Is Bitcoin veilig en betrouwbaar? Goede vraag. Wanneer je op zoek bent naar een antwoord dat verder gaat dan Ja of Nee, ben je aan het goede adres. Om je vraag te beantwoorden of bitcoin veilig is, en of bitcoin betrouwbaar is, behandel ik in dit artikel de volgende onderwerpen:
- Bitcoin en blockchain een korte uitleg
- 3 redenen waarom bitcoin veilig is
- anonimiteit
- hoe je bitcoin kunt beveiligen
- en de veiligheid van bitcoin als investering
Bitcoin, een korte uitleg
Bitcoin is de eerste cryptocurrency ter wereld. Het is in 2008 in het leven geroepen door Satoshi Nakamoto. Hij wilde hiermee een alternatief bieden voor het huidige centrale banksysteem, dat hij in zijn whitepaper behoorlijk corrupt vind en gedoemt te falen. Satoshi is overigens nog steeds in anonimiteit gehuld. Niemand weet wie het is.
Cryptocurrency refereert naar de versleuteling en beveiliging van de Bitcoin. Dit wordt namelijk gedaan met cryptografie.
Bitcoin is een speculatieve munt, wat betekent dat de waarde afhankelijk is van vraag en aanbod.
Bitcoin is schaars: De laatste Bitcoin zal volgens berekeningen in 2140 gemined zijn. Dan zullen er 21 miljoen zijn. Deze zijn op te verdelen tot in 8 decimalen. Je kunt dus een stukje Bitcoin kopen.
Blockchain; wat is het? een korte uitleg
Bitcoin wordt gemined in de blockchain. De blockchain is een ketting van blokken. In deze blokken ligt informatie opgeslagen over de transacties die worden gemaakt. Dit wordt gedaan door de validatiepunten; de nodes. Deze zorgen ervoor, dat de transacties in nieuwe blokken aan de ketting; de blockchain worden toegevoegd. Hiervoor krijgen zij een beloning in Bitcoin. (In het geval van Bitcoin natuurlijk) Deze blockchain zou je kunnen zien als een digitaal grootboek. Het is voor iedereen toegankelijk en inzichtelijk via het internet.
Waarom is Bitcoin veilig en betrouwbaar?
Enkele redenen kun je uit bovenstaande introductie in Bitcoin en de Blockchain al halen. Bitcoin is veilig omdat:
- Bitcoins worden versleuteld en beveiligd via cryptografie
- Het grootboek, de blockchain is openbaar
- Bitcoin is decentraal
Bitcoins worden versleuteld en beveiligd via cryptografie
Al de bitcoin transacties inclusief de gegevens worden versleuteld opgeslagen in de blockchain. Dit gebeurd middels cryptografie. Deze transacties zijn in te zien, maar niet aan te passen of bewerken. Dit betekent ook, dat transacties onomkeerbaar zijn.
Het grootboek, de blockchain is openbaar
Al deze transacties die opgeslagen liggen in het digitale grootboek; de blockchain zijn publiekelijk. Iedereen kan ze via een specifieke website inzien. Is dit dan veilig? Ja, de gegevens zijn niet direct terug te leiden naar de persoon. Hier ligt een veel voorkomende misvatting over Bitcoin en anonimiteit.
Bitcoin is decentraal
Decentraal. Dit zul je vaak horen wanneer het over Bitcoin en andere cryptocurrency gaat. Dit betekent dat er niet één macht in het bezit is van Bitcoin en de blockchain, dat controle en validatie niet gebeurd door één centrale partij, zoals bij een bank. Decentraal betekent dat controle en validatie door het netwerk; de blockchain gedragen wordt. Omdat al de validatieknooppunten in dit netwerk een volledige kopie van de blockchain in hun bezit hebben, is het onmogelijk om te sjoemelen en fraude te plegen.

Anonimiteit: Een veelvoorkomende misvatting
Vaak zul je horen dat Bitcoin anoniem is. Dit klopt niet. Bitcoin pseudoniem. Hoewel Bitcoin, of beter gezegd de blockchain je persoonsgegevens verbergt, blijft er nog één belangrijk gegeven inzichtelijk: Het adres van je wallet. Dit is een lange reeks van cijfers en letters. En het verwijst naar jouw kluis in de blockchain, waarvan alleen jij de sleutels hebt.
Met speciale hulpmiddelen is het uiteindelijk te herleiden wie er aan een bepaalde wallet gekoppelt zit. Het is erg moeilijk, maar mogelijk.
Je doet er dus goed aan, zelf je gegevens zo goed mogelijk te beschermen.
Is de koers Bitcoin betrouwbaar?
Wanneer je even teruggaat naar 2017. Dan kom je terug bij een globale hype omtrent Bitcoin. Waarom was dit? Omdat Bitcoin een nieuwe all time high had bereikt. Toendertijd kocht je een Bitcoin voor zo’n $ 20.000,- Daarna is de koers enorm ingeklapt. En gezakt tot enkele duizendenden dollars. Nog steeds veel, maar veel investeerders hebben hier geld verloren. Aan de andere kant waren er net zo goed investeerders die wonnen.
Wat ik je hiermee aan wil geven: Bitcoin is enorm volatiel, de koers is erg beweeglijk. Een dikke winst kan in een mum van tijd een groot verlies zijn. Wanneer je even niet oplet.
Daarnaast is de Bitcoin markt niet aan kantoortijden gebonden. De markt is dag en nacht open. Je zult dus altijd waaks moeten zijn in deze wereld.
Tegen deze beweeglijkheid kun jij jezelf tegen wapenen. Je kunt er zelfs van profiteren. Er zijn namelijk mensen die hier hun werk van hebben gemaakt. Met technische analyse trachten zij het koersverloop te voorspellen en hier geld aan te verdienen.
Kan Bitcoin gestolen worden?
Ja, Bitcoin kan gestolen worden. Goede beveiliging van je Bitcoin is de keerzijde van het uitsluiten van een derde macht zoals de bank en het zelf in beheer zijn van je Bitcoin.
Ben alert voor: phishing, spoofing en malware. In expirimentele fase is het stelen vanaf cold storage.

Hoe kun je Bitcoin beveiligen?
Beveiliging van je Bitcoin kent verschillende aspecten.
Jouw eigen gedrag op het internet
Het gaat om jouw gedrag op het internet. Vul nooit je gegevens in op websites die je niet vertrouwd. En check altijd of de websites die je bezoekt betrouwbaar zijn. Check of de verbinding veilig is; staat het slotje voor de url. Let op taalfouten, of rare tekens in de url of tekst, etc.. Gebruik nooit openbare wifi.
Beveilig je verbinding
Beveilig je verbinding, denk aan een VPN.
Gebruik nooit dezelfde wachtwoorden en gebruik verschillende emailadressen
Toegang verkijg je tot je accounts en Bitcoin met minimaal twee sleutels, je emailadres en je wachtwoord. Wanneer jij telkens een ander emailadres gebruikt, dat niet naar je te herleiden is, en enkel voor één account, ben je moeilijker te traceren.
Bij je wachtwoord let je erop dat het lang en onpersoonlijk is, en met verschillende tekens.
Wachtwoorden veilig opslaan? Probeer een password manager.
Beveilig je p.c.
Gebruik goede antivirus en malware software. Bescherm jezelf voor bedreigingen.
Dit zijn enkele punten waar je op kunt letten om je Bitcoin te beveiligen. Meer informatie vind je hier: Bitcoin beveiliging en het veilig en betrouwbaar opslaan van Bitcoin.
Samenvatting en conclusie: Is Bitcoin betrouwbaar en veilig?
Veiligheid en betrouwbaarheid hebben verschillende aspecten. De blockchain en Bitcoin kun je veilig en betrouwbaar noemen vanwege drie redenen:
- Bitcoins worden versleuteld en beveiligd via cryptografie
- Het grootboek, de blockchain is openbaar
- Bitcoin is decentraal
Is bitcoin veilig en betrouwbaar? technisch gezien kun je zeggen van wel. Maar, omdat je zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je Bitcoin, is het verstandig je maatregelen te nemen.
Wanneer je kijkt naar de waarde en koers van bitcoin, dan zie je enorme pieken en dalen. De koers is volatiel, beweeglijk. Winsten kunnen in rap tempo verliezen zijn, en andersom. Daarnaast is Bitcoin nog steeds te zien als expiriment. Een populair en waardevol expiriment, dat wel. Er is veel geld in te winnen en te verliezen. Je kunt op de beweeglijkheid inspelen en er van profiteren door je te verdiepen in de markt en de grafieken met technische analyse.
Disclaimer:
Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.