Fysiek Zilver Kopen? Alles over online zilver munten kopen

Fysiek Zilver kopen. Zorg ervoor dat je zilveren munten binnen handbereik hebt. Dat we in een crisis zitten is voor iedereen wel duidelijk. Dat edelmetalen dan als toevluchtsoord dienen heeft zich door de geschiedenis meermaals bewezen. Goud en Zilver gaan duizenden jaren mee als vermogensbewaaarder en/of ruilmiddel. Met de zilverprijs wordt al tijden lang gerommeld. Wat gebeurd er wanneer deze prijsmanipulatie zijn laatste adem uitblaast?

fysiek zilver munt

Is Fysiek zilver kopen verstandig?

Dit artikel is voor jou, wanneer je op het punt staat fysiek zilver te kopen, maar je nog niet helemaal weet waar je aan begint. Lees dit artikel eerst. En je komt goed beslagen ten ijs. Zometeen weet je niet alleen welke zilveren munten je kopen wilt als belegging. Je weet ook waarom.

Verder komen er vragen aan bod als:

Waarom fysiek zilver kopen? Waar en hoe fysiek zilver kopen? Wat is nu eigenlijk een zilveren bullion? Zijn edelmetalen de oplossing? Is, in dit geval Zilver munten kopen of misschien wel zilverbaren een goed idee om je vermogen en koopkracht te beschermen?

⌚ De leestijd van dit artikel is zo’n 20 minuten. Wil je later verder lezen, bookmark dan dit bericht door op het ster- of bookmark icoon te drukken naast de urlbalk.

Omdat ik nogal sterke vermoedens heb over wat de mensheid te wachten staat, ben ik diep in het edelmetaal gedoken. Het centrale systeem van banken staat wankel. Er kan van alles gebeuren. Hoe blijf ik onafhankelijk in deze nieuwe en onzekere tijd?

Goud, Zilver… In dit artikel deel ik alles met je, wat ik over Zilver te weten ben gekomen. Alles wat je moet weten om veilig fysiek zilver munten en/of baren te kopen overzichtelijk en onafhankelijk.

Onafhankelijk. Bijna dan. Ondanks de flinterdunne marges welke de handelaren hebben op goud en zilver, is er ruimte voor affiliates. Mijn verwijzingen naar plekken om zilver te kopen zijn affiliatelinks. Jij betaald de beste en scherpste prijs – niets meer, en je weet dat je op een betrouwbaar adres koopt. Ik ontvang een kleine commissie. Eerlijk toch?

Veel leesplezier,

Wouter.

Heb je nog vragen, of wil je meer weten. Laat een reactie achter.

V2---TSM---Remarketing---Zilver---Munten-970x250-px-Billboard.gif

Zilveren munten of baren kopen. En opslaan in mijn eigen kluis. Met deze gedachte ben ik aan mijn avontuur begonnen. Niet met pikhouweel ergens diep in een mijn. Maar gewoon, als kind van deze tijd met de laptop in de woonkamer.

Is zilver in huis een goed idee?

We gaan het zien.

Waarom zilveren kopen?

Als eerste rijst de vraag: Waarom zou je zilver kopen? De boodschap die bij mij het hardst aankwam is deze:

De prijs van zilver

De oorspronkelijke prijs verhouding tussen zilver en goud is verstoord geraakt door manipulatie van bovenaf. De oorspronkelijke prijs die gebaseerd is op de wet van vraag en aanbod, is ver uit verhouding. Wanneer je kijkt naar de vraag en het aanbod van zilver, dan is de prijs van zilver veel te laag.

Het kan niet anders, dan dat op een gegeven moment de prijs van zilver zich zal corrigeren. Naar verwachting mogen we dus geloven, dat zilver veel meer waard zal gaan worden.

Dit is wat Mike Malony erover te zeggen heeft:

Mike Malony praat over zilver

Grondstoffen cycli

Ook de prijs van grondstoffen is onderhevig aan cycli. De laatste bull markt – stijgende prijs was van 2001 tot 2011. Nu zitten we in een volgende die naar verwachting tot 2030 zal duren.

De koopkracht van zilver

Zilverprijs van de laatste 50 jaar
Bron: zilver-inkoop.nl/zilverprijs

Ondanks de beweeglijkheid zie je toch duidelijk dat zilver zijn waarde behoudt. Zouden we onze oude vertrouwde zilveren rijksdaalders en guldens nog hebben. Dan kochten we er nog hetzelfde voor.

Voor het Fiat-geld gaat di verhaal natuurlijk niet op. Voor de Guldens die tot Euro’s werden omgedoopt in 2001 koop je lang niet meer hetzelfde.

Het grote verschil? Schaarste. Zilveren munten worden niet meer gemaakt. Terwijl het fiatgeld met één druk op de knop wordt bij geprint. Dat gaat in rap tempo tegenwoordig.

Zilver als grondstof

Je staat er misschien niet bij stil (ik tenminste eerder nog niet), maar Zilver is een gewilde industriële grondstof. Het is een goede stroomgeleider, en heeft niet of nauwelijks aangetast door oxidatie. Het roest dus bijna niet. Daarom vind je het vaak in kleine hoeveelheden terug in telefoons, computers en auto’s.

Hierin onderscheid zilver zich van goud, dat eigenlijk nauwelijks toepassingen kent in onze Aardse dimensie. Voor de meesten van ons is goud toch enkel de gouden munt, ketting of baar die ergens in een kluis ligt.

Terug naar Zilver…

Logisch gevolg is dus: Dat dit een positief effect heeft op de zilverprijs, wanneer de vraag naar producten waarin zilver verwerkt toeneemt, dan…

Interessant Rapport van Silver Institute:

 • 50- 60% van het jaarlijks aanbod wordt gebruikt voor industriële toepassingen
 • 20% wordt verwerkt tot sieraden
 • 20-30% wordt verwerkt tot munten en baren voor investeerders

Zilver voorraad

Al jaren wijzen de grondstoffenexperts erop dat de zilvervoorraad aan het slinken is.

De voorraad:

 • 1950 – 10 miljard Troy Ounce
 • 2010 – 300 miljoen troy ounce (vermoedelijk)

Financiële crisis en de toekomst van geld

Laten we in het midden proberen te blijven, het gaat hier om zilver kopen. Niet om politieke uiteenzettingen. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat er flink wat geld wordt bijgedrukt, waar geen waarde tegenover staat. Deze zogenaamde steunmaatregelen hebben in de geschiedenis meermaals tot hyperinflatie geleidt.

Op een gegeven moment is het zo erg geworden dat de bewoners van een Venezuela land hun bibs maar afveegden met Bolivar bankbiljetten. Dat was goedkoper dan w.c.-papier kopen. 😲 Zie de bronvermelding onderaan dit artikel voor de bron.

Dat banken de deuren gesloten houden is ook geen onontkoombaar vooruitzicht. Het zou maar zo kunnen gebeuren dat je rekening (deels) op slot gaat. En dat er heftige voorwaarden worden gesteld om toegang tot je eigen geld te kunnen krijgen. Denk aan kapitaalcontroles.

Dit zul je ongetwijfeld meermaals gehoord hebben. Ik kwam het in ieder geval tegen in berichten van verschillende mensen die verder kijken dan hun neus lang is en die op de hoogte zijn van wat er speelt.

Als je veilig wilt zijn haal je zelf zilver en goud in huis.

Het risico van banken afhankelijk te zijn, is stukken kleiner met zilveren munten of baren in bezit. Natuurlijk kent zilver meer voordelen.

Voordelen van Fysiek Zilver

Beleggen in fysiek zilver en goud heeft een aantal cruciale voordelen t.o.v. de goud en zilver beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld ETF’s.

Zekerheid

Via financiële markten en exchanges kun je investeren in de edelmetalen. Je koopt dan geen fysiek goud of zilver. Je koopt aandelen in Exchange Traded Funds ETF’s, effecten, futures of aandelen. Dan investeer je dus in bedrijven. Welke een groter risico met zich meebrengen. Denk aan faillissement, staking, ongelukken, etc.. Dit alles kan effect hebben op de waarde van je financieel product. Met fysiek goud en zilver in bezit heb je wat dat betreft meer zekerheid.

Je bent zelf de eigenaar

Dit ligt in het verlengde van zekerheid. Wanneer je zelf fysiek goud of zilver in bezit hebt, is het volledig duidelijk en transparant waar het is, hoeveel het is, etc..

Dit is een voordeel t.o.v. goud of zilver dat je koopt via een rekening, tracker of ETF. Deze hebben overeenkomsten met een belegging in fysiek goud of zilver. Dit staat op de balans van een bank of onderneming. Die vervolgens weer een financieel product uitgeeft.

Als belegger weet je dus eigenlijk niet hoe het erbij staat met de voorraad. En je zilver of goud kan meerdere malen worden uitgeleend. Zilver dat wordt verhandeld op papier hoeft dus niet per definitie aanwezig te zijn.

Minder risico

Doorbordurend op het vorige kan het dus zijn het fonds via welke je in goud of zilver hebt geïnvesteerd failliet gaat. Als meerdere partijen plots levering eisen, of als de instelling niet meer aan zijn verplichten kan voldoen bijvoorbeeld.

Met je papiertjes kun je niet aantonen welk stuk goud of zilver van jou is. En dus sluit je in geval van faillissement gewoon achterin de rij aan van schuldeisers.

Koop je fysiek zilver, dan heb je met dit risico niets of weinig te maken. Je zilver ligt veilig in je kluis. Of in een sok onder je bed.

Zilver is schaars

Zilver is schaars. Op een moment is het op. Dit is de absolute voorwaarde voor iets om als betaalmiddel te kunnen dienen. Zilver komt diep uit de zilvermijnen. Geld komt uit de fabriek en kan naar wens worden bijgedrukt. Politiek en parlement bepalen wanneer en hoeveel er bijgedrukt wordt. De burger heeft hier géén enkel zeggenschap over.

Heb je zelf een stuk zilver in de hand, neem je een enorm stuk macht en autonomie terug in eigen hand.

V2---TSM---Remarketing---Zilver---Munten-970x250-px-Billboard.gif

Nadelen van fysiek Zilver

De volatiliteit van zilver

Omdat er veel minder zilver aan het oppervlakte ligt. En het al zijn verschillende functies heeft, als grondstof, sieraad en belegging. Wanneer de vraag naar zilver dan is er maar weinig aanbod om in deze vraag te voorzien. Dus, stijgende koers. Bij dalende vraag zul is dat natuurlijk andersom

Opslag en beveiliging

Koop je fysiek zilver, dan heb je met de opslag, beveiliging en verzekering te maken. Je moet het maar willen.

Fysiek zilver kopen in Zwitserland

Gold Republic en The Silver Mountain bieden de mogelijkheid fysiek zilver te kopen en in hun beveiligde depot opgeslagen te laten liggen. Naast dat het goed beveiligd is, heeft dit nog een voordeel: Over zilverbaren hoef je op deze manier geen btw te betalen, wanneer je voor het opslag depot in Zwitserland kiest. Nadeel: Je kunt er zelf niet gemakkelijk bij.

BTW

Omdat zilver als een commodity wordt gezien, wordt er over de zilverbaren BTW gerekend. Dit heeft invloed op je rendement.

Zilver of Goud

Goud kent maar weinig toepassingsmogelijkheden. In financieel onzekere tijden, wanneer er een stevige run is op goud, stijgt de prijs. Is dit voorbij, dan kan de koers even vrije val gaan.

De zilvermarkt is een stuk kleiner dan de goudmarkt, maar kan door de gebruikstoepassingen van zilver enorm gaan stijgen. Zilver doet namelijk dienst in elektronica als smartphones en computers. Deze vraag zal niet zomaar wegvallen.

De prijs van zilver vs goudprijs

Door manipulatie is deze prijs behoorlijk uit zijn verband getrokken. Veel goud- en zilver experts/ handelaren geloven erin, dat de koers van zilver nog eens enorm kan gaan stijgen.

Poor man’s gold

Die uitspraak kennen we allemaal. Hiermee wordt meestal naar zilver gerefereerd. Het is namelijk stukken goedkoper dan goud. Maar blijft dat zo?

Er zijn gigantische nieuwe mensenmassa’s met stijgende koopkracht. Denk aan China waar de burgers toestemming hebben gekregen om edelmetalen te bezitten. Als deze hun vertrouwen in geld verliezen, is de run op edelmetaal gigantisch. Een enorme stijging in zilver kan dus bijna niet uitblijven.

Goud zilver of bitcoin

Bitcoin (crypto) of Zilver

Wil ik helemaal in de goede vergelijking blijven dan zou ik Litecoin moeten noemen. Litecoin wordt wel het digitale zilver genoemd, waar Bitcoin het digitale goud wordt genoemd.

Bitcoin, crypto en de techniek waar het op draait: de blockchain hebben vele voordelen. Deze techniek kan een gigantische revolutie ontketenen.

De grootmachten en gevestigde orde kijken steeds meer naar Bitcoin en nemen het op in hun portfolio. Banken beginnen Bitcoin te accepteren. En Ripple lijkt de drager te worden om banktransacties te stroomlijnen.

Er is veel gaande.

Maar:

Wat heb je nodig voor Bitcoin en crypto: Een computer of smartphone, elektriciteit en cruciaal: toegang tot het internet.

Over Bitcoin worden verschillende uitspraken gedaan. De één zegt nul, de ander zegt: 1.000.000. En nog veel meer daarbinnen en buiten.

Één ding over bitcoin en crypto moet je goed in je oren knopen: Het is een experiment. Wel een super waardevol experiment. Dat zeker. Een experiment dat enorm in populariteit groeit en dat een nieuwe revolutie zou kunnen ontketenen.

Maar, zal deze digitale en ontastbare asset die je moet opslaan in USB-sticks genaamd hardware wallets de bewezen intrinsieke waarde van het tastbare glimmende edelmetaal verslaan?

Techniek is kwetsbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren in de wereld buiten de Aarde, de zon hoeft maar één keer iets scheefs te doen en al de techniek hier is waardeloos.

Dus heb je liever kilo’s zilver in je zwaar bewapende kluis? Of een USB-stick met ongekende waarde ergens in je broekzak.

Voor mij is het duidelijk. Mijn bitcoins laat ik veilig op mijn wallet staan. En het is tijd mijn horizon te verbreden. In het systeem is mijn vertrouwen een beetje gezakt de laatste tijd. Of misschien zelfs toegenomen. Het is maar hoe je het bekijkt. Ik heb in ieder geval vertrouwen in het terugkerende patroon.

Investeren in fondsen, rekeningen, ETF’s om zilver te kopen is voor mij niet de weg. Want, als het systeem omvalt, waar is dan mijn geld? Dat is net zo goed verdampt.

Dus.

Fysiek zilver.

zilver baren munten

Zilveren munten of Zilveren baren kopen

Dan kom je bij de volgende vraag: Koop ik zilveren munten of baren?

Ja, zilver kun je in verschillende vormen kopen. In muntvorm of als een baar; een staaf. Deze baren zijn er in verschillende gewichten. Je kunt bijvoorbeeld een zilveren baar kopen van 1 kilo. In beide gevallen is de zuiverheid van deze munten en baren 99,9%. De munten worden verhandelend in tubes van 20, 25 of 250 en 500 stuks. De baren zijn te verkrijgen in verschillende gewichten van 1 gram, 5 gram, etc. oplopend tot één kilo en zelfs 15 kg.

BTW op zilverbaren

Industrieel goed, commodity, dus belast met BTW. Dat drukt natuurlijk je rendement.

Fysiek zilver baren kopen zonder BTW?

The Silver Mountain en Gold Republic biede de mogelijkheid zilver baren te kopen en op slaan in hun beveiligde depot in Zwitserland. Op deze manier hoef je geen BTW te betalen.

Zilveren munten: Zilver kopen zonder BTW

Het klinkt mooier dan het is. In de praktijk vallen zilveren munten onder de BTW margeregeling. Dit betekent dat de handelaar btw doorrekent over zijn winstmarge. Dit is in verhouding natuurlijk een stuk minder dan bij zilverbaren. Waar de BTW over de prijs wordt gerekend.

Welke zilveren munten kopen?

Als particulier en/ of met de wens je zilver in eigen beheer te hebben kom je dus al snel uit bij zilveren munten.

Surfende over de verschillende websites en webwinkels. Dan zie je al snel een grote diversiteit aan zilveren munten, waaruit je kiezen kunt. Het eerste dat mij is opgevallen is, dat de prijzen niet altijd evenredig naar gewicht oplopen. Zo kwam ik op de volgende vraag: Wat zijn de beste zilveren munten om te kopen?

Dus, nog een stukje dieper het zilveren tijdperk in. Eerst een paar begrippen die je ongetwijfeld veel gaat tegenkomen op een rijtje:

Wat is een troy ounce?

Een troy ounce is het gewicht, afgekort is oz. 1 oz = 31,1034768 gram. Dit zijn 480 korreltjes van 64,79891 milligram. Troy wordt aan de benaming toegevoegd, om duidelijk aan te geven dat het niet om de Engels ounce gaat.

Troy verwijst dan weer naar de belangrijke Franse handelsplaats in vroeger tijden: Troyes.

Wat is een bullion?

Bullion verwijst naar het hoogste zuiverheidsgehalte: 99,9%. Het geeft aan dat er geen menging is met andere metalen.

Wat betekent karaat?

Bij sieraden wordt edelmetaal vaak vermengd met andere metalen als koper, tin of palladium. Dit wordt voornamelijk gedaan, omdat goud en zilver vrij zacht zijn. De andere metalen moeten voorkomen dat het sieraad beschadigd. Het hoogst haalbare bij sieraden is 24 karaats goud.

Wat betekent Proof?

Kom je het woordje proof tegen, dan weet je dat er extra aandacht is besteed tijdens het productieproces om te garanderen dat je zilveren munt in perfecte staat de fabriek verlaat. Vaak krijgen deze munten ook een eigen capsule of mooi doosje.

Is elke zilveren munt geschikt om te beleggen?

Beleggingsgoud en –zilver zijn veel minder vermengd met andere metalen. Dit, omdat het niet erg is dat een bullion wat dof wordt. Het gaat om het gewicht. Vandaar dat de meeste bullions 99,9% zilver of goud zijn.

Daarom zie je bij beleggingsgoud ook karaat niet in de omschrijving staan, het gaat om het gewicht.

Er is nog wel onderscheid in de puurtheid van de zilveren munten. Zo heeft de Canadese Maple Leaf een percentage van 99,99% puurheid. En de American Eagle is 99,9%. Een minimaal verschil van 9/100.

Soorten zilveren munten

Er zijn verschillende soorten zilveren munten:

 • Zilveren munten
 • Zilveren Bullions
 • Zilveren penningen

Zilveren Munten

De begrippen munten en bullions worden veelal door elkaar gebruikt. Voor mij zien ze er hetzelfde uit van de buitenkant. Ga je er iets specifieker op in, dan zie je dat de term munt vaak verwijst naar zilveren munten die als betaalmiddel zijn gebruikt in het verleden.

Voorbeelden hiervan zijn de gulden en de rijksdaalder. Sinds de tweede helft van jaren ‘60 zijn deze uit roulatie genomen. Nu zijn deze moeilijk te verkrijgen. Bij deze munten ligt het zuiverheidspercentage een stukje lager op 72%.

Zilveren bullions – munten

Wat was het verschil ook weer tussen een munt en een bullion? Het zuiverheidspercentage. Dat is bij de bullions het hoogst mogelijke. Dit is dan ook wat het meest als beleggingsmunt wordt gekocht.

Hierbij kun je o.a. kiezen uit:

 • Canadese Maple Leaf Zilver
 • Amerikaanse Silver Eagle
 • Kangaroo Zilver
 • Philharmoniker zilver
V2---TSM---Remarketing---Zilver---Munten-970x250-px-Billboard.gif

Zilveren munten kopen als belegging

Wanneer je beleggen wilt in zilveren munten, is het belangrijkste de munten voor de beste prijs te kopen. Met een zo laag mogelijke premie dus. Hierdoor maximaliseer je op lange termijn de winsten. Je kiest namelijk een munt die zo dicht mogelijk bij de spotprijs ligt.

De Zilveren Maple Leaf en de zilveren Wiener Philmoniker worden het meest gekocht als investeringsmunt. Ook de Eagle wordt vaak als beleggingsmunt gekocht. Deze munten kun je wereldwijd het beste verhandelen.

Bij the Silver Mountain kun je vervolgens nog kiezen uit munten van oudere jaren. Deze worden vaak van particulieren gekocht, waardoor je deze voor een scherpere prijs kopen kunt.

Goedkoop zilver munten kopen?

Kies voor de munten die het dichtst bij de spotprijs liggen. Dit zijn bijvoorbeeld: Maple Leaf en Wiener Philmoniker. Wanneer je kies voor munten van oudere jaargangen, kun je extra goedkoop je zilveren munten kopen.

Aandachtspunten bij het Zilver kopen

Legitimatieplicht

Wanneer je voor meer dan € 10.000 aan edelmetaal koopt, heeft de handelaar de wettelijke plicht je legitimatiebewijs te kopiëren en drie jaar te bewaren.

Verzekering

Ben je van plan zilver in huis op te slaan, let dan op goede verzekering en veiligheid. Bijvoorbeeld een kluis.

Belasting

Edelmetalen worden gezien als vermogen door de belastingdienst. En dus als iets dat opgegeven moet worden. Wanneer je vermogen boven de € 25,000 uitkomt, moet je er belasting over betalen. Check voor de volledige en actuele uitleg de belastingdienst.

Waar veilig Zilver kopen in Nederland?

Daar zijn we. Het was een hele zit. Ik ga er vanuit dat je fysiek zilveren muntstukken kopen wilt. Heb je onthouden welke de meeste zilverbeleggers kopen? Ik wel: Maple Leaf en Wiener Philmoniker. Wil je goedkoop zilver kopen, kijk of je van deze munten de oudere jaargangen kunt vinden.

Fysiek zilver kopen en opslaan bij Gold republic

Goldrepublic.nl – Hier kun je fysiek zilver kopen, maar je krijgt het niet in handen. Het blijft liggen in een zwaar bewapende kluis. Kies je voor opslag in Zurich dan heeft dit als voordeel dat je niet met BTW te maken hebt. Zelf beheer jij je zilver en je kunt het dus op elk moment verkopen. Naar de website »

Fysiek zilver kopen bij The Silver Mountain

Bij Thesilvermountain kun je ook terecht voor zilver en goud. Hier kun je fysieke munten en baren kopen, deze kun je laten bezorgen en zelf thuis opslaan. Je kunt er ook voor kiezen baren te kopen die je in één van hun depots laat opslaan. In de webshop vind je een handige keuzehulp. Bij elke munt staat specifiek vermeld voor welk doeleinde hij het beste te gebruiken is. Verzamelen of beleggen. Naar de website »

Zilver munten kopen via Marktplaats of ander particulier handelsplatform

Nog iets dat ik tegenkwam. Natuurlijk zocht mijn hoofd naar de goedkoopste weg. Van nature voel ik soms wat afkeer van grote handelsbedrijven. Waarom niet kopen van een particulier. Zilver munten kopen op Marktplaats bleek een populaire zoekopdracht. Er zijn er meer mensen die er zo over denken.

Fysiek Zilver kopen op marktplaats
Marktplaats zoekresultaten: Zilver munten kopen Bron: marktplaats.nl

Marktplaats leek mij meer de plek voor verzamelaars van zilveren munten. Verder realiseerde ik mij, dat ik met particulieren te maken heb. En dat zij minder gebonden zijn aan regels etc.. Voor mij bleef Marktplaats bij een zoekopdracht als vergelijk.

Mocht je ervoor kiezen om zilver munten op Marktplaats te kopen, dan kan ik je zeker aanraden wat kennis mee te nemen over hoe munten te controleren op echtheid.

Zilver controleren op echtheid

Wanneer jij je zilver koopt via een erkende handelaar zul je dit minder snel doen. Koop je wat via Marktplaats of wil jij je bestek checken, dan kun je zilver makkelijk testen op echtheid.

Er zijn verschillende manieren om Zilver te testen

Er zijn simpele tests die je zelf uit kunt voeren. Het voordeel hiervan is dat ze makkelijk zijn en zelf te doen. Het nadeel is dat ze geen waterdicht antwoord geven. Doe dus altijd meerdere tests.

Zelf Zilver testen

Zilver testen met een magneet

Een super makkelijke test om zilver te testen op echtheid. Je hebt alleen een sterke magneet nodig. Dus sloop die oude speaker uit elkaar of bestel er één online.

Wanneer je magneet zich aangetrokken voelt tot je vermeende stuk zilver heb je waarschijnlijk te maken met iets dat geen zilver is.

Zilver is namelijk paramagnetisch. Het heeft dus een minimaal aan magnetische werking.

Zilver testen met de ijstest

Leg je zilveren muntstuk, sieraad of bullion op het keukenblad en schrap een stuk ijs uit je vriesvak. Of pak een ijsklontje. Dit plaats je direct op je zilver. Nu let je goed op. Als het goed is, begint het ijs onmiddellijk en opmerkelijk snel te smelten, alsof je het ijsklontje op iets warms hebt gelegd.

Je ijsklontje smelt aanzienlijk sneller, omdat zilver de hoogste thermische geleidbaarheid heeft van alle metalen. Het geleid warmte dus heel snel.

Zilver testen met de geluidstest

Dit werkt het beste met zilveren munten. Wanneer jij je zilveren muntje van een centimeter of 15 laat vallen en er klinkt een zuiver geluid dat wat weg heeft van een belletje. Dan heb je waarschijnlijk een zilveren munt in de hand.

Je kunt ter vergelijking een Euromunt laten vallen en luisteren hoe deze klinkt. Niet helder, maar dof.

Zilver testen met bleek

Nu komen we op het gebied van chemie. Wel chemie uit de keukenkast. Bleek heb je waarschijnlijk wel in huis. Het is een goed middel om zilver te testen op echtheid. Breng je een druppeltje bleek aan op je zilver en slaat het dof uit. Voíla; Zilver.

Maar…

Het kan ook een verzilverd sieraad zijn.

Zilver testen met een toetssteen – de chemische test

Met een toetssteen en de vloeistof van je zilvertoets ben je al een heel eind. Je krast met je zilveren stuk over de steen. En druppelt hier de toets op. Kleurt hij rood, dan heb je zilver. Bijft het oranje of verdwijnt het, dan heb je geen zilver in de hand. Het kan zijn dat je met verzilverd materiaal te maken hebt. Voor de test moet je dan diep genoeg veilen om dit te checken.

Dit wordt gezien als de meest betrouwbare test.

Keurmerken

En dan de meest voor de handliggende: Check of er een keurmerk op staat.

Op zilveren sieraden en gebruiksvoorwerpen kun je onderstaande keurmerken tegenkomen.

Zilver keurmerken voor sieraden en gebruiksvoorwerpen
Keurmerken zilver gebruiksvoorwerpen en sieraden – Bron: goudtest.nl

LBMA

London Bullion Market Association keurmerk. Dit krijgen de smelterijen die voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen. Daardoor genieten de zilveren bullions met dit keurmerk acceptatie bij het grootste deel van de handelaren.

Het is niet gezegd, dat zilver zonder dit keurmerk slecht of vals is.

Zilver kopen infographic

Fysiek Zilver kopen infographic: Zilver baren worden belast met BTW. Zilver kopen zonder BTW, kies voor een handelaar waar je het in een depot bij de douane kunt opslaan. Zilveren munten kopen als belegging: Maple Leaf of Wiener Philmonikor. Je kunt ze thuis laten bezorgen. Aandachtspunten: Legitmatieplicht, verzekering en belasting. Weet welk zilver je koopt. Test je zilver. Wat je zelf kunt doen.
Fysiek Zilver kopen infographic

Checklist altijd bij de hand?

Meld je aan voor de email lijst en download gratis jouw exemplaar.

Samenvatting en conclusie:

Neem jij het heft in eigen handen? Kies je voor de zekerheid van fysiek zilver in eigen handen of in beheer van de handelaar. Ik verwacht dat het je geen windeieren zal leggen. De koers van zilver is jarenlang gemanipuleerd, het kan niet anders of de koers gaat zich corrigeren. In dat geval liggen er dikke rendementen in het verschiet.

Verder zitten we midden in een globale crisis die zijn weerga niet kent. De elite laat duidelijk zien waarmee ze bezig zijn. Hoe kun jij je hier het beste tegen wapenen? Hoe blijf je onafhankelijk in de toenemende mate van digitalisatie en controle?

Voor veel vrijheidsdenkers, investeerders en vermogenden wordt zilver, het poor man’s gold steeds interessanter.

Welke zilveren munten kopen?

Lees je dit artikel als zilver belegger, dan heb je de twee meest gekochte munten als investering al meermaals langs zien komen de: Maple Leaf en de Wiener Philmoniker. Deze liggen dicht bij de spotprijs. – De koers.

Wil je zilver kopen als verzamelaar. Dan is dat natuurlijk minder interessant.

Verder ken je nu de belangrijkste begrippen, waarop je letten moet bij het kopen van fysiek zilver.

Zilveren baren kopen en BTW

Zilveren baren kopen kan natuurlijk ook. Dan heb je wel te maken met BTW. Wanneer je ervoor kiest je zilver niet fysiek te ontvangen, maar op te slaan op het depot van de handelaar ben je wel de eigenaar. Maar blijf je buiten de BTW.

Je kunt via verschillende wegen fysiek zilver kopen, maar uiteindelijk kun je het beste kiezen voor een betrouwbare partij.

Goldrepublic.nl is een goede, wanneer jij zilver niet zelf wilt opslaan

Thesilvermountain.nl is een goede, voor zowel opslag als levering van zilveren munten.

V2---TSM---Remarketing---Zilver---Munten-970x250-px-Billboard.gif

Zilveren munten kopen FAQ’s

Hoe fysiek Zilver kopen?

Net als in een webshop. Je kiest de zilveren munten die je hebben wilt, rekent af en je kijgt de munten thuis gestuurd. Discreet en verzekerd. – Je kunt er ook voor kiezen je munten elders op te slaan.
Let op legitimatie plicht, wanneer je voor meer dan € 10.000,- aan edelmetalen koopt.
Lees in dit artikel waar je veilig en betrouwbaar fysiek zilver kopen kunt. En welke munten het meest worden gekocht als belegging.

Kun je zilver kopen zonder BTW?

Omdat zilver als grondstof wordt gezien, kun je de baren niet zonder BTW kopen. Voor de munten geldt een BTW margereling. Dit betekent, dat de handelaar over de marge btw doorrekent, niet over het zilver. Dit gaat om kleine bedragen.
Wil je echt BTW vrij fysiek zilver kopen. Dan kun je overwegen je zilver te kopen en op te slaan in bijvoorbeeld Zurich. Er zijn verschillende aanbieders die deze mogelijkheid bieden. Lees meer in dit artikel.

Wat is een troy ounce?

Een troy ounce is het gewicht, afgekort is oz. 1 oz = 31,1034768 gram. Dit zijn 480 korreltjes van 64,79891 milligram. Troy wordt aan de benaming toegevoegd, om duidelijk aan te geven dat het niet om de Engels ounce gaat.
Troy verwijst dan weer naar de belangrijke Franse handelsplaats in vroeger tijden: Troyes.

Wat is een bullion?

Bullion verwijst naar het hoogste zuiverheidsgehalte: 99,9%. Het geeft aan dat er geen menging is met andere metalen.

Wat betekent karaat?

Bij sieraden wordt edelmetaal vaak vermengd met andere metalen als koper, tin of palladium. Dit wordt voornamelijk gedaan, omdat goud en zilver vrij zacht zijn. De andere metalen moeten voorkomen dat het sieraad beschadigd. Het hoogst haalbare bij sieraden is 24 karaats goud.

Bronvermelding:

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 16/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Meer lezen over

Is KuCoin Betrouwbaar en veilig? Cover

Is KuCoin Betrouwbaar?

Is KuCoin Betrouwbaar? Als je de ervaringen op TrustPilot leest, twijfel je al snel. Dit staat haaks op mijn ervaring. Lees alles over de veiligheid van KuCoin

Lees verder »

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nooit meer crypto kansen missen met Crypto Mastery?

Crypto Mastery