Hoe kun je crypto veilig opslaan?

Fijn! Jij neemt de beveiliging van je digitale assets serieus. In dit geval crypto. Daar ga ik vanuit, omdat je op dit artikel terecht bent gekomen over: Hoe kun je crypto veilig opslaan, beschermen en bewaren? Het gevoel dat de crypto wereld een paradijs is voor oplichters en hackers en dat het belangrijk is je crypto porfolio goed te beschermen, klopt. 

Gelukkig kun jij je met de juiste kennis en middelen goed wapenen tegen aanvallen en diefstal.

Met deze kennis ben je een moeilijker doelwit voor hackers. Val je minder snel voor de zoete woordjes van de oplichters. En weet je, hoe jij je Bitcoin veilig kan bewaren en opslaan. Zodat jouw avontuur in de blockchain een verrijkende ervaring zal zijn i.p.v. een fiasco waarmee je veel geld verliest. 

Juist deze kennis heb ik in dit artikel voor je op een rijtje gezet.

Nadat je dit hebt gelezen weet je: 

 • Waarom de blockchain een hacker feestje is.
 • Waarom jij je crypto veilig moet opslaan
 • Hoe je Bitcoin veilig opslaat.
 • Wat een wallet is, welke verschillende wallets er zijn. En welke de beste hardware wallet is.
 • En krijg je nog 10 + tips, die je veiligheid op het internet en in de blockchain vergroten. 

Voor een snelle navigatie kun je gebruikmaken van de inhoudsopgave hieronder.

Waarom is het belangrijk je bitcoin veilig op te slaan?

Het is belangrijk je Bitcoin en de rest van je crypto portfolio veilig op te slaan, omdat er nogal veel mee gebeuren kan, wanneer je dat niet doet. Wanneer je cryptomunten hebt, dan weet je dat jijzelf de enige bent die voor de opslag en beveiliging ervoor zorgt. In tegenstelling tot je Euro’s of Dollars, staat je geld niet bij een bank, waar de bank voor de beveiliging zorgt. Maar, heb je ze zelf in bewaring. 

Je kunt je vast wel voorstellen, waarom er heel wat hackers actief zijn in het crypto landschap. En dat ze de exchanges, brokers het vuur aan de schenen leggen. Maar ook jij als crypto investeerder en – trader bent een gewild target voor hackers.

Gelukkig kun jij jezelf hier goed tegen wapenen. 

crypto hacker illustratie

Waarom is de blockchain een populaire target voor hackers?

De blockchain is om verschillende redenen erg populair bij de hackers;

 1. Als investeerder ben je zelf verantwoordelijk voor de opslag en beveiliging van je cryptocurrencies. 
 2. Veel mensen beginnen met crypto traden om snel en veel geld te verdienen.
 3. De blockchain, crypto’s, wallets etc. Het is nogal ingewikkeld, daar kun je als oplichter/ hacker goed op inspelen
 4. Het is gemakkelijk om anoniem geld weg te sluizen. 

Allemaal vrij duidelijk lijkt mij, maar ik wil nog twee van deze punten uitlichten:

2. Snel geld verdienen: 

Zowel de hacker en jij hebben de intentie geld te verdienen. Maar, jij wil het (waarschijnlijk) op een eerlijke manier doen. Misschien wil je online doen. Het liefst snel en veel geld mogelijk. Voor de hackers en oplichters is dat hetzelfde. Met één verschil, de hacker wil jouw geld hebben.

4. Gemakkelijk en anoniem geld wegsluizen:

In de blockchain komen transacties tot stand door lange codes. Dit noemen ze ook wel de public key bijvoorbeeld:

39B3VZr5Mj5XAbC8i3ovYfTkuWMniYenhT

Public key van Bitcoin Wallet (fictief)

Je kunt de public key zien als de IBAN code van je bankrekening. Zoals jij je misschien al kunt voorstellen is het nogal gemakkelijk een verschil hierin over het hoofd te zien. Wanneer een hacker hier controle over heeft, kan hij deze gemakkelijk wijzigen in zijn eigen wallet. Zo kan hij jou Bitcoin naar zijn eigen wallet sturen. 

Deze transacties zijn onomkeerbaar en anoniem. Dus, je bent je geld kwijt. AU!

Waar is mijn Bitcoin?

Om je crypto tokens veilig te kunnen bewaren, is het handig iets meer inzicht te hebben in de Blockchain. Zodat jij je een beeld kunt vormen van de risico’s en je begrijpt waarom en hoe jij je crypto’s beveiligd. Dus, 

Waar is je Bitcoin? Niet in je wallet! 

Waar dan wel? In de blockchain komt dichter bij de realiteit. Je zou de blockchain kunnen zien als oneindig veel kluisjes op een openbare plek. Al deze kluisjes behoren tot de blockchain gebruikers. 

Hoe krijg ik toegang tot mijn Bitcoin?

beveiligings sleutel illustratie

Private Key

Net als bij de kluisjes in het treinstation of het attractiepark, heb je alleen toegang tot jouw eigen kluis met de juiste sleutel. Dit is jouw private key. Deze geheime code bestaat uit ruim 100 verschillende tekens.

Voor elke crypto token heb je een eigen private key. Omdat in elk kluisje maar één cryptomunt past. Zie jij jezelf al 10 private keys van ruim 100 tekens onthouden? Dat is onmogelijk, toch? Hiervoor zijn wallets uitgevonden. 

Wat doet een wallet?

Nu weet je dat je cryptogeld veilig in een “kluisje” is opgeslagen. Dan zal het je waarschijnlijk niet verbazen, dat er geen Bitcoin (of Litecoin, Ethereum, Ripple) op je wallet staan. Je wallet is in feite de sleutel naar je “kluisje”, of je block in de blockchain. 

Je wallet is een softwareprogramma, website, app, of fysiek apparaat, waarop jouw private key bewaart staat. Deze private key, is voor jou niet eens zichtbaar in deze wallet. Je private key is vertaald in een zogenaamde seed phrase. 

Er zijn verschillende [ soorten wallets ], daarover later in dit artikel meer.

Wat is een Seed Phrase?

De seed phrase is een set van 12 t/m 24 Engelse woorden. Je kunt het zien als een vertaling van de private key. Dit is een stuk gemakkelijker om foutloos over te nemen dan de oorspronkelijke reeks van ruim 100 karakters. 

Simpel gezegd: 

Je Seed phrase is de directe vertaling van je private key. 

Je kunt het dus zien als de back-up van je Bitcoin. Zolang je een kopie hebt van deze seed phrase kun je altijd terug bij je Bitcoin, of andere cryptomunten. Dit in een tekstdocument op je computer op te slaan, is natuurlijk niet zo slim. 

Op papier is het al een stuk veiliger, maar daar kleven natuurlijk ook wat nadelen aan zoals: brand, vervaging, verlies, e.d.. Verlies van je seed phrase op deze manier, kun je voorkomen door:

 • hem op verschillende plaatsen te bewaren,
 • in een brandwerende kluis te bewaren,
 • en door de papieren te plastificeren. 
hot storage en cold storage. Wat is betere crypto beveiliging?

Hot storage en cold storage: Wat betekent het, en wat is het verschil?

Voordat we gaan kijken naar manieren om je crypto veilig te bewaren, is begrip van hot storage en cold storage handig.

Wanneer iets: “Hot” is, betekent dit eigenlijk, dat het in verbinding staat met het internet. Wanneer iets: “Cold” is, is dat niet het geval.  

Storage staat voor opslag. Je kunt ook begrippen als hot wallet en cold wallet tegenkomen. Dat zijn dus wallets die respectievelijk wel en niet aan het internet verbonden zijn.

Wat is veiliger hot storage of cold storage? 

Schot voor open doel: Cold storage, daar kan geen hacker bijkomen. 

Omdat je het geval van cold storage een fysieke kopie van je seed phrase hebt, loop je weer andere risico’s. Zo kun je het kwijtraken, per ongeluk weggooien, etc..

Echt waar, je zult niet de eerste zijn. 

Er was eens iemand die de vuilstortplaats afzocht op zoek naar zijn harddrive. Op deze harddrive stonden Bitcoin met toentertijd een waarde van € 150,000,-. De harddrive is nooit teruggevonden. 

Kun jij die pijn voorstellen?

Mooi, jij zult je crypto veilig opslaan

pijn

Welke manieren zijn er om crypto veilig te bewaren?

Inmiddels weet je dat je niet je cryptomunten of Bitcoin opslaat, die staan in de publieke blockchain in hun eigen beveiligde omgeving. Wat je bewaart en opslaat is de seed phrase. Dat kan op verschillende manieren:

 • crypto opslaan op een hardware wallet
 • of je kunt je munten bewaren op een software wallet
 • een papier kan dienst doen als een paper wallet
 • Ook bij exchanges en brokers kun je crypto’s opslaan in een wallet.
crypto wallet

Wat is een hardware wallet?

De hardware wallet lijkt misschien wel het meeste op een USB stick. Deze wallet is goed beveiligd en kun je met een usb-kabel aan je computer koppelen. Zo kun je er je Bitcoin en Altcoin op importeren. De hardware wallet is een vorm van cold storage.

Mocht je de wallet verliezen, dan is er nog niet direct een probleem. Al de hardware wallets die BIB39 ondersteunen, kun je recoveren met een recovery sentence. Dit is het belangrijkste van je hardware wallet, want iedereen die deze heeft, kan in je wallet. Sla deze dus goed op.

De hardware wallet heeft verschillende voordelen;

 • de hardware wallet is beschermd tegen computervirussen, malware en spyware.
 • je kan de hardware wallet veilig en interactief gebruiken. Dit,  in tegenstelling tot een paper wallet die op een gegeven moment naar een software wallet moet worden geïmporteerd.
 • Je kan meerdere cryptocurrencies op de wallet opslaan en beheren.

Hardware wallets zijn de meest populaire en veilige manier om je crypto’s op te slaan. Wil je er één aanschaffen? Let er dan op, dat er een schermpje op zit. Dit geeft extra beveiliging. 

Twee toppers zijn de: 

Wat is een software wallet?

Een software wallet is een wallet die op je computer staat. Ook kan het een app op je telefoon zijn. Deze kun je het beste downloaden op de site van de cryptomunt die je wilt opslaan. Enkele voorbeelden zijn: 

 • Bitcoin Core Wallet voor Bitcoin
 • Litecoin Core Wallet voor Litecoin
 • Ethereum Wallet voor Ethereum
 • MyEtherWallet voor Ethereum

Nadeel hiervan is, dat je voor elke munt een eigen wallet moet hebben, dat kan onoverzichtelijk worden. Daarnaast staat je computer vaak in verbinding met het internet. Dit maakt het toegankelijk voor hackers. 

Momenteel zijn de hardware wallets de beste manier om je crypto veilig op te slaan. 

Wat is een paper wallet?

In tegenstelling tot de software wallet is dit een manier van cold storage. Je drukt je codes af op een document. Wat dat betreft héél veilig. Maar er is de kans dat je het papier verliest. Wanneer je dit uitwerkt, is het belangrijk de verbinding met het internet te verbreken, zodat er niemand mee kan kijken. 

Nadeel van paper wallets is, dat je nog altijd een software wallet nodig hebt, om je cryptomunten te verplaatsen. 

Bitcoin bewaren bij broker of exchange

Veel exchanges en brokers bieden tegenwoordig de mogelijkheid om je munten daar op te slaan in wallets. Sommige exchanges zoals Bitvavo hebben het zo geregeld dat dit een cold wallet is. 

Nadeel hiervan is, dat exchanges een gewild doelwit zijn voor hacker. Een exchange welke hiermee te maken heeft gehad is Binance. De manier hoe het bedrijf hiermee omging was heel goed en heeft het vertrouwen van de community alleen maar vergroot. 

En het gebeurd regelmatig dat de exchange er mee stopt met een exit-scam. Weg geld. 

Wat is de beste manier om je crypto veilig te bewaren?

Een hardware wallet. De meest gebruikte hardware wallets zijn: Ledger Nano X en de Trezor Model T.

Het beste kun je kiezen voor een vorm van cold storage. Daarmee sluit je de kans gehackt te worden al voor een groot deel uit. Wanneer je begint met een klein budget kun je kiezen voor een paper wallet. Een enkele keer komt het voor dat een hardware wallet nog niet die ene kleine crypto parel ondersteunt. Dan is een paper wallet een goed idee. 

Maar buiten dat, op beveiliging moet je niet besparen. Het gaat om je assets, je geld, je financiële vrijheid, je appeltje voor de dorst, of je passieve inkomsten. Daar dien je goed voor te zorgen. Daarvoor zijn de hardware wallets de beste opties.

hoe kun je crypto veilig opslaan -illustratie
crypto beveiligingstips

crypto beveiligingstips

Denk je dat je er bent met een goede wallet, ligt er nog steeds gevaar op de loer. Helaas is het zo dat de crypto wereld een paradijs is voor hackers en oplichters. Daarmee is het voor jou een mijnenveld. Ik wil je nog een paar tips meegeven, die plezier in investeren en traden kunnen vergroten. 

Blijf je nog even? 

Tof, dankjewel. Je doet er jezelf een plezier mee, want zonder deze tips, maak je het de boeven gemakkelijk om er met jouw winsten vandoor te gaan. 

Blijf anoniem

Wanneer je publiekelijk deelt over de waarde van je crypto porfolio, op wat voor manier dan ook, maak jij jezelf tot een doelwit. 

Maak een uniek e-mailadres voor elk account

Met een emailadres heeft de hacker al de helft van je gegevens. Je kunt het ze moeilijker maken door voor elk account dat je aanmaakt een uniek e mailadres aan te maken. Beveilig dit waar mogelijk met 2FA. En laat de mailtjes automatisch doorsturen naar je hoofd emailadres. 

Gebruik sterke en unieke wachtwoorden

Gebruik nooit een zelfde wachtwoord. Elk wachtwoord dient uniek te zijn. Je kunt random woorden aan elkaar koppelen, met wat cijfers en speciale tekens ertussen. Het is belangrijk dat er geen logica in zit. Dat maak het gemakkelijker te kraken. 

Gebruik altijd 2FA

Wat is 2FA? 2FA Betekent two factor authorisation. Google authenticator is hier een goed voorbeeld van. Dit is een app die je koppelt met een unieke code. Deze dien je goed te bewaren. Vervolgens krijg je de vraag een 6-cijferige code in te voeren, wanneer je inlogt. 

Broker of exchange: Maak je profiel compleet

Naast 2FA vragen de exchanges soms om je te verifiëren via sms of email. Deze verificaties kunnen de beveiliging vergroten. 

Openbare Wifi, gebruik het nooit

Omdat via openbare wifi, iedereen kan zien wat je aan het doen bent. Het is niet moeilijk om via deze weg al je geld te verliezen. Zo was er eens een man die een kapitaal verloor toen hij op de openbare wifi, even de koers van zijn Bitcoin checkte. 

Laat je geld niet bij de exchange staan

Het zijn populaire targets voor hackers. En het is mogelijk dat de exchange in een exit scam met al je geld vandoor gaat. 

Deel je private key en seed phrase met niemand

Vertrouw niemand. Het gaat om geld. Geld laat mensen gekke dingen doen. Hou de toegang tot je geld alleen voor jezelf. Deel met niemand je wachtwoorden. 

Check het verzendadres 

Via malware kan iemand gemakkelijk de public key veranderen. Zodat je geen geld naar jezelf, maar naar een vreemdeling overmaakt. Je kunt de kans hierop verkleinen, door de eerste 4 en de laatste 4 tekens van het adres na te kijken. Één misser en je geld is kwijt. transacties zijn onomkeerbaar. Dus let op.

Check de munt

Wanneer je Ripple stuurt naar een Litecoin adres ben je voor goed je geld kwijt. Verloren in het web van de blockchain. Niemand, die ze kan terughalen voor je. Je zult niet de eerste zijn. Dus check: Verstuur ik Bitcoin naar een Bitcoin adres? 

crypto beveiligen is checken en controleren

Ben je online check altijd de url en de website

Ga naar de officiële sites van exchanges, brokers, Bitcoin en altcoin. Er zijn veel phishing sites die erg veel lijken op de officiële sites. De verschillen zie je nauwelijks. Dus neem de website goed onder de loep. En let vooral goed op de url, het slotje en de opbouw van de website. 

In de crypto masterclass hebben Derek en Patrick een heel hoofdstuk gewijd aan beveiliging van je crypto.

Beveilig je computer

computer beveiliging illustratie

Computer beveiliging is een topic waar je een héél nieuw artikel kunt vullen. Er is veel over te vertellen. Maar, hieronder een paar punten:

 • Gebruik een goede anti virus
 • Gebruik een p.c. alleen voor crypto, een z.g.n. dedicated p.c..
 • Encrypt de harde schijf
 • Bios wachtwoord
 • Vergrendel je computer

Hoe kun je veilig je crypto opslaan? 

samenvatting en conclusie

Het crypto landschap is een paradijs voor hackers en oplichters. Dit komt, omdat de mensen zelf hun geld beheren. En, omdat er veel mensen in actief zijn die graag snel en veel geld willen verdienen. Een gemakkelijk doelwit. Daarnaast is de blockchain behoorlijk anoniem en zijn transacties onomkeerbaar. 

Daarom, is het belangrijk je crypto op een veilige manier op te slaan. En om de beveiliging serieus te nemen. 

Je hebt nu een beeld van de Blockchain en weet dat jij niet zelf het geld in bezit hebt, maar dat het in de blockchain in een onbreekbare kluis zit opgeslagen. Waarvan alleen jij de sleutel hebt. Deze sleutel bestaat uit een private key, waaruit een seed phrase ontstaat. Zolang jij de enige bent die deze kent, is je geld veilig. 

Er zijn verschillende manieren om je crypto op te slaan. Of, eigenlijk deze codes op te slaan. De hardware wallet is de beste optie om je crypto op te slaan. Aanraders zijn: Ledger Nano X en Trezor Model T.

Met alleen een hardware wallet ben je er nog niet. Je dient waakzaam te zijn voor de vele mijnen die de hackers en oplichters voor je neerleggen. Als je de tips verder goed tot je neemt en toepast, is de kans op bedrog en diefstal een stuk kleiner.

Gerelateerde artikelen

Laatst bijgewerkt: 11/01/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *