Ledger Nano X review: Nano X kopen de moeite waard?

Ledger Nano X kopen? Eerst het Ledger Nano X review lezen. Is de ledger Nano X de hardware wallet voor jou? Nano X; de opvolger van de Nano S. Op het eerste gezicht lijken ze veel op elkaar. Maar schijn bedriegt. De Nano X is een flinke upgrade van de Nano S.

Zometeen weet je:

Let’s, go…

Je crypto veilig opslaan?

Ledger Nano X is:

✔ veilig
✔ 1100 plus cryptovaluta
✔gebruiksvriendelijk
👇

Wat is de Ledger Nano X?

De Ledger Nano X is de opvolger van de Ledger Nano S. Het is een hardware wallet die ruim 1.100 cryptovaluta ondersteunt. En waarop je 100 apps kunt installeren. Naast wallet kun je hem ook gebruiken als password manager. Je kunt hem draadloos gebruiken dankzij bluetooth 5.0 LE en de batterij.

Ledger Nano X specs

 • L x B x H (mm): 77 x 18,6 x 11,75
 • Gewicht: 34 gram
 • Materialen: Roestvrij staal, plastic
 • Batterij: 100mAh Li-ion
 • Aansluitingen: USB Type-C, Bluetooth 5.0 LE
 • Scherm: 128 x 64 px, OLED
 • Secure Element chip: ST33J2M0
 • Microcontroller: STM32WB55

De Ledger Nano X ligt lekker in de hand en voelt stevig. Dit dankzij het roestvrijstaal. Ten op zichte van zijn voorgang er de Nano S vind ik hem mooier. Hij is iets groter en er zijn nog wat meer verschillen met de Ledger Nano S. Verder heeft hij twee knoppen, die wat shiny zijn en snel onder de vingerafdrukken zitten. Minder netjes, maar ok. Hiermee bedien je het apparaat.

Ledger Nano X opladen

Via de USB-C aansluiting kun jij je wallet opladen. De batterij van 100mAh is klein en gaat niet zo héél lang mee. Het gaat natuurlijk ook om een klein apparaatje, dat je enkel gebruikt om af en toe transacties mee te versturen. Maar, laat je er niet door verassen wanneer jij via Bluetooth verzending wilt doen.

Beelscherm

Het scherm is groot genoem om in één keer het hele adres te zien. Dankzij de resolutie van 128 x 64 pixels

Secure Element chip: Een snellere wallet?

De Secure Element Chip en microcontroller hebben een upgrade gekregen t.o.v. de Ledger Nano S. Hierdoor zou hij sneller moeten zijn. Zo is hij ook getest. Maar, in de praktijk merk je er weinig van.

Ledger Nano X unboxed

ledger nano x unboxed bron ledger
bron: ledger.com

De Ledger Nano X is een klein apparaat, dus waarom zou je het in een grote verpakking opsturen? Zo denken ze er bij Ledger ook over. De Nano X komt aan in een kleine en eenvoudige doos. En zit goed verpakt tegen eventuele ongelukken zoals vallen en stoten met schuim.

Wat wordt er allemaal bijgeleverd?

 • Een USB-A naar USB-C kabel.
 • 3 recovery sheets. Hier kun jij je recovery seed op schrijven..
 • Een sleutelhanger.
 • Een instructieboekje.
 • 4 verschillende Ledger stickers.

Duidelijk en compleet, over de verbindingskabel en recovery sheets is wel iets te zeggen.

De verbindingskabel

De USB-A naar USB-C kabel is vrij kort. Nu zit ik zelf achter de laptop, en is dat geen probleem. De hardware wallet kan ik gewoon naast de laptop leggen. Bij een desktop waarvan de computerkast onder je bureau staat, kan het wat lastiger zijn. Dan wil je toch een langere kabel gebruiken.

De kabel:

✔ stevig en dik

➖ aan de korte kant

3 Recovery sheets

Deze gebruik je op de recovery seed of seed phrase van je hardware wallet op te schrijven voor het geval dat jij je Ledger kwijtraakt of dat hij gestolen wordt.

Het voordeel van meerdere sheets is dat je gelijk je seed phrase meermaals kunt opschrijven, zodat je deze op verschillende plekken kunt bewaren.

Een meer veilige manier van je seed phrase is de cryptosteel.

Ledger Nano X installeren

De Ledger Nano X installeren doe je in stappen:

 1. Met de USB kabel verbind je de Ledger Nano X aan de computer. En je zet hem aan.
 2. Met behulp van de twee knoppen stel jij je toegangscode in.
 3. Neem de seed phrase over,
 4. Bevestig je seed phrase
 5. Installeer Ledger Live op je computer.
 6. Stel Ledger Live in, en installeer de wallet apps voor je cryptomunten.
 7. Voíla je cold wallet. Maak je wallets, beheer je crypto’s en verzend je munten.

De eerste keer dat je het apparaat opstart, wordt je gevraagd een Pin code in te stellen. En de recovery seed op ge schrijven.

De pin bestaat uit 4 tot 8 tekens. Deze kun je met de twee knoppen kiezen.

De recovery seed is een reeks van 24 woorden. Dit is de backup van je apparaat. Dit moet je opschrijven. Zodner deze seed, heb je in geval van verlies geen toegang meer tot je wallet.

Heb je deze eenmaal opgeschreven, dan moet je dit met de twee knoppen van de Ledger Nano X weer invoeren om te bevestigen dat je het goed hebt opgeslagen. Dit is een tijdrovend proces. Maar, het is een belangrijke stap om de veiligheid van je hardware wallet te waarborgen. Want het is een conrolepunt.

Vervolgens krijg je de keuze: “Install app” en “Control Center”. In beide gevallen wordt je door verwezen naar de control center app voor op je laptop/ p.c. Eigenlijk dus een overbodig menuutje. Maar er zal wel een gedachte achter zitten.

Je crypto veilig opslaan?

Ledger Nano X is:

✔ veilig
✔ 1100 plus cryptovaluta
✔gebruiksvriendelijk
👇

Ledger Nano X in gebruik

Dankzij het grotere scherm heb je nu makkelijker een overzicht van de apps die je hebt geìnstalleerd. Ze staan in een 4×2 overzicht weergegeven. Zolang je maximaal 8 apps geïnstalleerd hebt, zie je dus direct wat je hebt. En voorkom je dubbele installaties van apps.

De software is zo ontwikkeld dat het heerlijk makkelijk is om door de menu’s te navigeren. Het werkt intuïtief. De menus werken nu zijwaarts, van links naar rechts in plaats van boven naar beneden zoals bij de Nano S.

Het grotere beeldscherm draagt bij aan het gebruiksgemak. Het is bij verzenden makkelijker te zien hoeveel je verstuurt en naar welk adres. Het adres past in één keer op het scherm. Alleen al dit vind ik een grote vooruitgang t.o.v. de Nano S.

Ben je eenmaal verbonden aan Ledger Live, dan kun je veilig en makkelijk je transacties maken. Is het nodig om te zeggen, dat je private key niet op je p.c. komt hierbij? Eigenlijk heel logisch.

Het control center

Het control center kun je zien als het instellingen menu. Je kunt hier het batterij percentage zien, het apparaat uitzetten en instellingen aanpassen.

Hoeveel apps?

De grote namen onder de cryptovaluta ondesteunt de ledger nano x in de meeste gevallen wel. Je kunt volgens ledger tot 100 apps tegelijk kunnen installeren. Dat is een veelvoud t.o.v. de Nano S, waar je zo ongeveer 4-10 apps op installeren kunt, en waarbij je met 10 dus al aardig in de problemen komt.

Extra toepassingen

Je kunt de Ledger Nano X gebruiken voor andere taken. Je kunt het hem als Windows Hello authenticator gebruiken of als SSH/PGP Agent. Dit doe ik zelf niet zo snel, maar de password manager vind ik zelf écht van meerwaarde.

Ledger Live

Ledger Live is de app van Ledger voor op je p.c. of smartphone. Hiermee kun jij je crypto’s beheren. Het is beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS. Je verbindt je hardware wallet aan smarphone of p.c. en je hebt toegang tot je wallet.

De interface is simpel en gebruiksvriendelijk. Je kunt hier apps installeren of verwijderen en transacties versturen.

In deze interface is geen ondersteuning voor Ethereum tokens. Via een andere wallet interface is dit wel mogelijk. MyCrypto.com is hier een voorbeeld van.

Voor wie is de Ledger Nano X geschikt?

De Ledger Nano X is geschikt voor jou als de de crypto investeerder of – belegger met divers portfolio in verschillende cryptovaluta. Dankzij het grote geheugen, kun je op deze hardware wallet veel cryptos beheren.

Ledger Nano X, geschikt voor beginners?

Ga je voor het eerst met de LEdger aan de slag dan kan het een lastig zijn. In principe is dit zo bij elke hardware wallet. Je moet de instructies goed volgen. Deze krijg je bijgeleverd.

Let er in ieder geval op, dat je de seed phrase goed overneemt en veilig bewaard. Dit is jouw back up.

Is Ledger Nano X de moeite waard?

Je betaald er wat meer voor dan de Nano S. Het grote verschil is het aantal cryptovalutat dat je er mee beheren kunt. Wanneer je naast bitcoin veel altcoins beheert dan is het de moeite waard.

Als je aan gebruiksvriendelijkheid waarde toekent, is het zeker de moeite waard. Door het groetr scherm, werkt het allemaal wat makkelijker.

Ook de toevoeging van bluetooth en de (kleine) batterij is een functionele extra.

Ledger Nano X voordelen en nadelen

voordelen

 • USB Type-C aansluiting
 • Bluetooth 5.0 LE. Dus draadloos te gebruiken
 • Goede ondersteuning in combinatie met smartphones en alle besturingsystemen.
 • Intuïtieve navigatie met de twee knoppen
 • Voelt stevig aan
 • Gebruiksvriendelijk
 • Grote opslag; veel crpytovaluta ondersteuning

nadelen

 • Relatief duur ten opzichte van de Nano S
 • Meegeleverde kabel is kort
 • Bluetooth werkt nog niet op de desktop versie van Ledger Live
 • Je ziet al het vuil op de knoppen.

Je crypto veilig opslaan?

Ledger Nano X is:

✔ veilig
✔ 1100 plus cryptovaluta
✔gebruiksvriendelijk
👇

Ledger Nano X alternatieven

Ledger Nano X vs Ledger Nano S

De Ledger Nano X is de opvolger van de Ledger Nano S. Wat zijn de verschillen.

De Ledger Nano X is iets groter dan zijn voorganger. Hij heeft een batterij. En bluetooth functionaliteit. De Nano S heeft geen batterij en kan enkel via USB aan laptop gekoppelt worden.

Verder wordt de Nano S met 1 recovery sheet geleverd. De Nano X met drie. Is dat een groot voordeel? Meestal heb je toch voldoende papie rin huis dat als recovery sheet dienst kan doen. Maar het is fijn er gelijk drie te hebben.

Op de Ledger Nano X passen zo’n 100 apps. Op de de Nano S zijn dat er veel minder. Je kunt dus meerdere cryptovaluta’s op je Ledger Nano X beheren.

Het beelscherm van de Nano X is 2x zo groot. Het voordeel hiervan merk je direct in gebruik, duidelijkheid, gebruiksvriendelijkheid etc..

Al met al is de LEdger Nano X een enorme upgrade t.o.v. de Ledger Nano S hij is daarmee wel ongeveer twee keer zo duur. Is dat de moeite waard? Wat mij betreft wel. Het gaat om de beveiliging van je vermogen.

Trezor Model T

De Trezor model T is het meest directe alternatief voor de Ledger Nano X. In gebruiksvriendelijkheid doet de Trezor het stukken beter. Je kunt er echter minder crypto’s op bewaren. En Hij is een stuk duurder.

Overige alternatieven

De alternatieven die het dichtste in de buurt komen hebben we hier wel besproken. Verder zou je nog kunnen kijken naar de Trezor One of de Keepkey.

Is Ledger Nano X de beste hardware wallet?

De Ledger Nano X wordt door menig crypto fanaat gebruikt. Het heeft een goede reputatie. Daarnaast is de Ledger Nano X simpelweg een goed product.

Is het de beste? Ook zijn tegenhangers zijn goed en veilig. Uiteindelijk is het een persoonlijke keuze.

Wil je de hardware wallet met de grootst mogelijke opslag, dan is de Nano X een goede koop.

Ledger Nano X kopen Nederland

Wat is de beste plek om je Ledger Nano X te kopen? Er zijn verschillende plekken, waar jij je Ledger Nano X kopen kunt in Nederland. Natuurlijk kun je terecht bij Bol.com, Mediamarkt en Coolblue.

Maar, bij deze grote jongens mis je de service en het specialisme van de officële resellers. Terwijl je bijna precies hetzelfde betaald voor je Ledger Nano X.

Deze officiële resellers zijn Hardwarewalletonline.nl en Cryptomaan. In beide gevallen, goed bereikbare specialistische webwinkels, waar je met al je vragen terecht kunt.

Ledger Nano X kopen bij Cryptomaan.nl . Nu kopen ➡

Je crypto veilig opslaan?

Ledger Nano X is:

✔ veilig
✔ 1100 plus cryptovaluta
✔gebruiksvriendelijk
👇

samenvatting en conclusie: Ledger Nano x Review: Is het de moeite waard?

Ledger Nano X review

Wouter

hardware wallet ledger nano x
Prijs
Vormgeving
functionaliteit
hardware
software
gebruiksvriendelijkheid

Samenvatting

De Ledger Nano X heeft alles in huis om je crypto veilig op te slaan. Wanneer jij veel cryptovaluta in je portfolio hebt, is de Nano X de beste keuze.

Ten op zicht van zijn voorganger de Nano S heeft hij een sprong vooruit gemaakt. Dit dankzij extra functionalieit, connectiviteit en geheugen.

De ledger nano X is gebruikersvriendelijk, ligt stevig in de hand en is intuïtief te gebruiken.

4.6
 1. Hoeveel cryptocurrency ondersteunt de Ledger Nano X

  De Ledger Nano X ondersteunt 1100+ cryptocurrency.

 2. Is de Ledger Nano X veilig?

  Ledger heeft een goede reputatie, wat betreft veiligheid en kwaliteit. De Ledger Nano X is veilig betrouwbaar en zit goed in elkaar. Geliefd door veel crpyto traders en investeerders.

 3. Wat is het grootste voordeel van de Ledger Nano X?

  Het ondersteunt het grootste aantal cryptovaluta. 1.100 plus

Afbeeldingsbron:

hardware wallet ledger nano x

Exxablock.com

Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *