slaperigheid behelst.

Beginnen met crypto traden zonder goede voorbereiding

De grootste crypto trading fouten maak je al voordat je überhaubt begonnen bent. Een goed begin is het halve werk. Hoe maak je dan een goed begin?

Heel simpel: Je bereid je goed voor. Doe je dit niet, dan ga je dingen over het hoofd zien. En dat gaat je geld kosten.

Zonder goede voorbereiding:

 • Ken je markt en de technologie niet
 • Begin je met onrealistische en te hoge verwachtingen
 • Handel je zonder plan
 • Handelen zonder risicomanagement
 • Houdt je niet eens een handelsdagboek bij – Of je weet niet eens wat dit is.
 • Wil je alles zelf als “learning by doing” uitzoeken
 • Vraag je de verkeerde “expert” om raad

Moet ik er nog bij zeggen dat het niet doen van goed onderzoek je de genadeslag kan geven, voordat je überhaubt begonnen bent?

Geen onderzoek doen

Zonder dat je zelf je onderzoek hebt gedaan zul je onbeslagen ten ijs komen. Een goed onderzoek helpt je in je voorbereiding al de meest voorkomende beginnersfouten te voorkomen. Daarnaast meet jij jezelf al een kritische houding aan vanaf het eerste begin.

Als crypto trader zul je toch moeten leren op jezelf en je eigen keuzes te kunnen vertrouwen. Hiermee heb je al een goede basis gelegd.

Je kent de markt en de technologie niet

Een beetje crypto trader weet waar het omgaat, hij kent de technologie en weet daardoor waar de kansen te vinden zijn en welke regionen hij moet mijden. Met inzicht in de technologie heb je al je eerste winst behaald.

Voeg daarbij nog toe kennis van de markt en je bent nog een stap verder. Realiseer je dat je als crypto trader, handelt tegen héél veel andere traders. Deze komen van alle rangen en standen. Ervaren traders etc..

Realiseer je dat je tegenover heel grote jongens komt te staan die profitieren van jouw fouten. Als jij hun gedachten en handelswijzen kent, ben je al een stap verder.

Handelen zonder plan

Een makkelijk vergeten, maar cruciaal onderdeel van het crypto traden: het maken van een plan. Met een plan maak je met jezelf afspraken. Deze afspraken maak je aan de hand van een goede analyse van de koers. Hierbij heb je natuurlijk verschillende factoren betrokken.

Deze analyse vormt de basis van bepaalde handelingen en keuzes. Bijvoorbeeld verkopen bij een bepaalde stijging, of kopen in een ander geval.

Zonder plan wordt je geleefd door de koers. Hier gaan écht je emoties het van je overnemen. Emoties in het crypto traden laten je veel fouten maken. Onder de invloed van emoties ben je geneigd het omgekeerde te gaan doen van wat goed voor je is. Daar gaat je winst. En stijgt je verlies.

Handelen zonder risico management

Als crypto trader kijk je niet naar de mogelijke winsten, maar naar de mogelijke winsten in verhouding tot het risico dat je loopt. Dit leg je vast in je plan en is cruciaal.

Crypto traden zonder handelsdagboek bij te houden

In je handelsdagboek houdt jij je trades bij en hun resultaten. Aan de hand hiervan kun je blijven leren. Je hebt daadwerkelijke objectieve resultaten van jouw trades en hoe deze voor je hebben uitgepakt.

Doe je dit niet, dan kun je op een roze wolk van winst blijven hangen. Terwijl de werkelijkheid misschien anders is.

Learning by doing?

Nog zo eentje. Je wilt direct leren terwijl je bezig bent in de praktijk. Crypto traders zijn hard. Ook al zit er een computerscherm en een lange internetkabel tussen en zie je elkaar niet.

Wanneer je alles zelf aldoende alles jezelf probeert aan te leren, zul je merken dat je telkens achter de feiten aanloopt. Learning by doing betekent in dit geval, helaas te vaak, eerst fouten maken en verliezen maken en dan pas je les leren.

Leren van de verkeerde experts

Jij kent ook vast wel zo iemand van Bitcoin heeft gehoord en die je er alles over kan vertellen. Is deze expert betrouwbaar? Wat zijn zijn/ haar resultaten. Is het een autoriteit? Vrienden-experts zijn niet altijd de meest betrouwbare personen. Leer van bewezen crypto experts. Dit is de beste investering die er kan zijn.

vallen in niets

Hoogmoed komt voor de val

Door naar de volgende categorie crpyto trading fouten. Deze zijn te vinden in een iets te onrealistische kijk op het traden. Eigenlijk is deze groep ook terug te wijzen op het niet doen van je eigen onderzoek.

 • Te hoge verwachtingen
 • Direct beginnen te traden met echt geld
 • Meer investeren dan je je kunt missen

Beginnen met te hoge verwachtingen

Ok, ik kan het mij voorstellen. Ik zelf had ook torenhoge verwachtingen. Tegen het advies van de experts in. Ik dacht in no-time binnen te zijn. En mijn zakken te vullen met winsten uit Bitcoin en Ether.

In de werkelijkheid is dit natuurlijk niet het geval geweest. Ik heb écht mijn best moeten doen voor mijn plekje in de markt. Dat ging met vallen en opstaan.

Direct beginnen met echt geld of veel te veel geld

Nog zo’n veelvoorkomende fout van hoogvliegers. Ze willen direct dikke winsten halen. En denken daarvoor al hun geld maar in te zetten. In combinatie met hoge verwachtingen is dit dodelijk. In het begin is de kans groot dat je niet de juiste trades zet. En dat je geld verliest. Dan verlies je toch liever fictief geld, of een klein deel van je budget dat je als speel- en leergeld hebt gereserveerd?

Meer investeren dan je kunt missen

Meer investeen dan je kunt missen, ligt weer in het verlengde van de vorige. Maar het ligt toch net een beetje anders. Hierbij gaat het erom dat je geld investeert dat je niet kunt missen. Geld dat je eigenlijk nodig hebt voor de vaste lasten aka: het dak boven je hoofd, brood op de plank, dansles van je dochter, etc.. Zou zonde zijn als dit geld je raam uitvliegt naar iemand anders, toch?

Technische onbenulligheden, gebrek aan inzicht en afwezigheid van skills

Deze fouten in het crypto traden zijn toch weer terug te wijzen op een slechte voorbereiding. Het zal je inmiddels wel duidelijk worden dat alles staat of valt met een goede voorbereiding. Maar laten we hier ook nog eens op ingaan om nog maar wat mijnen aan het veld toe te voegen:

 • Handelen zonder stop loss
 • Leverage gebruiken
 • Handelen op basis van handelspatronen en indicatoren die je niet goed begrijpt
 • Emoties de overhand

Handelen zonder stop loss

Heb je al ervaring in het traden op andere markten dan ken je deze term waarschijnlijk al. Voor de beginner zal het misschien volkomen nieuw zijn. Met een stop loss order kun jij je verliezen of verliezen van je winst beperken. En eventuele winsten veiligstellen. Het is een bepaalde manier om een koop-/ verkoop order te zetten, waar je niet zonder kunt. Het kan namelijk snel gaan in de crypto markt. En je wilt niet volledig vast aan je scherm zitten, omdat de beurs 24/7 open is, toch?

Leverage gebruiken

Wow, wat een potentie. Nog meer geld winnen voor je inleg. Even realistisch de mogelijke winsten zijn al super hoog in vergelijking tot andere markten. Wil je dit nog een extra duw geven met leverage? Bij een dalende koers betekent dit ook extra grote verliezen. Verliezen groter dan je hebt ingelegd. Niet zomaar doen dus.

Leverage is handelen met een hefboomwerking. Hierdoor kan je initiële investering met een factor x vermenigvuldigt worden. Waardoor het resultaat uit eindleijk ook x groter is. Bijvoorbeeld x10. In geval van een gunstige ontwikkeling gaat je inleg x10. Bij een dalende koers, sta je dus dik in de min.

Handelen op basis van handelspatronen en indicatoren die je niet goed begrijpt

Zie jij jezelf al zitten achter tradingview? Waar je naar een grafiek zit te staren, waarop je wat lijntjes hebt getekent.

“Ja… Dit zal ongetwijfeld een goed verkoopmoment zijn. Alle signalen wijzen erop.”

Je zet je trade.

“Oeps, het was dit was eigenlijk een goed koopmoment.”

😱

De koers is alleen maar omhoog gegaan.

Klinkt knullig, maar gebeurd helaas te vaak. Een goede trade zet je op basis van een uitgebreide analyse, waarbij verschillende tools en indicatoren samenkomen.

Zit je nog naar een lijngrafiek te kijken, dan wil ik je toch op het hart drukken per direct over te stappen naar de candlesticks. Maak je crypto trading toolbox compleet en divers met verschillende indicatoren voor een zo goed mogelijk beeld van wat er komen gaat.

Emoties de overhand

 • FOMO – Fear Of Missing Out
 • FUD – Fear Uncertainty Dispair

In het stuk handelen zonder plan benoemde ik het al hoe dit gevolgen heeft voor je trading skills. Maar emoties verdienen hun eigen plek in dit rijtje. Je kunt wel denken dat jij je niet leiden laat door emoties. Maar in de praktijk is het toch anders. Vooral wanneer er geld bij komt kijken, kan dit veel met je doen. Dan kun je écht rare beslissingen gaan maken. Beslissingen die juist tegenovergesteld zijn aan wat je zou moeten doen en dus leiden tot verlies.

Totale afwezigheid van common sense en ruggegraad

Ik schrijf het hier vrij bruut, het gaat toch om voornamelijk menselijke fouten. Fouten die voort komen uit vertrouwen in de mensheid en gebrek aan kennis van de crypto markt.

 • Follow the crowd 🐏🐑🐏
 • Media propaganda volgen 📣
 • Slechte beveiling van je coins
 • Checken! Waarom zou ik?

Follow the crowd

De menigte is altijd te laat. Bijvoorbeeld: de bullrun van bitcoin in 2017. Wanneer wist de slimme investeerder dat de crash eraan zat te komen? Toen hij bij de kapper/ bakker/ supermarkt mensen waarvan hij het totaal niet verwachtte het over bitcoin hadden. En de gouden bergen die ze daarbij zagen.

De crash bleef niet lang uit.

Boem!

De media propaganda volgen

meeuw

Dit kan twee kanten opwerken. Ofwel je valt voor de zoete praatjes over een prachtig project.

Ofwel je laat je gek maken door de heersende opinie die door de gangbare media wordt neergezet. Wanneer het gaat om bitcoin en crypto hoor je hierin nogal gekleurde verhalen. De media is al lang niet meer objectief.

En stiekem hoop ik, dat jij dat ziet.

Volg liever een van deze populaire crypto autoriteits websites

Slechte beveiliging van je coins

Realiseer jezelf alsjeblieft dat je als crypto trader je eigen bank bent. Dat jij dus de enige bent die verantwoordelijk is voor jouw coins. Gevaar van verlies of diefstal ligt altijd op de loer.

Dus:

 • Beveilig alsjeblieft je accounts met goede wachtwoorden
 • En activeer 2FA waar je maar kunt.
 • Laat je coins nooit op een exchange staan, deze staan voortdurend onder dreiging van hackers.
 • Gebruik een hardware wallet

Checken! Waarom zou ik?

Omdat, wanneer jij dit niet doet:

Je Bitcoins zomaar naar een Bitcoin Cash Adres gestuurd kunnen worden, waar ze nooit aankomen. De blockchain herkent niet wat een bitcoin, litecoin of ander adres is. Is een transactie eenmaal gedaan. Kan hij niet meer ongedaan worden gemaakt.

Het zelfde geldt voor een klein foutje in het adres waar jij je cryptomunten naar verstuurd. Als dit niet volledig is, of een foutje bevat zal het nooit aankomen waar je het hebben wil hebben. Dan ben je het dus kwijt.

Absolute do:

✔ Check ✔ Check ✔ Dubbelcheck

Wen je aan om adressen te kopiëren en te plakken. En daarbij te checken of de eerste 4 – 6 en de laatste 4 – 6 tekens overeenkomen.

Shitty investment skills

We gaan nog even door met de volgende categorie crypto trading fouten: shitty investerings vaardigheden.

 • Jagen op goedkope munten
 • Slechte spreiding van je portfolio
 • Te vroeg verkopen of te kort HODL-en
 • Vallen voor de charmes en gladde praatjes van een scam

Jagen op goedkope munten

Weet je dat zo’n beetje 90% van de crypotomunten ten onder zal gaan. Dat zijn de verwachtingen van de experts tenminste. Natuurlijk zijn er de succesverhalen van Bitcoin, Ethereum en Neo, maar het is allemaal niet meer zo makkelijk. goedkopen munten betekenen niet persee grote winsten. Dat is van zoveel factoren afhankelijk. Ook hiervoor moet je goed onderzoek doen.

Slechte spreiding van je portfolio

Bitcoin is king! Of enkel crypto parels? Binnen je crypto portfolio dien je risico en kansen te spreiden. Bitcoin is één van de minder volatiele coins. Terwijl de hidden gems, je met een kleine investering van giga veel op kunnen leveren. Maar, die kleine crypto projecten met grote potentie hebben kleine kansen. Diversicatie is de key om een sterk crypto portfolio samen te stellen.

Te vroeg verkopen of te kort HODL-en

HODL = Hold On for Dear Life – In andere woorden vast blijven houden aan je cryptomunten. Het tegenovergestelde van verkopen.

Koop je net op een behoorlijk hoog punt. En gaat de koers omlaag. Verkoop je dan om je verlies zo klein mogelijk te houden? Of hou je vast aan je cryptomunten, omdat je weet dat de koers weer zal gaan stijgen. Want, je het goed onderzoek gedaan en je kent de marktcycli.Het kan zijn dat je dan behoorlijk lang moet wachten.

Vallen voor de charmes en gladde praatjes van een scam

Goed voorbeeld: ICO‘s. Uit onderzoek is gebleken dat zo’n 80% van deze toffe crypto projecten uit 2017 een scam bleek te zijn. Om maar aan te geven. Dat firma list en bedrog in de wereld van crypto altijd op de loer ligt.

Op bepaalde vlakken is de wereld nog behoorlijk ongeruleerd. Samen met de toegankelijkheid van de markt voor nieuwelingen, is het voor oplichters nogal verleidelijk om je wat geld af te troggelen. Dit kan op vele manieren gebeuren. Dus, wapen jezelf.

hulp 1

Hoe voorkom je deze crypto trading fouten?

Al deze crypto trading fouten en gerelateerde investerings missers ga ik niet stuk voor stuk behandelen in dit artikel. Sorry. Dat wordt te veel voor één artikel.

Maar, ik ga ervanuit dat je al een behoorlijk beeld hebt in welke hoeken veel fouten worden gemaakt bij het crypto traden. En dat er aan de basis al iets verkeerd zit, omdat je anders simpelweg deze fouten niet maakt.

Veel van deze fouten zijn terug te wijzen op:

 • Slechte voorbereiding,
 • Gebrek aan kennis en inzicht
 • Gebrek aan vaardigheden
 • De verkeerde Mindset

In zijn presentaties hoor ik Patrick Suiker altijd het volgende zeggen:

Eerst leren dan investeren

Patrick Suiker – Allesovercrypto

Hiermee is het eigenlijk wel gezegd: Een goede voorbereidig is het halve werk. Een goede voorbereiding bestaat uit een gedegen cursus, waarmee jij jou kennis, inzicht en vaardigheden opbouwt. Deze cursus volg je natuurlijk bij experts uit het veld.

Maar, waar vind je deze experts? Voor de crypto markt zijn niet écht gereguleerde cursussen, toch?

Klopt.

Gelukkig, zijn er mensen die de status van crypto expert hebben bereikt. Simpelweg, omdat zij mentoren hebben gezocht. Zelf helemaal koppie onder zijn gegaan in de crypto’s. En die dankzij hun tomeloze inzet de status crypto master hebben verdient.

Derek Westra en Patrick Suiker is het koppel ondernemers waar ik hier op doel. In hun Crypto Masterclass, de meest complete crypto cursus van Nederland en België, leer je alles over crypto. En wordt het stuk van crypto trading fouten, investeringsmissers, etc. uitvoerig behandeld. Met deze cursus zit je goed. Je kunt kennis maken via onderstaande gratis training. Om deze te kijken, hoef je enkel een moment te kiezen dat jou past. En je aan te melden met je emailadres. Naar de training ➡

Samenvatting en Conclusie: Crypto trading fouten

In dit artikel heb je een waslijst aan crypto trading fouten gekregen. Dit zijn enkel de meest voorkomende. Zoals je hebt kunnen lezen kun je fouten maken op verschillende terreinen:

 • Voorbereiding en leren
 • Opslag en beveiliging
 • Doen van transacties
 • Slecht gebruik van de tools
 • Investerings missers

Naast de fouten die jezelf kunt voorkomen heb je ook nog eens te maken met een wilde markt waarin firma list en bedrog graag probeert een graantje mee te pikken. Het is belangrijk ook de manieren van deze oplichters te kunnen doorgronden.

De oplossing:

“Eerst leren dan investeren.”

Dit zijn de woorden van Patrick Suiker. Samen met Derek Westra de oprichter van Allesovercrypto en de Crypto Masterclass. Zij hebben als doel crypto en de blockchain toegankelijk te maken voor iedereen. en ze kennen hier de weg.

Hun antwoord op deze fouten: De crypto masterclass. Wil je hier meer over weten? Lees dan: Crypto masterclass review.

Je kunt ook het gratis bitcoin webinar van Derek en Patrick bekijken. Hierin geven ze echt heel veel waarde weg. Dus, kies jouw beste moment. En meld je aan met je emailadres via onderstaande knop 👇 Het is de moeite waard.

Gratis Bitcoin Training?

Wil je alles leren over Bitcoin, de blockchain en altcoin? En hoe je hier geld mee kunt verdienen?

👇 Meld je nu aan voor de gratis bitcoin training 👇

Welke fouten heb ik gemist?

Heeft dit jou geholpen? En wil je mij helpen anderen te helpen met een nog completere lijst van fouten.

Wat zijn jouw missers? Ik hoor het graag. Laat het mij weten met een reactie

Het is goed om te leren van je fouten. Het is nog beter te leren van andermans fouten.

Warren Buffet
Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

blank

Verdien jij al geld met crypto?

De Ultieme gids naar geld verdienen met bitcion en crypto ➡