Financieel vrij, waarom wil je dit zijn? En hoe kan je dit sneller bereiken?

Waarom je financieel vrij wilt zijn? Ik ga ervanuit dat je daar zelf voldoende redenen voor hebt bedacht om dit te bereiken. Maar, hier toch 12 redenen om financiële onafhankelijkheid te bereiken:

 1. Je bent onafhankelijk van een werkgever die jou betaalt in ruil voor de tijd die je werkt
 2. Je bent onafhankelijk van een uitkeringsinstantie die je regels en verwachtingen oplegt.
 3. Je bent vrij om je eigen tijd in te delen en dus
  • hoef je geen vrij te vragen voor de tandarts
  • kun je op vakantie gaan wanneer je wilt
  • etc..
 4. Onafhankelijk en vrij zijn geeft zelfvertrouwen. Je hebt je geldzaken geregeld. En je weet hoe het erbij staat in geval van plotselinge veranderingen.
 5. Je wilt van de verplichting af te moeten werken tot je 67e. En misschien wil je wel werk gaan doen, dat je met véél meer passie, liefde en plezier doet.
 6. Wanneer je eenmaal financieel vrij bent, blijft je inkomen stijgen. Ja, dat kan! Ervanuitgaande dat je passief inkomen genereert. Een voorwaarde voor financiële onafhankelijkheid
 7. Je kunt met meer plezier je geld besteden aan de zaken die je leven écht verrijken.
 8. Je hebt meer tijd over voor dierbaren
 9. Je ervaart meer geluk
 10. Je ervaart meer rust
 11. Er opent zich een wereld aan mogelijkheden.
 12. etc. En zo zul je zelf nog wel een aantal persoonlijke motieven kunnen opnoemen om financiële vrijheid na te streven.

Maar, hoe bereik je de status: Financieel vrij? Als je “Financieel vrij en passief inkomen: wat is de relatie?” hebt gelezen, dan weet je dat een voorwaarde dit te bereiken is:

Het creëren van passief inkomen.

In mijn blog onder de categorie: passief inkomen vind je meer informatie over het genereren van passief inkomen.

Is passief inkomen genereren voldoende om snel financieel vrij te worden?

Nee, er is meer voor nodig dan dat. Er zijn meer dingen waar je op kunt letten. Volg de volgende tips om sneller financieel vrij te zijn:

7 startertips om sneller financieel vrij te zijn:

1. Kijk kritisch naar de verhouding tussen inkomsten en uitgaven

Elke medaille heeft twee kanten, zo ook het leven. Aan de ene kant zijn er de inkomsten, aan de andere kant zijn er de uitgaven. Kijk kritisch naar de verhouding tussen je inkomsten en je uitgaven. Financiële onafhankelijkheid begint bij bewustzijn van je financiële situatie.

Om inzicht te krijgen in de verhouding kun je de maandelijkse uitgaven bij elkaar optellen en daar tegenover kun je de maandelijkse inkomsten zetten. Als je na aftrek van de uitgaven van de inkomsten je in de plus blijft, ben je al op de goede weg.

Is dit niet het geval. Dan blijf je werken voor iemand anders: de schuldeisers. Dat is verre van financieel vrij.

2. Versimpel je levensstijl

Zolang actief inkomen nog je voornaamste bron van inkomsten is. Verruil je letterlijk je tijd voor de luxe artikelen en/ of diensten die je leven gemakkelijker zouden moeten maken. Hoeveel tijd en energie zijn deze zogenaamde luxe artikelen je waard? En maken deze diensten en artikelen je leven écht gemakkelijker?

De self-made miljonair begon ook niet met een extravagante levensstijl. Misschien ken je Warren Buffett, een van de rijkste mensen op aarde. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis, reist liever met het openbaar vervoer dan met privéjets en bezit geen mobiele telefoon.

Heel vanzelfsprekend misschien, maar toch de moeite waard om te benoemen: Geef geen onnodig geld uit. Het is hiermee zoeken naar de balans naar versimpelen en opofferen. Het is belangrijk hier kritisch en bewust naar te kijken.

3. Ken het verschil tussen aansprakelijkheden en investeringen

Het verschil tussen deze twee is héél simpel:

aansprakelijkheden – trekken geld uit je portemonnee

investeringen – brengen geld in je portemonnee

4. Begin met stapelen

Hierbij kun je denken aan samengestelde rente. Maar, wat geeft de bank nu nog aan rente? Gelukkig zijn er meerder manieren om te beginnen met stapelen. Je kunt gaan investeren in bijvoorbeeld dividendaandelen. Ook kun je op de Forex-markt aan de slag.

Geen kapitaal om te beginnen met stapelen?

Begin dan met tijd en energie, deze kun je richten op educatie, of het opbouwen van een business met een héél eenvoudig verdienmodel, waarmee jij je eigen geldstapel opbouwt. Goed voorbeeld hiervan is affiliate Marketing.

5. Manage je geld

geld management systeem
geld managen met verschillende spaarpotten

Waar je aandacht aan geeft groeit. Zo werkt het voor alles in het leven. Dus ook voor geld. Het zal je echt helpen om overzicht te creëren in het geld dat je hebt, en waar jij het aan besteed. Met verschillende spaarpotten heb je inzicht in het geld dat je kunt uitgeven aan de vaste lasten, de leuke dingen, educatie, investeringen etc.. Het grote voordeel hiervan is, dat je zonder schuldgevoel en met meer plezier je geld aan iets leuks uitgeeft. Terwijl je nog steeds bewust aan het stapelen bent om je financieel vrije status te bereiken.

6. Investeer in jezelf

Zelf ben jij je grootste kapitaal, en heb jij de meeste invloed op wat er je portemonnee binnenkomt. Want, dat wat er op je bankrekening staat is niets meer dan een opsomming van jou kennis, houding en omgang met geld.

Wanneer je nieuwe manieren leert om met geld om te gaan, verdienen, sparen etc., zie je dit onherroepelijk terug op je bankrekening.

Maar, het is meer dan alleen kennis over geld en geld verdienen. Zoals je bij de verschillende tips hebt kunnen lezen is ook een stuk kritisch naar jezelf kijken een vereiste om de status financieel vrij te bereiken. Persoonlijke ontwikkeling op verschillende levensgebieden helpt je hierbij. Zoiets als sporten kan al helpen de energie te geven, de stappen te zetten die je moet zetten.

En onthoudt:

Het gaat om de kwaliteit van jouw leven. Geld is het middel, niet het doel.

7. Hou vol!

Volhouden, doorzetten en door blijven gaan. Vanuit je omgeving kan het zijn dat je niet begrepen wordt. Het doel dat jij voor ogen hebt: Financiële vrijheid, financiële onafhankelijkheid, vrij leven, etc. deelt het grootste deel van de mensheid niet met je. Dit zie je terug in de manier waarop de maatschappij is ingericht. Het zal soms dus om doorzettingsvermogen vragen, het doel te blijven zien. Maar hou dit voor ogen.

Leer van je fouten, dit zijn de stapstenen voor jouw succes

Relevante artikelen in de kennisbank:

Relevante blog artikelen:

Laatst bijgewerkt: 23/11/2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *