Drie dagen in Amsterdam liep ik rond op een seminar the Millionaire Mind intensive van Succes Recources. Als ik mij één ding goed kan herinneren van deze drie dagen was het, het belang van financiële vrijheid creëren. Uitvoerig ging de trainer in op het belang van de juiste financiële mindset.
De relatie tussen jouw financieel succes en je financiële mindset direct. Je financiële situatie is slechts een weerspiegeling van je gedachten en overtuigingen die je van binnen meedraagt. De eerste stap naar om financiële vrijheid te creëren is dan ook; werk aan je financiële mindset.
If you want to change the fruits, you’ve got to change the roots
T. Harve Eker
- financiële vrijheid betekenis
- Wat is je financiële mindset?
- financiële mindset – 4 types
- Financiële vrijheid creëren met financiële mindset: 3 tips
- 2. Zelfonderzoek
- 3. Investeer in jezelf
- Waarom niet meer financiële vrijheid tips?
- Samenvatting en conclusie: financiële vrijheid creëren met je financiële mindset
- Financieel vrij met affiliate marketing
financiële vrijheid betekenis
De betekenis van financiële vrijheid kun je het beste omschrijven als een staat, waarin de inkomsten uit passieve inkomsten hoger zijn dan de uitgaven die je hebt aan vaste lasten.
Simpel, toch?
In de praktijk kunnen er nu twee dingen gebeuren. 1. Je hebt deze kennis én je weet het toe te passen en je financiële vrijheid te realiseren. 2. Je hebt deze kennis, maar je past hem niet toe, en er verandert niets aan je financiële siuatie.
Verschillende geldcoaches en trainers hameren dan ook op het belang van je mindset. Er zijn verschillende Nederlandse cursussen over online geld verdienen. Allemaal zitten deze goed in elkaar en staan ze als een rots. Ondanks de vele verschillende onderwerpen die worden behandeld hebben ze één ding gemeen: De Mindset.
Afhankelijk van de training die je volgt, worden er natuurlijk verschillende aspecten van die mindset belicht. Gemeenschappelijke kenmerken hierin; doorzetter, beginnershouding, denken in mogelijkheden, en een goede relatie t.o.v. geld.
Wat is je financiële mindset?
Je financiële mindset is een opsomming van al je gedachten en overtuigingen omtrend geld en inkomen. Deze mindset zie je terug in je gedrag. Bijvoorbeeld de manier waarop jij je geld verdient,verdeeld en uitgeeft.

financiële mindset – 4 types
Grofweg kun je al de verschillende mindsets samenvatten in 4 hoofdcategorieën:
- verkwister
- spaarvarken
- geldmonnnik
- ontwijker
verkwister
De verkwister heeft zijn/ haar geld al uitgegeven, voordat het binnenkomt. Geld lijkt nooit het probleem. Aan het einde van het geld blijft er altijd nog een stukje maand over. Er is dus eigenlijk nooit geld over, wanneer er zich een daadwerkelijke kans voordoet. Nadat ik voornamelijk als spaarvarken door het leven ging, sloeg ik tijdelijk door naar deze kant. Vaak vind dit verkwistende gedrag zijn oorsprong in iemands persoonlijke geschiedenis.

Bijvoorbeeld:
Geld was vroeger, in je kindertijd altijd een probleem. Het leek alsof er altijd een tekort was, terwijl er in feite voldoende was. Overal werd op beknibbelt. In het volwassen leven kan dit het tegenovergestelde gedrag in het leven roepen: Je wilt genieten van je geld en voornamelijk van alles wat je ermee kunt kopen en doen.
Of;
Je spaarde als kind bewust je zakgeld op. Je wist dat je er ooit mooie dingen mee zou kunnen kopen. Dat dit het middel was om je dromen te realiseren. Todat, je door één of andere gebeurtenis al je geld was kwijtgeraakt. En je tot de conclusie bent gekomen dat sparen geen zin heeft. Je geld wordt toch afgenomen… Dan geef ik het liever zelf maar uit! Toch?! Dan heb ik er tenminste zelf plezier van.
Spaarvarken
De naam zegt het al. Als spaarvarken gaat het grootste deel van je geld de spaarpot in. Of het nu letterlijk een spaarvarken, oude sok onder bed of je bankrekening is. Alles wordt opgepot. Voor later, voor het geval dat je ooit je werk en inkomen mist. Of, weet ik veel wat voor rampscenario. In ieder geval. Genieten van je geld doe je niet, want je gelooft dat het moeilijk te verdienen is. En je hebt een heilig geloof in de tekorten van geld. Wanneer zich een kans voordoet, moet het spaarvarken zolang nadenken dat de kans al voorbij is, tegen de tijd dat hij zijn conclusie heeft gemaakt. Dat wil je nou ook weer niet.
Net als de verwkister vindt het type spaarvarken een psychologische oorsprong in de persoonlijke geschiedenis. Vaak in de kindertijd.

Bijvoorbeeld:
Je groeit op in een gezin, waar geld eigenlijk nooit een probleem lijkt. In de basisbehoeften is altijd voorzien: Er is altijd genoeg te eten en drinken geweest, je hebt een dak boven je hoofd gehad. En er was af en toe ruimte voor wat extra’s. Maar wanneer je voor nieuwe kleding ging, kwam je uit in de goedkoopste winkels. Misschien liep je wel rond in de vodden van de Wibra of Primark, terwijl Nike het merk van je schoolvriendjes was. Geld was moeilijk, geld was er altijd tekort.
Of;
Je bent zo vaak verhuist dat jij je niet zeker voelde. Dat je geen stevige basis voelde. En geld is de functie gaan vervullen van veiligheid en fundering. De veiligheid die je in jezelf mist heb je geprocteerd op het sparen van geld
Geldmonnik
Ben je deze wel eens tegen gekomen? Of herken jij jezelf hier misschien in? De geldmonnik. Dit type ziet geld als een lagere vorm van bewustzijn en plaatst zichzelf boven het geld. Als geldmonnik heb je geld misschien wel afgedaan als iets aards en niet spiritueels. Misschien doe je zelfs voorkomen dat jij bewust hebt gekozen voor een leven zonder geld. Het leven biedt je toch wel wat je nodig hebt. Jij gelooft in synchronisiteiten en de wet van aantrekkingskracht. Dit zie je terug in mooie gebeurtenissen, geschenken etc.. Die op je pad komen. Maar in feite is je bankrekening leeg, want de verheven houding van de geldmonnik t.o.v. geld ziet hij terug op zijn bankrekening. Die is niet zo verheven. En biedt totaal geen ruimte voor spirituele ontwikkeling en zelfrealisatie.

Ontwijker
Als ontwijker laat je het het liefst het onderwerp geld links liggen. Brieven blijven ongeopend, en je belasting aangifte laat je het liefste door iemand anders doen. Het uiteindelijke resultaat zal wel goed zijn. Het gespreksonderwerp van een ontwijker zal zelden tot nooit over geld gaan. Het komt met gevoelens die naar aanvoelen. Nog waarschijnlijker; er is helemaal geen emotionele verbinding met geld. Het is vlak, emotieloos en onbelangrijk. Gevoelens zijn totaal onderdrukt.
Nu. Hoe zou zo’n lege relatie met geld zich uiten op de bankrekening?

Ergens heeft de geldmonnik een goed punt:
De wet van aantrekkingskracht voorziet mij in alles dat ik nodig heb.
Geldmonnik
Er zijn genoeg boeken over geschreven over geld, succes en de wet van aantrekkingskracht. De kracht van affirmaties etc. komt hierin veelzijdig naar voren. De relatie tussen de onderliggende gedachtenstructuren en -patronen komt geregeld naar voren. Daarmee komen we terug aan de quote aan het begin van dit bericht: Als je andere vruchten wilt, moet je naar de wortels kijken en deze veranderen.
Natuurlijk hebben de ontwijker, verkwister en het spaarvarken ook hun recht van spreken in hun manier van omgaan met geld. Het uiteindelijke doel is een goede balans op te maken van het geld dat binnenkomt en het geld dat eruit gaat. Ofwel, geld management.
Het gaat niet om hoeveel geld je verdient, maar om hoeveel geld je behoudt
robert t kiyosaki – auteur arme pa, rijke pa
Financiële vrijheid creëren met financiële mindset: 3 tips
Een financieel vrijheid blog zou geen blog zijn, zonder een paar praktische tips. Met deze geld-persoonlijkheden in gedachten een paar tips om hier mee om te gaan.
1. Geldmanagement
Onafhankelijk van tot welke groep je behoort, verkwister of spaarder, monnig of ontwijker; de oplossing om vooruit te komen en financiële vrijheid te realiseren is: balans.
Balans in je financiële situatie kun je heel eenvoudig creëren. Zo eenvoudig zelfs, dat kinderen het vaak makkelijker oppakken dan volwassenen. Kun je het aan?
Leg verschillende potjes aan. En vul deze consequent.
Of het nou fysiek is of digitaal. Bij de meeste banken kun je tegenwoordig op je spaarrekening verschillende potjes en spaardoelen aanmaken.
Wat voor potjes moet je dan aanleggen?
- Leefgeld en vaste lasten,
- Lange termijn spaardoelen
- Studiegeld – voor jezelf. Om te investeren in de kennis en vaarigheden die je nodig hebt om online geld te verdienen.
- Investeringspot – om te kunnen investeren, zodat je geld voor jou kunt laten werken in plaats van andersom.
- Verwenpot, omdat geld leuk is en je het af en toe ook mag genieten. [Dit is ook een goede voor mijzelf, want dit vergeet ik nogal eens 😅]
- Karmapot – schenkingen aan goede doelen, sportclubs etc.. De wet van wederkerigheid. Geld is energie en het moet door kunnen stromen. Dit vergroot je gevoel van rijkdom en overvloed. Een belangrijk aspect van jouw weg naar financiële vrijheid.
2. Zelfonderzoek
Herken jij jezelf in één van deze persoonlijkheden of juist helemaal niet? In beide gevallen is het belangrijk goed naar je zelf te kijken, en te zien hoe jij met geld omgaat, wat je overtuigingen zijn omtrend geld, geld vedienen, en hoe jij je geld uitgeeft. Wanneer je geen inzicht hebt in de onderliggende gedachtenstructuren kan dit namelijk onbewust je gedrag zo blijven sturen, dat je geen steek vooruit komt.
3. Investeer in jezelf
Je weet niet, wat je niet weet
Kennis en vaardigheden zijn je grootste kapitaal, vooral wanneer je doel is; financiële vrijheid realiseren. Je zult begrippen als passief inkomen tegenkomen. Mensen zullen het hebben over investeren en over de noodzaak van het hebben van meerdere inkomstenbronnen. Dit laatste is natuurlijk wel zo. Hoe meer poten onder tafel hoe steviger hij staat… Maar, wanneer financiële vrijheid je doel is. En je nu nog vast zit aan werkgever, uitkering, of als dienstverlenend zelfstandig ondernemer. Dan is het zaak je eerst te concentreren op één nieuwe tak van sport, één manier om passief inkomen mee te genereren. En je daaraan te verbinden totdat dit succesvol is.
Waarom niet meer financiële vrijheid tips?
Omdat hierin de bais ligt omsloten. Dit is je start. En omdat overdaad schaadt. Ik wil ook niet meegaan in oneindige lijstjes van lifehacks en passief inkomenstips. De basis is simpel:
- Geldmanagement: geef geen onnodig geld uit, en zorg ervoor dat er voldoende binnenkomt. Geef dit zorgvuldig uit. En denk op de lange termijn.
- Ontdoe je van beperkende gedachtenstructuren en gedragingen die je vooruitgang tegenhouden en transformeer dit naar gedachten, gevoelens en gedrag waarmee je wel vooruitkomt.
- Investeer in jezelf en leg die stapelstenen neer, waarmee je financiële vrijheid creëren gaat.
Samenvatting en conclusie: financiële vrijheid creëren met je financiële mindset
Je hebt nu inzicht in je financiële mindset. En hoe dit in relatie staat tot jouw slagingskansen om financiële vrijheid te realiseren. De verschillende persoonlijkheidsstructuren hebben allemaal hun eigenaardigheden die zowel in je voor- als nadeel kunnen werken. Er zijn twee manieren om hier constructief mee om te gaan: 1: geld management. 2: zelfonderzoek.
Wil je financiële vrijheid crëeren dan is er de derde tip: Investeer in jezelf. Investeer in gedegen kennis en ontwikkelen een vaardigheid waarmee jij je passief inkomen kunt genereren. En ben toegewijdt aan dit project. Er zijn echt voldoende cursussen online geld verdienen.
Financieel vrij met affiliate marketing
Jacko Meijaard heeft in enkele jaren financiële vrijheid weten te creëren met affiliate marketing. Een verdienmodel waarbij je producten promoot en comissies verdient bij een verkoop. In zijn ogen een perfect verdienmodel. En ik ben het er eigenlijk wel mee eens. Wil je weten of dit wat voor je is, dan kan ik je zijn boek aanraden: de Laptop Lifestyle. In dit boek neemt Jacko je mee in zijn affiliate marketing reis. Via onderstaande knop kun je het gratis bestellen. Alleen verzendkosten zijn voor jouw rekening… Dat is toch wel de minimale investering waar je niet over hoeft na te denken, toch?
Financieel vrij met affiliate marketing
Leer hoe Jacko Meijaard zijn mindset gebruikt om financiëel vrij te worden en te blijven met affiliate marketing in: de laptop lifestyle.
Wat is je financiële mindset?
Je financiële mindset is een opsomming van al je gedachten en overtuigingen over geld, werk, geld verdienen, en andere geralteerde onderwerpen. Er zijn grofweg 4 persoonlijkheden waarin deze mindset in te delen is: de geldmonnik, verkwister, ontwijker en het spaarvarken.
Wat is de betekenis van financiële vrijheid?
De betekenis van financiële vrijheid kun je het beste omschrijven als een staat, waarin de inkomsten uit passieve inkomsten hoger zijn dan de uitgaven die je hebt aan vaste lasten.
Is financieel vrij het zelfde als financieel onafhankelijk?
Dat is nogal persoonlijk. En afhankelijk van hoe je de berippen invult. Zoals ik er naar kijk is het hetzelfde.
Het gaat er in beide gevallen om je passief inkomen hoger te hebben dan je vaste lasten. Je zou een verschil kunnen aanbrengen tussen onafhankelijk en vrij, door bij vrij toe te voegen: en genoeg te hebben om alles te kopen en doen waar je zin in hebt. Waar je bij onafhankelijk voldoende hebt om de lasten te dekken.