Paper wallet maken: bitcoin & altcoin – beginners uitleg

Paper wallet maken? Wat is een paper wallet? En is het een goede manier om je bitcoin te bewaren?

Bitcoin bewaren op een stuk papier, het kan. Niet zo letterlijk als je zou vermoeden, maar je wallet adres kun je gewoon afdrukken op een papiertje. Een papieren portemonee voor je bitcoins dus. Natuurlijk ook mogelijk voor de andere cryptocurrency.

In dit artikel maak jij je eigen paper wallet aan voor Bitcoins. Dus niet geschikt voor elk andere altcoin.

Daarnaast weet je zo meteen:

bitcoin starterpack

Verdien jij al geld met Crypto?

Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇

Wat is een paper wallet?

Op het ogenblik dat u van plan bent om bepaalde cryptocurrencies waaronder natuurlijk Bitcoin voor een langere periode vast te houden wordt het steeds aangeraden om deze los van het internet te bewaren. Eén van de manieren waarop dit kan gebeuren is door gebruik te maken van een zogenaamde paper wallet.

Ondanks het feit dat dit een relatief veilige manier is om uw cryptocurrency tokens op te slaan, moet het gezegd dat er ook wel wat risico’s aan verbonden zijn en dat de paper wallet absoluut niet de veiligste optie is op de markt.

Daarnaast is het ook nog eens zo dat het maken van een paper wallet behoorlijk wat tijd kost waardoor er in de praktijk doorgaans uitsluitend gebruik van wordt gemaakt voor het opslaan van BTC-tokens.

Bent u ook geïnteresseerd in het gebruik van een paper wallet, maar wilt u er in eerste instantie graag meer over te weten komen? Dat is perfect mogelijk door middel van de informatie die is terug te vinden op deze pagina!

Wat is een paper wallet precies?

Een paper wallet is een manier van cold storage. Cold storage betekent, niet verbonden aan het internet. Een paper wallet is dus een manier om offline je bitcoin te bewaren. Je kunt het zien als een papieren portemonnee. Eigenlijk is het niet meer dan een printje met al de codes, waarmee je toegang hebt tot je bitcoin.

Het klopt ook niet helemaal dat je bitcoins op je wallet staan. In feite staan je bitcoins in een block op de blockchain. Een wallet houdt enkel de public key en private key van het block waarin het aantal bitcoin dat je hebt staat opgeslagen. Dit is zo voor elke cryptocurrency. En het maakt geen verschil of je nu een software-, hardware of paper wallet gebruikt.

Wel is het zo dat er verschil in veiligheid is, tussen deze typen wallets. Met de paper wallet zit je al aardig goed. Een hardware wallet is zeker de veiligste keuze.

Voordelen en nadelen van een paper wallet

Voordelen

 • Geen risico van digitale diefstal, want je wallet is offline en onbereikbaar
 • gaat je exchange of broker failliet, of wordt deze gehackt, dan heb je nog steeds bitcoins in je wallet
 • gratis

Nadelen

 • Een paper wallet is kwetsbaar, het kan nat worden, verbranden, inkt kan vervagen etc.. –
 • Ook een paper wallet kan gestolen worden

hoe werkt een paper wallet / paper wallet – je bitcoins op papier?

Leuk zo’n paper wallet, maar hoe werkt het nou? Hoe krijg je zoiets als een digitale munt die enkel bestaat uit code op een stuk papier? Begin met de realisatie: bitcoins blijven op de blockchain, niet in je wallet. Je wallet geeft je enkel toegang tot de kluis, waarin jouw bitcoins of altcoins staan opgeslagen.

Paper wallet maken, hoe doe je dat?

paper wallet maken stap 2
Screenshot: bitcoin paper wallet maken

Met dat in gedachten, laten we een paper wallet maken.

Time Needed : 05 minutes

een paper wallet aanmaken

 1. Ga naar bitaddress.org

  Ga naar bitaddress.org

 2. Verbreek de internetverbinding

  Verbreek verbinding met het internet, om te voorkomen dat er iemand met je meekijken kan.

 3. Beweeg je muis over het scherm

  Beweeg met je muis over het scherm. Je ziet overal groene puntjes ontstaan. En langzaam aan telt een meter tot 100%.
  Ben je bij 100% Dan kom je automatisch in het volgende scherm.

 4. Paper wallet genereren

  In de groene menu balk zie je paper wallet staan.
  Klik daarop nu kom je bij de paper wallet die je uit kunt printen.

  Hier doe je het volgende:
  A. Kies in de witte balk het aantal bitcoin adressen dat je wilt.

  B. Selectuur Hide art, wanneer jij je wallet zonder design wilt afdrukken.

  C. Kies het aantal adressen dat je wilt printen en hoeveel er op één pagina mogen komen.

  D. Druk op generate, om je adressen aan te maken.

 5. Paper wallet afdrukken

  Laatste stap van paper wallet maken: Afdrukken. Onder de groene balk zie je en printer icoontje. Via deze kun je de paper wallet afdrukken.

  ✔ De veiligste manier is om dit te doen op een printer die nog met usb aan je computer verbonden is.

  ✔ Heb je een printer die alleen via het wifi of ander draadloos signaal werkt, zorg er dan voor dat deze verbinding er weer is.

 6. Klaar? Verder surfen…

  Zet de internet verbinding weer aan.

Gereedschap
 • Printer, bij voorkeur een printer die verbonden is met een kabel
Materialen
 • Papier in de printer


Nooit doen

Foto’s maken van je paper wallet met je smartphone. Deze staan in je gallerij. En wie heeft daar allemaal toegang toe?

Bitcoin naar je paper wallet sturen

Op je paper wallet staan een public key en een private key. De public key kun je gebruiken om je bitcoin naartoe te sturen.

paper wallet voorbeeld
voorbeeld van paper wallet

⚠ De private key is alleen voor jou bestemd en deel je dus met niemand!

Bovenstaande afbeelding is enkel een voorbeeld.

Toegang tot je paper wallet en bitcoins versturen

Wil je toegang tot je paper wallet en bitcoins versturen. Dan heb je een pc wallet nodig. Deze kunje downloaden. Je hebt je private key nodig om in te loggen. Eenmaal ingelogd, kun je bitcoins versturen.

Video: paper wallet maken – engels

Waarom een paper wallet?

Waarom een paper wallet? Het is een goedkope, eigenlijk gratis manier van cold storage. Vooral als beginner, kan ik mij voorstellen dat je niet direct wilt investeren in een hardware wallet. Dit is wel aan te raden.

 • gratis
 • offline bewaren van je bitcoin
 • veiliger dan software en mobile wallets.

Bedenk wel, dat een paper wallet om meer technische kennis vraagt. Het voordeel dat het gratis is, weegt niet op tegen het voordeel van het gemak, en veiligheid van de hardware wallets.

paper wallet en veiligheid

Een paper wallet is al een stuk veiliger, als een software wallet. Maar de hardware wallet is nog altijd de beste keuze.

De kwetsbaarheid van papier, maakt dat het niet ideaal is. Daarnaast ben je bij verlies ook écht alles kwijt. In het geval van een hardware wallet, heb je altijd nog de seed phrase. Als je deze goed en veilig hebt opgeslagen tenminste.

Paper wallet bewaren

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het belangrijk is je paper wallet goed en veilig te bewaren. Dat een papiertje kwetsbaar is, en gemakkelijk verfrommeld, kwijtraakt of nat wordt is ons allemaal wel bekend. Je glas water hoeft maar 1x om te vallen.

Je zou er het volgende tegen kunnen doen;

 • je paper wallet lamineren
 • en in het donker bewaren
 • op een plek die niemand kent,
 • zoals een kluis

Op zijn minst bewaar jij je wallet op een plek die aan zo min mogelijk invloeden van buitenaf wordt blootgesteld.

Paper wallet of hardware wallet?

Hardware wallet of paper wallet in beide gevallen heb jij je bitcoin of elk andere cryptomunt offline opgeslagen. Beveiligd tegen online diefstal ben je op deze manier al goed.

Mocht een paper wallet ondanks al je maatregelen toch gestolen worden. Of, mocht je hem kwijt raken. Dan ben je hem ook écht kwijt. Er is nergens een back up van je codes.

Bij een hardware wallet is dit anders. Diefstal en/ of verlies van je hardware wallet betekent niet dat jij nooit meer toegang tot je bitcoins zult hebben. Met de originele seed phrase; een reeks van 24 woorden kun je namelijk nog altijd toegang krijgen toe je portemonnee.

conclusie en samenvatting: paper wallet aanmaken: beginners uitleg

Je weet nu hoe je een paper wallet aanmaken kunt. Ook weet je wat de voordelen- en nadelen zijn. De kwetsbaarheid is het grootste nadeel. Dat het gratis en offline is, maakt het een aantrekkelijke opties om je bicoins veilig op te slaan.

Is het de meest geschikte optie voor beginners?

Als je direct voor cold storage wilt gaan, wat toch de beste en veiligste manier is om je bitcoins en andere cryptocurrency te bewaren. Is een hardware wallet écht de beste keuze. En je investering dubbel en dwars waard.

De Ledger Nano X en S zijn goede hardware wallets. Deze kun je kopen bij de crypto beveiliging specialist Cryptomaan. Website bezoeken ➡

Laatst bijgewerkt: 04/04/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu starten met bitcoin en crypto?

Complete Bitcoin en crypto start-up gids. Meld je vandaag nog aan voor jouw gratis starterpack