Hoe handelen in bitcoins? succes in 5 stappen voor beginners

In deze uitleg voor beginners; hoe handelen in bitcoins? Een vogelvlucht over de verschillende manieren van handelen in bitcoins. Plus een duidelijke omschrijving bij wie de verschillende manieren passen. Met begrip van de beweeglijkheid van de markt maakt het je al een heel eind komen. Maar, voor winstgevend handelen met bitcoins heb je een plan nodig.

In een paar minuten weet je:

Ready to rock? Let’s go…

bitcoin starterpack

Verdien jij al geld met Crypto?

Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇

Handelen in bitcoins, waar doe je dat?

Voordat we ingaan op het “hoe” van handelen in bitcoins, eerst naar het “waar”. Waar handel je in bitcoin? Dit kun je bij verschillende crypto exchanges doen.

Deze crypto exchanges hebben over het algemeen alle tools die je nodig hebt om analyses te maken. En om je koop- en verkoop orders in te voeren.

Bitvavo is het populairste Nederlandse platform om dit te doen. Het is de goedkoopste crypto exchange van Nederland en heeft een goede reputatie.

Welke manieren zijn er om te handelen in bitcoins?

In de basis zijn er twee verschillende manieren om te handelen in bitcoins;

 1. Je koopt letterlijk de bitcoins om deze op een ander moment weer te verkopen.
 2. Je speculeert op de waarde, zonder bitcoin te kopen via CFD’s.

Op beide manieren is het handelen in bitcoins een risicovolle onderneming. Maar, er is één groot verschil:

Wanneer jij je bitcoins zelf koopt, kun je nooit meer kwijtspelen dan je zelf hebt ingelegd.

Handel je via een CFD dan kun je veel meer kwijtspelen dan je zelf hebt ingelegd.

Hoe kan dat?

Een CFD (contract for difference) is een hefboomproduct. Dit betekent dat je voor een kleine inleg, in verhouding voor veel meer geld speculeert op bitcoin. Hierdoor kunnen zowel de winsten als de verliezen enorm veel groter zijn.

Is er geld te verdienen met handelen in bitcoins?

Natuurlijk is er geld te verdienen met bitcoins handelen. Je kunt profiteren van zowel een stijgende, dalende als zijwaartse markt. De markt is behoorlijk beweeglijk. Dagelijks kan de koers enkele procenten stijgen of dalen. Zelfs per uur kan dit héél rap gaan.

Voor beleggers en traders is dit dus interessant. Omdat er op korte termijn winst te halen is. Hier tegenovers staat natuurlijk wel het risico van verlies. Het is dus wel belangrijk te weten waar je mee bezig bent.

Daarnaast is de markt ook nog eens 24 uur per dag open. Dus als je geen goed uitgedacht plan hebt, is rustig slapen lastig.

waarom is bitcoin beweeglijk de belangrijkste factoren illustratie
Wat maakt de koers zo beweeglijk?

Waarom is de koers zo beweeglijk?

Ookal is Bitcoin een gedencentraliseerde valuta, de koers kan vrij heftig reageren op economische en politieke gebeurtenissen. Voornamelijk gebeurtenissen die wereldwijd gevolgen hebben. Vooral bij een groeiend wantrouwen in de economie en het bancaire en financiële systeem groeit de aandacht voor deze crypomunt. En dus ook de koers. Waarom zou het anders digitaal goud worden genoemd?

De voornaamste redenen van de beweeglijke koers zijn:

Wet van vraag en aanbod

Het uiteindelijke aantal Bitcoins staat al vast: 21 miljoen. Hoeveel er daarvan nog in omloop zullen zijn tegen de tijd dat deze allemaal gemined zijn is onbekend. Er zijn al meer bitcoins in de blockchain verloren gegaan, dan dat er nog gemined gaan worden.

Naast het daadwerkelijke aanbod van bitcoins zijn er ook nog de beleggers en investeerders die invloed hebben op het aanbod. Halen zij hun bitcoins van de markt, dan is er nog meer schaarste.

Tegenover het aanbod staat de vraag. Deze wisselt van dag tot dag. En, omdat het tegenwoordig makkelijk is om de markt te betreden, kan de vraag heel sterk en direct reageren op nieuwe ontwikkelingen.

BTC beurswaarde

De totale waarde van de bitcoinmarkt is afhankelijk van wat de positie die de beleggers innemen. Gooien zij hun bitcoins op de markt; gaan zij short, of houden ze vast aan hun bitcoins; gaan zij long. Het aannemen van een long- of shortpositie past bij het type markt; bullish of bearish; stijgende of dalende trend.

Media en pers

Net als alle markten is bitcoin gevoelig voor de mening van het publiek. Deze wordt nogal gestuurd door de media. De media is behoorlijk kritisch over bitcoin, crypto en blockchain. Dit is logisch, want het heeft de potentie de centrale macht van de gevestigde orde te ontwrichten. De potentie van bitcoin en cryto is enorm!

Acceptatie en integratie

Wordt bitcoin door de grote bedrijven geaccepteerd, dan groeit de acceptatie van dit fenomeen. Naast acceptatie moet ook de integratie van bitcoin als betalingssysteem op verschillende platformen groeien.

bitcoin starterpack

Verdien jij al geld met Crypto?

Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇

Hoe handelen in bitcoins? 3 + 1 handelsstrategieën

 • Daghandel
 • Swingtrading
 • Scalping
 • Geautomatiseerd handelen

Daghandel

Als daytrader speel je in op de korte-termijn bewegingen en sluit jij je trades aan het einde van jouw handelsdag.

Voor wie geschikt is daghandelen?

Als je vol op de markt wilt zitten en in wilt spelen op kansen die zich op korte termijn voordoen. Je speelt in op de korte termijn patronen.

Swing trading

Als swing trader ga je op zoek naar trends. Wanneer je een trend herkent maak je een gecalculeerde keuze en neem jij je positie in, totdat duidelijk is, welke kant de koers op beweegt.

Voor wie is swing trading geschikt?

Als je minder intensief met de patronen en koersen bezig wilt zijn. En meer wilt inspelen op kansen die zich op een specifiek moment voordoen. Je kijkt meer naar de grote lijn, dan naar details.

Scalping

De scalping strategie houdt in dat regelmatig verschillende orders plaats en inspeelt op kleine koersbewegingen. Dit doe je meermaals per dag. De marges zijn bij scalping een stuk kleiner.

Voor wie is scalping geschikt?

Als je met regelmaat kleine winst wilt halen. En niet het geduld hebt te wachten op een grote prijsdoorbraak.

Handelen in bitcoins in 5 stappen

 1. Maak gratis een handelsaccount aan
 2. Bereid jezelf voor met de juiste toolset
 3. Handelsplan opstellen
 4. Handelsstratie bepalen
 5. Start met handelen in bitcoins

1. Maak gratis een handelsaccount aan bij een exchange

De makkelijkste, maar misschien ook wel spannendste stap. Het aanmaken van een account bij een bitcoin exchange. Voor zowel beginner als gevorderde is Bitvavo een goede keuze. Je kunt hier makkelijk, goedkoop, veilig en snel je eerste bitcoin kopen. Je bent nu letterlijk 5 minuten verwijdert van je eerste bitcoin transactie. Geweldig toch?

Je kunt bij Bitvavo je eerste € 1.000,- gratis verhandelen. Daarna zijn er kleine handelskosten.

 • Populairste exchange
 • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting

2. De beste voorbereiding: Jouw Toolset

Het succes van jouw bitcoin handelen wordt voor het grootste deel bepaald door jouw toolset. Je toolset kun je onderverdelen in twee categorieën:

 1. Jouw kennis en skills
 2. de Juiste hulpmiddelen

Kennis en skills

Uiteindelijk valt of staat het succes in handelen in bitcoins met jouw kennis en skills. Ben je volkomen nieuw in deze wereld en zijn begrippen als long, short, stop limit order, steunlijn, weerstandslijn, candlestick etc. je nog onbekend? En wat dacht je van je emoties? Deze kunnen hoog oplaaien wanneer er geld in het spel is.

Alles nieuw? Kennis is dé eerste investering die je moet doen. Doe je dit niet, dan is verlies van je geld een reële uitkomst. Dat wil je niet. Lijkt mij.

De juiste hulpmiddelen

Naast een sterk fundering in je hoofd en handen, heb je nog de juiste gereedschappen nodig, om je bitcoin handelen tot een succes te maken.

Net had ik al bitvavo genoemd als het platform waar je goed bitcoin kunt handelen. account aanmaken ➡

Een tweede is Tradingview. Tradingview is het gereedschap om je analyses mee te maken, zodat je de juiste trades kunt zetten. Naast een betaalde variant. Heeft tradingview een gratis variant beschikbaar. Hiermee kun je bijna ongelimiteerd analyses maken. gratis account aanmaken ➡

3. Handelsplan opstellen

Met de juiste tools. En voornamelijk de juiste tools in je hoofd; kennis. Kun je een doordacht handelsplan opstellen. Hierin neem je verschillende dingen op. Zodat emoties geen invloed kunnen gaan uitoefenen op jouw resultaten. bij het maken van je plan kun je denken aan:

 • Je handelsdoelen voor korte- en lange termijn;
 • het risico dat je bereid bent te nemen;
 • het risico dat je bent bereid te nemen in verhouding tot de mogelijke winsten;
 • Het bedrag waarmee je gaat handelen;
 • de markt, in dit geval bitcoin. Maar het kan ook een andere cryptomarkt zijn, zoals ether, litecoin etc..

4. Handelsstrategie bepalen

Uit je handelsplan vloeit al snel je handelsstrategie. Eerder heb je gelezen over de verschillende manieren van handelen. Kies een methode die bij je past;

 • Daghandel,
 • Swingtrading,
 • Scalping

Gebruik tradingview om de korte termijn patronen of trends op langere termijn te zien. En bepaal je positie, waarbij jij trouw blijft aan je handelsplan.

5. Begin met handelen in bitcoins

Met al het voorwerk gedaan, kun je nu met goede moed de marktplaats betreden en gaan handelen in bitcoins. Succes.

Samenvatting en conclusie: Hoe handelen in bitcoins?

Wanneer je denkt aan handelen in bitcoins, zie je waarschijnlijk grote winsten voor je. Dit is ook zeker mogelijk, de koers van bitcoin is behoorlijk beweeglijk en volatiel. Dagelijks kan hij met procenten stijgen en/ of dalen. Hierdoor kun je op korte termijn al leuke winsten halen.

Hiertegenover staat natuurlijk ook het risico dat je loopt. Zo makkelijk je geld wint, kun je het ook verliezen.

De koers van bitcoin is afhankelijk van verschillende factoren, zoals; acceptatie, integratie, publieke opinie, grote gebeurtenissen etc.. Hoewel deze cryptomunt decentraal is en onafhankelijk van de macht van de autoriteiten hebben macro economsiche ontwikkelingen toch invloed op de koers van deze munt.

Er zijn verschillende manieren om te handelen in bitcoins:

 • dagtraden; inspelen op de dagelijkse patronen
 • swingtraden; inspelen op langere termijn trends
 • scalping; meerdere keren per dag trades maken
 • en voor de luie trader is het nog te automatiseren ook. Dit vraagt wel om ervaring.

Beginnen met handelen in bitcoins is nog nooit zo makkelijk geweest.

Dat de marktplaats vrij toegankelijk is, wil niet zeggen, dat het makkelijk is om winst te halen uit het handelen in bitcoins.

Een goede toolset maakt het verschil tussen winnen en gefrustreerd alles aan de kant gooien en zeggen; bitcoin is bullshit. Met bitvavo en tradingview heb je een goede start. Bij bitvavo kun je goedkoop, makkelijk en veilig handelen. En met tradingview kun jij je analyses maken.

Heb je nog nooit iets met traden en of handelen gedaan. En ben je complete beginner? Dan is het aan te raden als eerste te investeren in jezelf. Zodat jij met zelf vertrouwen de markt kunt betreden. En je daadwerkelijk winst kunt halen uit het handelen in bitcoins.

De crypto masterclass is momenteel de meest complete en populairste cursus van Nederland en België. Zonder enige kennis en ervaring kun je hier aan je bitcoin en crypto avontuur beginnen. Via deze online crypto opleiding ben je in no-time een crpyto-expert. En ben je geld aan het verdienen met bitcoins. Check ook hun gratis bitcoin training. Nu kijken ➡

Liever geen hele cursus? Met de gratis bitcoin en crypto starterpack van geldenvrijheid.nl krijg je toegang tot de juiste tools voor een vliegende start.

bitcoin starterpack

Verdien jij al geld met Crypto?

Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇

Handelen in Bitcoins FAQ’s

 1. Is handelen in bitcoins aan handelsuren gebonden?

  De bitcoin en crypto markten staan 24/7 open. Je kunt dus altijd handelen in bitcoins. Dit, omdat het niet via centrale organen verloopt.

 2. Kun je handelen in bitcoin via mobiel?

  Ja, verschillende crypto exchanges hebben mobiele apps beschikbaar. Maar, het werkt het fijnst via een computer of laptop. Daarop

 3. Is handelen in bitcoins gevaarlijk?

  De koers van bitcoin kan heel snel bewegen. Het is gevaarlijk als je niet weet waar je mee bezig bent. Gelukkig kun jij jezelf hiertegen wapenen. In dit artikel de eerste stappen naar succesvol handelen in bitcoins.

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu starten met bitcoin en crypto?

Complete Bitcoin en crypto start-up gids. Meld je vandaag nog aan voor jouw gratis starterpack