Fysiek goud kopen? Alles over online goudbaren & munten kopen

Fysiek goud kopen online. Alles over online fysiek goud kopen als belegging. Wat is de uitvalsbasis om je vermogen te beschermen, wanneer de wereld gehuld is in een crisis? Goud. Al duizenden jaren lang.

In dit artikel mijn online reis als ware golddigger. Niet door het Wilde Westen van de States in oude tijden, maar veilig van achter de p.c., met alleen vierkante ogen van het schermturen als risico. Dit zal jou bespaard blijven als je bij dit artikel blijft. Een uitgebreid verslag van mijn bevindingen over het kopen van goud als investering.

⌚ Leestijd: 24 minuten. Geen tijd? Je kunt dit bericht bookmarken voor later.

Dit artikel is voor jou als je overweegt te investeren in goud, maar er eerst nog meer over wilt weten. In dit artikel: fysiek goud kopen, leer je wat goud nu eigenlijk is, krijg je een stukje geschiedenis. Om je vervolgens mee te nemen naar de goudprijs, verwachting etc.. Natuurlijk vind je hier de informatie waarmee je zelf tot een antwoord kunt komen op de vragen: Is goud een goede investering? Fysiek goud of beleggen in financiële goudproducten? Goudbaren of gouden munten kopen? En goud in eigen beheer of in opslag op een depot in Nederland, Zwitserland of nog ergens anders?

Zelf verdien ik hier ook nog iets aan. Hoe dan? De links in dit artikel zijn affiliatelinks. Dit betekent dat, wanneer jij goud koopt bij de handelaar, ik daarvoor een kleine commissie ontvang. En dat terwijl jij gewoon de geldende prijs betaald, niets meer. Goede deal toch? En daarnaast een beloning voor mijn werk.

Veel leesplezier en succes,

Wouter

GoldRepublic goud zilver kopen

Vroeger zag ik alle rappers en zingende ghetto queens omhangen met grote gouden versieringen. Bling bling, money is the thing. Wat is toch in vredesnaam zo waardevol aan dit glimmende materiaal. Als kind begreep ik al helemaal niet wat er zo belangrijk was aan dit glimmende goed.

En nu, als donderslag bij heldere hemel, lijkt de hele wereld op zijn kop. Er is iets aan de gang. Stevige polarisatie in de maatschappij. De mensen die verder kijken dan hun neus lang is, zien een stevige crisis en reset in het vooruitzicht. We stevenen er recht op af.

Wat doe je om je vermogen te beschermen? Is goud het antwoord om je koopkracht te bewaren? We duiken diep in het geelglimmende edelmetaal, zoals Dagobert door zijn geldpakhuis zwemmen kan. Als eerste: Wat is goud eigenlijk?

Inhoud: Fysiek goud kopen

Wat is goud eigenlijk?

Goud is een edelmetaal. Dit is een begrip uit de chemie. En het betekent dat goud een metaal is dat geen last heeft van aantasting door zuur of oxidatie. Het roest dus niet. Net als zilver en platinum. Het heeft een grote dichtheid, wat betekent dat het erg zwaar is. 1 Liter goud zou zo’n 19 kilo wegen. Omdat goud relatief zacht is, is het makkelijk te bewerken.

Naast dat goud een streling voor het oog is met haar gele glans, heeft het nog een een paar eigenschappen die het tot een gewild materiaal maken:

 • Goud is een uitstekende geleider van elektriciteit
 • Het geleid warmte
 • en het reflecteert licht

Dat zijn praktische eigenschappen, wat maakt het nou tot het ultieme betaalmiddel en geschikt voor waardeopslag? Schaarste. Er is maar een beperkte hoeveelheid goud in de wereld. Hoeveel er onder de grond ligt is nog onduidelijk. Daar zijn alleen maar schattingen en berekeningen over.

Geschiedenis van goud: Het allereerste goud in mensenhanden

Goud in het oude Egypte
Goud in Egypte

Volgens de National Mining Association in de VS kwam het eerste goud al in mensenhanden rond 4.000 voor Christus. Het geelglimmende edelmetaal kan ook bijna niet aan het oog ontsprongen zijn. Wereldwijd is het eerste goud in rivieren en beken over de hele wereld ontdekt. Volgens de experts van deze club is het goud niet veel later verwerkt door culturen wat wij nu zien als Oost-Europa.

Goud werd in deze culturen gebruikt om sieraden, religieuze beelden etc. van te maken. Ongeveer 1.000 jaar later, werd goud een waarde toegekend. Voor het eerst kreeg het een waarde-eenheid om dienst te kunnen doen als ruilmiddel in de internationale handel.

Het schijnt dat er in deze zelfde tijd een “vuurtest” is ontwikkeld door de Babyloniërs om de zuiverheid van goud te testen. Deze methode wordt nog steeds gebruikt. De Egyptenaren kwamen rond 1.200 voor Christus met de uitvinding goud met andere metalen te legeren en het zo andere kleurschakeringen aan te geven.

Slaan van gouden munten

Vanaf 560 voor Christus werden de eerste gouden munten geslagen in Lydia, Klein-Azië. Van hieruit kwam het via de Romeinen die er het Latijnse woord Aurum aan koppelden en het symbool Au, in ongeveer 1066 na Christus in Engeland aan. Dit alles ging gepaard met veldtochten en oorlogen. Zoals we in de menselijke geschiedenis wel kennen.

De nieuwe wereld: Zuid-Amerika en goud

In de 16e eeuw kwam Hernán Cortés naar het de Nieuwe Wereld. De inheemse bevolkingen die hij hier aantrof leefden in compleet andere omstandigheden dan hij kende uit zijn Spaanse moederland. Één ding hadden ze wel gemeen. Dat was natuurlijk de liefde voor het geelglimmende goud. Hier werd échter niet vredelievend over onderhandeld en in geruild. Hernán heeft met geweld en moord de gouden sieraden en voorwerpen veroverd uit de culturen van de Azteken en Inca’s. Uiteindelijk zijn deze versieringen tot goudbaren omgesmolten.

Goldrush

De term goldrush zal je ongetwijfeld ook niet vreemd zijn. In de 19e eeuw vind James Marshall glimmend metaal in de VS. Deze vondst wakkert een ware goudkoorts aan.

Goudkoorts
Goudkoort

Waar komt het goud nu vandaan?

Goud is wereldwijd te vinden, maar niet overal is het commercieel rendabel om goud te delven. In Nederland bijvoorbeeld kun je wel met je zeef in de rivier gaan staan. Dit kun je meer zien als hobby, want rijk zul je er niet van worden.

Waar wordt goud gedolven?

Jarenlang kwam het grootste deel uit Zuid-Afrika. Daar lijken de mijnen wat te zijn uitgeput, er komt minder goud uit de mijnen. Het zijn nu Mali en ook Bourkina Faso zijn landen waar nu relatief veel goud gewonnen wordt.

Verder zijn Zuid Amerika en de VS, Alaska nog plaatsen waar veel goud word gewonnen. En China lijkt het te hebben gewonnen van Zuid-Afrika. Een ander Aziatisch land is Indonesië.

Wat maakt goud zo bijzonder?

Wanneer je eens een gouden sieraad of goudstaaf in handen hebt gehad, dan snap je het wel. Goud heeft simpelweg een enorme aantrekkingskracht op je. Wat hiervoor de echte reden is, is moeilijk te noemen. Natuurlijk kun je zeggen dat goud glimt, dat het een mooie en unieke kleur heeft, etc..

Daarnaast heeft het ook een aantal fijne eigenschappen: warmtegeleiding en elektriciteitsgeleiding.

Naast deze meer psychologische aspecten en gevoelens van magie bij goud, is er meer. Goud is binnen alle culturen over de wereld behoorlijk waardevast. En het heeft overal de functie van betaalmiddel gekend. Daarnaast hebben alle landen wel goudreserves.

Goudprijs: Wat bepaalt de prijs van goud?

De goudprijs wordt over het algemeen weergegeven in VS Dollars. De belangrijkste factor die de prijs van goud bepaald is de wet van vraag en aanbod. Goud komt in beperkte mate in de natuur voor, en het is kostbaar om te delven. Dit edelmetaal is dus schaars te noemen. Wat uiteindelijk de intrinsieke waarde van goud is, is moeilijk te zeggen. Omdat de prijs voornamelijk door vraag en aanbod wordt bepaald. Dit bepaald voornamelijk de prijs. En is van groter gewicht als de kosten van delven.

Als je grote verschillen ziet in de prijs voor goud, dan kan het zijn, omdat je de ene keer naar de kiloprijs kijkt en de andere keer naar die voor een troyounce. Een troy ounce is 31,1 gram. Lang geen kilo dus.

Grafiek Goudprijs: Bron: The SilverMountain
De Goudprijs ontwikkeling – Bron: thesilvermountain.nl

De vraagkant van goud

Het zijn niet alleen beleggers en investeerders die de prijs aan deze kant van de lijn bepalen. Het edelmetaal kent ook vele gebruikstoepassingen. Dit maakt dat er ook vraag is uit verschillende industrieën.

Het aanbod van goud

Hoeveel goud er nog in de Aarde verstopt is, weet niemand. Er zijn alleen schattingen van te maken. Vermoedelijke grote goudaders liggen op bijvoorbeeld de Zuidpool, maar vanwege extreme omstandigheden is het bijna onmogelijk hier goud te gaan delven. Wereldwijd zijn er verschillende landen waar goudmijnen staan. Waarvan sommigen, bijvoorbeeld in Zuid-Afrika minder produceren dan in hun hoogtij dagen.

Goud is overigens een natuurproduct, dat niet na te maken is. Het is letterlijk, op is op.

Waarom goud kopen als belegging?

Er zijn nogal wat beleggers die goud niet in de portefeuille opnemen. Goud biedt namelijk geen dividend. Alleen koerswisselingen kunnen zorgen voor rendement. In tijden van crisis slaat de interesse snel toe. Dan wordt goud gezien als de ultieme bescherming tegen inflatie, valutarisico’s, beursdalingen, etc..

Goud als store of value

Store of Value of koopkrachtreserve: Geld of andere assets die in de toekomst hun koopkracht behouden.

Om geschikt te zijn als store of value, moet je iets gemakkelijk kunnen bewaren. En het op een later moment weer tevoorschijn kunnen halen. Ook moet het een materiaal een gebruiksgemak dienen. Dit heeft goud al bewezen te doen.

Goud is hiervoor geliefd, omdat het duurzaam is, en omdat het risico op devaluatie ten gevolge van enorme toename in aanbod niet/ nauwelijks aanwezig is.

Het vertrouwen in goud

Wereldwijd is het vertrouwen in goud groot. Dankzij dit vertrouwen is het edelmetaal kostbaar en waardevol. In economisch mindere tijden behoud het zijn waarde. Daarom wordt het gezien in crisistijden als de ultieme “hedge” tegen inflatie, en het behouden van je koopkracht.

Goud beschermt je vermogen

Samengevat kun je zeggen: Goud beschermt je vermogen. Het geniet al duizenden jaren het vertrouwen van de mens. Het is moeilijk voor te stellen dat dit van het één op andere moment zijn waarde verliest. Bij waardepapieren als obligaties, aandelen, en het digitale goud: Bitcoin is dit anders. Dat kan van de één op de andere dag zijn waarde verliezen.

Goud als investering om geld te verdienen

Je kunt goud gebruiken als bescherming van je vermogen en koopkracht. Een andere manier om het te gebruiken is, ermee te gaan investeren. Laag inkopen → Hoog verkopen. En zo je geld verdienen. Hiervoor heb je een stevig startkapitaal nodig. En natuurlijk verstand van technische analyse, en de markt.

Voordelen

Het grote voordeel van goud:

Goud geniet al duizenden jaren het vertrouwen.

Daarnaast is het schaars en heeft het verschillende toepassingsmogelijkheden. Verder heeft goud een magische werking op de mens, en wordt het wereldwijd waarde toegekend.

Kortom: De geschiedenis heeft overduidelijk bewezen dat goud waardevast is, en dat het kan dienen als bescherming van je koopkracht.

GoldRepublic goud zilver kopen

Nadelen

 • Investeren in goud komt niet met rente of dividend, zoals dat bij aandelen en obligaties vaak wel het geval is.
 • Omdat de goudprijs voornamelijk in dollars wordt berekend, loop je valuta risico.
 • De goudprijs kan behoorlijk schommelen
 • Koop je fysiek goud, dan kom je voor de vraag te staan: Hoe sla ik het veilig op? Niet elke inboedelverzekeraar dekt het voor je. Een derde partij vraagt natuurlijk ook zijn tarief voor.
 • Je goud kan door de overheid opgeëist worden.

Er zijn goudhandelaren zoals Gold Republic (naar website ») en The Silver Mountain (naar website »), waar je fysiek goud kunt kopen en het in hun depot kunt op laten slaan, om het later weer te verkopen.

Beleggen in fysiek goud kopen of goud kopen via ETF of tracker?

Vanwege de organisatorische moeilijkheden lijken Goud ETF’s een verstandig alternatief om in goud te beleggen. Je kunt kiezen voor goudprijs ETF’s en goudmijn ETF’s.

Wat is een ETF?

De ING definieert ETF alsvolgt:

Exchange Traded Funds (ETF’s) worden in Nederland, net als indexfondsen, ook wel trackers genoemd. Hiermee kun je op een eenvoudige manier gespreid beleggen in een index. Een ETF heeft als doel om beleggers hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende markt (de index). bron: ING

Wat is een tracker?

Een tracker is een financieel product dat de goudprijs volgt.

Voordelen van goud ETF’s?

Naast de organisatorische voordelen als: opslag, versturen en kosten hebben de ETT’s meerdere voordelen.

 • Je kunt je kansen spreiden over meerdere bedrijven,
 • Waardoor je minder risico loopt
 • En je hebt minder transactiekosten

Minder risico?

Minder risico is natuurlijk maar relatief. En afhankelijk waarmee je het vergelijkt. Je spreidt je kansen over meerdere bedrijven, dus je loopt minder risico.

Zet je een goud ETF tegenover fysiek gouden munten of – baren. Dan loop je alsnog het risico dat je investering aan waarde verliest. Simpelweg, omdat je een financieel product gekocht hebt, je hebt niet daadwerkelijk stukken goud in bezit.

In crisistijden waarin niets meer zeker is. En zelfs de waarde van geld aan een hervorming toe lijkt te zijn, vraag ik mij af hoe verstandig investeren in een ETF is. Maarja, dan zit je weer met opslag.

En nog iets: De voorraad goud komt niet overeen met het goud dat er op papieren verhandelt wordt. Zie onderstaande schematische afbeelding van de fysieke voorraad goud in verhouding tot de goudmarkt. Bij faillissement van je financieel product kun je fluiten naar je goud. Achter aansluiten in de rij van schuldeisers.

Fysiek goud of goud kopen via ETF? – Een beeld zegt meer dan duizend woorden:

goudmarkt financieelproducten vs fysiek goud voorraad
Schematische weergave van goudmarkt t.o.v. fysieke goudvoorraad (indicatief)

Beleggen in Zilver of goud?

Goud is duurder dan zilver. Goud is zeldzamer dan zilver. Is het een logische keuze om je geld in goud te beleggen?

Investeren in zilver: de voordelen

De vraag naar zilver is groot. En de prijs stijgt langzaam. Veel zilver is verwerkt in producten, waaruit het niet te recyclen valt. Het wordt dus steeds zeldzamer. Tegenover goud heeft zilver nog een extra voordeel: Het is een industriële grondstof. Hierdoor is er een grote vraag naar zilver. De prijs van zilver is verder jarenlang onderdrukt en gemanipuleerd vanwege o.a. de industriële vraag. Wat gebeurd er, wanneer dit zich corrigeert? De prijs kan enorm omhoog schieten. Lees meer over [ Fysiek zilver kopen ] .

Beleggen in Zilver: het grote nadeel

Een groot nadeel van investeren in zilver t.o.v. goud is dat, zilverbaren belast worden met btw. Dit is – op legale wijze – te omzeilen, wanneer jij je zilver bij een handelaar laat opslaan in een douane depot in bijvoorbeeld Zwitserland. Dit kan bijvooorbeeld bij Gold Republic (naar website ») en The Silver Mountain (naar website »).

Investeren in goud: het grote voordeel

Een groot voordeel van goud is dat het niet of nauwelijks daalt, maar wel snel stijgen kan. De prijs van zilver is volatieler.

Investeren in Bitcoin of Goud?

Goud zilver en Bitcoin munten

Tegenwoordig worden Bitcoin en andere cryptocurrency steeds meer als hedge tegen inflatie gezien. En dus als een goede waardeopslag. Logisch, dankzij de protocollen heb je bij bitcoin en cryptovaluta net zo goed te maken met schaarste. Van Bitcoin weten we bijvoorbeeld dat er maximaal 21 miljoen gemined zullen worden. Het restant te mijnen bitcoins is echter kleiner dan het aantal bitcoins dat al verloren is gegaan.

De eerste bitcoin is in 2008 “geslagen”. Zet je dit naast het fysieke goud, dan is deze digitale variant op het goud zijn luiers nog niet eens uit. Het geniet dan wel enorm stijgende populariteit en de koers breekt record na record.

De toekomst moet nog maar uitwijzen hoe het met het digitale goud zal gaan. De blockchain, dit is de onderliggende techniek kent in ieder geval gigantisch veel mogelijkheden. Mogelijkheden die door zowel de gevestigde orde als de vrijheidsdenkers en voorstanders van decentralisatie van het systeem.

Bitcoin ontwikkelingen

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er steeds meer grote investeerders naar Bitcoin kijken. Elon Musk heeft nog niet zo lang geleden voor zo’n 1,5 miljard geïnvesteerd in deze digi-coin. Ook bedrijven als Twitter hebben het op de balans opgenomen. Paypal werkt aan integratie van bitcoin in het betaalsysteem. Het is een kwestie van tijd voor deze functionaliteit in Nederland wordt opgenomen. Verder is er een groeiend aantal banken dat bitcoin opneemt. En zo gaat het lijstje maar door.

Bitcoin king?

Binnen cryptoland is Bitcoin zeker de king. Andere cryptovaluta kunnen enkel dromen van de reputatie die Bitcoin heeft neergezet. Grootste voordeel: Het was de eerste. Veel nieuwe cryptomunten bieden inmiddels betere onderliggende techniek die nog meer mogelijk maken, waardoor globale accepatie versneld kan worden. Ethereum gaat als een raket. Ripple maakt veel mogelijk. En zo is er nog veel meer. De lijst lijkt onuitputtelijk.

Alsnog domineert Bitcoin de markt van de cryptovaluta. Dus ja in het digitale tijdperk is Bitcoin de king.

In de fysieke wereld, tegenover fysiek en tastbare waardeopslag producten, vraag ik mij af, of het zichzelf al genoeg bewezen heeft.

Toenemende mate van controle

Toenemende mate van controle op de cryptomarkt. Het wordt steeds moeilijker vrij te investeren en beleggen in crypto. Het wordt steeds meer gereguleerd. Witwassen en criminele praktijken tegengaan wordt vaak als reden aangedragen om dit te doen. Ik vraag mij eerlijk gezegd af waar de criminelen zitten.

Opslag van bitcoin

De opslag van bitcoin is natuurlijk een stuk makkelijker dan het opslaan van je goud.

Om je bitcoins te beveiligen moet je net als bij fysiek goud zelf de maatregelen treffen. In het geval van bitcoin is het allemaal wat technischer, maar uiteindelijk kun jij je vermogen op een zwaar beveiligd apparaatje ten grote van een USB-stick met je meedragen. Dat doe je minder makkelijk met kilo’s aan goud.

Overige voordelen van bitcoin:

Naast dat opslag makkelijker is, kent bitcoin meerdere voordelen t.o.v. goud:

 • Je weet wat er nog aan bitcoins bijkomt.
 • Aan de hand van deze kennis kun je koers bepalen. Het stock-to-flow model van Plan B heeft zijn betrouwbaarheid meermaals bewezen.
 • Verzenden en ontvangen is een stuk makkelijker

Nadelen van Bitcoin

 • Toenemende mate van controle
 • Bitcoin bevindt zich nog in de experimentele fase
 • Nog niet globaal geaccepteerd door mens en economie – maar dit gebeurd in rap tempo.
 • Blockchain en crypto kunnen als een krachtig machtsmiddel gebruikt worden

Bitcoin naar de miljoen of naar 0?

Er is iets gaande. Bitcoin naar de 1 miljoen of naar de 0. De meningen zijn erover verdeeld. Vooralsnog zijn de ontwikkeling naar boven. De sky lijkt the limit.

Bitcoin koers

Is het slim en verstandig fysiek goud te kopen als belegging?

Fysiek goud kopen, is het slim? Als je kijkt naar de geschiedenis van goud. – Het gaat al duizenden jaren mee als middel van waardeopslag en het geniet een goede reputatie, zou ik zeggen. Ja, het is verstandig. Goud heeft zich door de tijden heen bewezen als middel om je kapitaal te beschermen. Vooral in tijden van crisis.

Wanneer je fysiek goud koopt als belegging, mis je wel rente en dividend zoals bij aandelen, obligaties etc.. Je lift alleen mee op de over het algemeen stijgende koers van het edelmetaal. Fysiek Goud kopen als belegging is een langetermijninvestering.

Edelmetaal is een populaire langetermijninvestering. Over het algemeen is goud populairder dan palladium en platina.

Omdat goud al duizenden jaren zijn waarde behoud heeft, kun je aannemen dat de kans dat goud naar 0 gaat, nihil is.

GoldRepublic goud zilver kopen

Ik moet eerlijk zeggen. Als ik alles zo opsom. Kom ik al snel bij de conclusie: fysiek goud kopen is, net als zilver één van de beste dingen die ik doen kan om mijn vermogen en koopkracht te beschermen. In beide gevallen lijk je behoorlijk veilig te zitten. En dan is de vraag: goudbaren of gouden munten?

Goudbaren of gouden munten kopen als belegging?

Hierover zijn de meningen verdeeld. Er zijn handelaren die zeggen dat het niet zo veel uit maakt. Gouden bullion munten koop je wat duurder, maar verkoop je ook weer wat duurder. De goudstaven zijn wat goedkoper, omdat het minder bewerkelijk is om deze te gieten. Er zijn handelaren die je zweren bij goudbaren. En je zelfs waarschuwen voor gouden munten. “Blijf erbij weg”, staat bijvoorbeeld in de informatieve flyer van Goldrepublic.

Voor goudbaren geldt, dat ze iets lager in prijs liggen, dus zowel je koop- als verkoopprijs zal iets lager zijn. Dit geldt alleen voor de grotere goudbaren. Er zijn ook kleine goudbaren te koop van 1 of 5 gram. Deze zijn minder geschikt als belegging, omdat het verschil tussen aan- en verkoopprijs te groot is. Een belegging van ongeveer € 1.000,- is zo’n beetje de ondergrens om naar goudbaren te gaan kijken.

Let er op dat je investeringsgoud een gehalte fijngoud moet hebben van 99,99%. Dit is de benaming voor puur goud. Wanneer het om goud in karaat gaat, heb je eerder te maken met juweliers goud. Goud dat gelegerd is met andere metalen.

Goedkoop goud kopen?

goudbaren zijn over het algemeen goedkoper dan gouden munten. Omdat deze goedkoper te maken zijn. Daarnaast ontbreekt bij goudstaven de meer psychologische “verzamelwaarde”, welke bij munten wel aanwezig kan zijn.

Welke goudbaren kopen?

Er zijn verschillende goudbaren te koop. Met goudbaren van het keurmerk van de London Bullion Market Association (LBMA) zit je over het algemeen goed. Deze goudbaren kun je gemakkelijk weer verkopen.

Het LBMA keurmerk is een keurmerk voor smelterijen die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daardoor genieten de zilveren bullions met dit keurmerk acceptatie bij het grootste deel van de handelaren.

De best verkochte goudbaren

De best verkochte goudbaren: De goudbaren van:

 • Umicore
 • Hereaus

dragen dit keurmerk. Deze goudbaren zijn er in verschillende maten en gewichten. Van 1 gram tot een troy ounce; 31,1 gram en een kilo.

GoldRepublic goud zilver kopen

Goudbaren kun je kopen in verschillende maten:

 • 1 gram
 • 2,5 gram
 • 5 gram
 • 10 gram of 10 x 1 gram
 • 20 gram
 • 31,1 gram – troy ounce
 • 50 gram
 • 100 gram
 • 250 gram
 • 500 gram
 • 1 kilogram

Gouden munten kopen

De meeste gouden munten kun je, net als baren kopen in verschillende maten en gewichten. Troy ounce is voor de munten de standaard. 1 Troy ounce: oz = 31,1 gram.

 • 1/20 oz = 1,7 gram
 • 1/10 oz = 3,41 gram
 • ¼ oz = 8,525 gram
 • ½ oz = 17,05 gram
 • 1 oz = 34,1 gram

Beste verkochte gouden beleggingsmunten:

 • Maple leaf
 • Kangeroo

Maple Leaf

De Maple Leaf wordt sinds 1979 geslagen in Canada door Royal Canadian Mint. De munt heeft een goudgehalte van 99,99%. Net als de goudbaren. In Canada heeft de munt de status van wettig betaalmiddel.

Kangaroo

Net als zijn Canadese tegenhanger heeft de Kangaroo de status van wettig betaalmiddel. In dit geval in het land van de kangeroo’s: Australië. Sinds 1986 worden deze munten door Perth Mint geslagen.

Deze gouden beleggingsmunt onderscheidt zich van de anderen, omdat het jaarlijks van ontwerp wisselt.

Welke gouden munten kopen als belegging?

Gouden bullion munten van Krugerrand, Maple Leaf en Eagle de meest gekochte munten van goud

Het is aan te raden alleen in internationaal erkende gouden beleggingsmunten – bullions te investeren, waarvoor dagelijks aan- en verkoopprijzen worden vastgesteld. Vanuit dit perspectief zijn de volgende gouden munten goed om te kopen:

 • Krugerrand
 • Eagle
 • Maple Leaf.

Gouden beleggingsmunten hebben een puurheidsgehalte van minstens 99%. Deze munten worden ook wel bullions genoemd.

Goudbaren of munten kopen?

Er zijn handelaren die zweren bij goudbaren. Maar wel bij een ondergrens van ongeveer € 1.000,-

V2---TSM---Remarketing---Zilver---Munten-970x250-px-Billboard.gif

Waar kun je veilig online fysiek goud kopen?

In je zoekopdracht naar goud goud kopen zul je waarschijnlijk al verschillende handelaren zijn tegengekomen. Hieraan kun je wel merken dat goud kopen populair is. De verschillende advertenties aan de top van de zoekresultaten geven je dit al prijs. Er zijn genoeg plekken waar je edelmetalen kopen kunt.

Zelf heb ik goede ervaringen met GoldRepublic.nl en TheSilverMountain.nl.

Wanneer je via één van de links in dit artikel bij deze goudhandelaren koopt, ontvang ik daarover een kleine commissie als vergoeding voor mijn werk. Jij… betaald net zo goed de beste prijs voor je goud. Niets meer, niets minder. En… de handelaar heeft er een goede klant bij. Goede deal, toch?

Online goud kopen in Zwitserland

Bij zowel Goldrepublic als TheSilvermountain kun je online goud kopen (en zilver). En dit in Zwitserland op het depot laten staan.

Online goud kopen in Duitsland

Koop jij je goud bij Gold republic, dan kun je er ook voor kiezen je goud in Duitsland, Frankfurt of in Nederland, Amsterdam op te slaan.

Goud thuis laten bezorgen?

Heb jij je goud liever in eigen beheer? TheSilverMountain.nl stuurt je goud discreet naar je op. Zorg dan wel voor je opslag.

Waar fysiek goud verkopen?

Je fysieke goud, of het nu munten of baren zijn, kun je verkopen bij TheSilverMountain.nl

Maandelijks goud kopen

GoldRepublic heeft een mooi spaarplan, dat je zelf kunt vormgeven. Hiermee kun je maandelijks goud kopen en sparen. Wanneer je een account aanmaakt bij GoldRepublic kun je dit zelf aangeven. Hier kun jij je account aanmaken ».

Fysiek goud kopen op Marktplaats

Wil je goedkoop goudbaren of gouden munten kopen? Marktplaats blijft een handelsplaats bij uitstek. Realiseer je wel, dat je hier veelal met particulieren te maken hebt, en dat oplichting etc. ook op de loer liggen.

Ben je bewust van de risico’s wanneer je via Marktplaats gouden staven of munten gaat kopen. En dek je goed in.

Vervalsing: Het zal je maar gebeuren

De gemiddelde goudhandelaar verdient zijn geld op het goedkoop – tweedehands inkopen van goud. Om dit vervolgens door te verkopen aan anderen – aan jou bijvoorbeeld.

Helaas zijn er altijd kapers op de kust geweest die leven van list en bedrog. In het geval van goud heb je te maken met vervalste baren en munten. Dit gebeurd steeds meer. In China bijvoorbeeld, zijn ze er keigoed in munten en baren te vervalsen.

En heb je het verhaal van Oekraïne gehoord? In de kluis van dit land zijn meerdere vervalste baren gevonden. Werknemers zijn daar op een gegeven moment met goudbaren van een waarde van zo’n € 350.000,- aan de loop gegaan.

Vervalsing voorkomen?

Natuurlijk kun je letten op het LBMA keurmerk. En je kunt wat tests uitvoeren, zoals hieronder beschreven in echtheid van goud testen. Helaas zijn er nog geen waterdichte testen om goud te controleren op echtheid. De beste – en enigste methode die 100% waterdicht is, is het omsmelten van goudbaren in nieuwe goudbaren. Er zijn bijna géén goudhandelaren die dit doen.

Let op: Bijna. Uitzondering op de regel is Gold Republic. Deze handelaar smelt het goud voor je om, om de echtheid te garanderen.

Fijn gevoel, toch?

GoldRepublic goud zilver kopen

Waarop letten bij fysiek goud kopen?

 • Echtheid van goud testen
 • BTW op beleggingsgoud
 • Vermogensbelasting
 • Verzending
 • Opslag

Echtheid van goud testen

Vooral wanneer je besluit via andere wegen als via gerenommeerde handelaren je goud te kopen, komt de volgende vraag omhoog: Hoe controleer ik de echtheid van mijn goud? Er zijn verschillende manieren om je goud te testen op echtheid.

 1. Goud is niet magnetisch. Dit geldt voor meerdere metalen, dus het is niet uitsluitend. Als je magneet aan je gouden staaf hangen, dan weet je dat je een oor bent aan genaaid.
 2. Bereken de dichtheid van je goudbaar of gouden munt. Dit doe je met behulp van een precisie weegschaal.
  1. Je weegt de munt op de weegschaal en je schrijft het gewicht op. Het “droge” gewicht
  2. Weeg een bakje met water op de weegschaal. En zet de weegschaal op 0.
  3. Vervolgens weeg jij je gouden munt/ goudbaar, door deze zwevend in het water te wegen. Je krijgt het zwevend d.m.v. een stiekje of een touwtje waarin de gouden munt/ baar rust.
  4. Schrijf dit gewicht op. Het “natte” gewicht.
  5. Deel het natte door het droge gewicht. Als het goed is, kom je op een getal uit van 19,3. Dit is de dichtheid van goud. Wijkt dit af, dan is het geen goud.
 3. Toets het goud d.m.v. de toetssteen methode.
 4. Controleer alle stempels en keurmerken.

Heb je twijfels over de echtheid van je gouden munt of staaf, ga dan bij een handelaar langs. Zelfs deze kan overigens niet de echtheid van goud vastleggen.

De enige manier is om je goud om te laten smelten en er nieuwe baren van te maken. GoldRepublic is de enige wie op deze manier de echtheid van je goud garandeert.

BTW op beleggingsgoud

Er wordt geen BTW geheven over beleggingsgoud. Het BTW tarief is dus 0%. Dit, omdat fysiek goud als belegging wordt gezien.

Goud en vermogensbelasting

Dit wil niet zeggen dat je vrij af bent met je goudbelegging. De belastingdienst stelt eisen. Dus lees jezelf goed in, voordat je voor onaangename verrassingen komt te staan. Het valt in de categorie vermogen in box drie. Op de website van de belastingdienst kun je dit het beste nazoeken.

Transport

Wanneer jij je goud via een webshop zoals TheSilverMountain koopt, word het per post naar je toe gestuurd. In dit geval is het verzekerd. Het verzenden van edelmetalen gebeurd al jaren via de post. Het is discreet en veilig.

Daarnaast kun je ervoor kiezen zelf je goud op te halen.

Goud opslag: Waar kun je het beste je goud opslaan?

Wanneer je fysiek goud koopt en het daadwerkelijk zelf in huis, of in de buurt wilt hebben, loop je tegen het volgende vraagstuk: Wat is een veilige vorm van opslag voor mijn goud?

GoldRepublic heeft hiervoor een oplossing: Goud op rekening kopen. Op deze manier ben je wel fysiek eigenaar van je goud. En heb je terugkoopgarantie van de leverancier, terwijl jij je geen zorgen hoeft te maken over de opslag.

Goud opslaan in een kluis

Wil je het liever wel zelf in huis in Nederland? De kluizen van De Raat zijn hiervoor prima geschikt. Deze zijn brand- en inbraakwerend. Daarnaast zijn ze niet altijd duur.

Goud kopen Infographic

Fysiek Goud kopen online infographic
Fysiek Goud kopen – infographic

Checklist altijd bij de hand?

Meld je aan voor de email lijst en download gratis jouw exemplaar.

Samenvatting en conclusie: Fysiek goud kopen? Alles over online goudbaren & munten kopen

Waarom fysiek goud kopen?

Goud heeft zich sinds haar begindagen bewezen als een waardevaste opslag van vermogen. Het wordt wereldwijd geaccepteerd en waarde toegekend. Daarnaast is het schaars, en kent het verschillende functionaliteiten.

Waarom geen fysiek goud kopen?

Als je waarde hecht aan rente en dividend. Dat krijg je over goud niet. Beleggen in fysiek goud is puur een investering voor de lange termijn. Je kunt ook gaan investeren en inspelen op de koerswisselingen.

Goudbaren of Gouden munten kopen?

Ik heb er verschillende berichten over gelezen. Er zijn handelaren die zeggen dat het beiden ok is. Maar dat gouden munten wel wat duurder zijn in aan- en verkoopprijs.

Er zijn handelaren die zeggen: Blijf weg van de gouden munten. Hierbij hebben ze ook een goed onderbouwd verhaal: De kostprijs van het maken van gouden munten is simpelweg duurder.

Waar fysiek gouden munten kopen online?

Het beste kun je kiezen voor een gerenommeerde goudhandelaar. Gold Republic en The Silver Mountain zijn twee goud handelaren met een goede reputatie.

Kan ik dan nergens anders fysiek goud kopen?

Natuurlijk wel, maar let op keurmerken. Je kunt ook Marktplaats en Ebay afstruinen. Let wel op. Er wordt veel goud vervalst. Als de overheid van Oekraïne nepbaren in de kluis heeft liggen, kan het toch iedereen overkomen. Dus let goed op.

Fysiek goud kopen FAQ’s

Wat is de beste plek om goud te kopen en verkopen?

Wanneer jij zelf je goud in beheer hebt is de beste plek om dit te verkopen een gerenommeerde handelaar. In dit artikel bespreek ik twee betrouwbare plekken.

Wat is de beste plek voor het opslaan van goud?

Je kunt ervoor kiezen het in een kluis op het depot van de handelaar op te laten slaan of zelf in eigen beheer. Dan dien je voor een goede kluis te zorgen. En de nodige maatregelen te nemen. Denk hierbij ook aan verzekering.

Waar koop ik gouden munten?

Je kunt online gouden munten (bullions) kopen bij verschillende webwinkels. In dit artikel bespreek ik twee betrouwbaar en veilige plekken om je goud te kopen.

Waar kan ik online goud kopen met creditcard?

Je kunt bij de meeste online goud handelaren betalen met je creditcard. Meestal dien je wel een account aan te maken

Is Fysiek goud de beste bescherming?

Ik kan daar natuurlijk géén directe ja of nee op zeggen. Wel heeft goud heeft zich over duizenden jaren bewezen als de ultieme waardeopslag. Het heeft zijn waarde immer weten te behouden.

Kun je anoniem goud kopen?

In Nederland kun je momenteel tot een limiet van €10.000,- anoniem goud kopen. In Duitsland is het limiet voor goud kopen met € 2.000,- een stuk lager.

Wat is een Karaat goud?

Wanneer de puurheid van goud in karaats wordt uitedrukt, heb je over het algemeen te maken met goud voor sieraden en voorwerpen. Niet met beleggingsgoud. 24 karaats goud is het meest pure goud hiervan. Dit is niet geschikt voor sieraden. Karaat staat voor de verhouding van goud en andere metalen als zilver en koper. Hoe meer hiervan wordt toegevoegd, hoe lager het aantal karaat.

Hoe werkt online fysiek goud kopen?

In principe werkt het kopen van fysiek goud, hetzelfde als bij een webshop. Je kunt betalen met creditcard, of je kunt via IDeal geld overmaken. Vervolgens krijg jij je goud thuisgestuurd. Je kunt er ook voor kiezen je goud in een depot op te laten slaan. Allebei heeft het zijn voor- en nadelen. Tot € 10.000,- kun je “anoniem” goud kopen. In dit artikel lees je alles over online fysiek goud kopen.

Bronvermelding

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 21/06/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Meer lezen over

Is KuCoin Betrouwbaar en veilig? Cover

Is KuCoin Betrouwbaar?

Is KuCoin Betrouwbaar? Als je de ervaringen op TrustPilot leest, twijfel je al snel. Dit staat haaks op mijn ervaring. Lees alles over de veiligheid van KuCoin

Lees verder »

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nooit meer crypto kansen missen met Crypto Mastery?

Crypto Mastery