Smart contracts uitleg: Wat zijn smart contracts?

Wat zijn smart contracts? Nick Szabo gaf de eerste aanzet al in 1996 met een omschrijving van slimme contracten. Het is pas sinds Satoshi Nakamoto Bitcoin lanceerde in 2008, dat de technologische mogelijkheid is ontstaan om smart contracts op te stellen en uit te voeren. In deze smart contracts uitleg lees je over:

  • wat het is
  • verschillende toepassingen van slimme contracten
  • voor- en nadelen,
  • waar je slimme contracten kunt opstellen
  • een toekomst perspectief

Smart contracts uitleg: Wat zijn smart contracts?

Bij de term smart contract denk je tegenwoordig in eerste instantie aan: de blockchain en crypto. Dankzij Satoshi’s geschenk aan de wereld; de eerste cryptocurrency Bitcoin en de blockchain is het technisch mogelijk geworden om smart contracts op te stellen en uit te voeren. Maar, het begrip smart contract bestaat langer dan dat.

Cryptograaf Nick Szabo gaf in 1996 (dat is 12 jaar voordat Bitcoin op het toneel verscheen) deze omschrijving:

Smart contracts zijn een set beloftes, vastgelegd in digitale vorm, gestuurd door protocollen waardoor partijen zich gedragen naar de beloftes.

:Smart contracts – Nick Szabo

Met de opkomst van crypto en de blockchain hebben smart contracts de volgende definitie gekregen.

Een smart contract is een geprogrammeerd contract waarvan de afspraken in gecodeerd in computertaal staan vastgelegd op de blockchain. Het contract wordt automatisch uitgevoerd zonder dat hier (vertrouwen in) een tussenpartij voor nodig is. Deze afspraken zijn altijd in te zien, maar kunnen onmogelijk nog worden aangepast.

: smart contract – bron: Allesovercrypto

Puntsgewijs omschrijf je een smart contract met de volgende kenmerken:

  • Een smart contract is gecodeerd in computertaal
  • Smart contracts staan vasgelegd in de blockchain
  • Zowel een derde persoon als tussenpartij als vertrouwen in een tussenpersoon zijn niet nodig
  • De afspraken zijn in te zien, maar onmogelijk om aan te passen

Heb je een paar minuten? In onderstaande video wordt makkelijk en snel – in 4 minuten uitgelegd wat smart contract zijn.

Video: Smart Contracts uitleg; makkelijk en kort (in 4 minuten)

Wat kan een Smart contract?

Om wat meer leven te blazen in dit technische verhaal gaan we naar een voorbeeld. Een voorbeeld waarin je gelijk een mogelijke toepassing van smart contracts kunt zien.

Voorbeeld: Een weddenschap

Situatie 1: tussen individuën

Stel je voor dat je van voetbal houdt. Jij hebt een sterk voorgevoel dat FC groenevoeten winnen zal.. Ik weet wel zeker dat de tegenpartij: SV scheenbeschermers winnen zal.

We spreken af, welk bedrag wij uitbetalen aan de ander, wanneer de ander wint. Laat zeggen € 10,-

De wedstrijd is gespeeld. FC groenevoeten heeft gewonnen. Als ik overtuigd ben van deze overwinning schudt ik je de hand en overhandig ik je het geld: gefeliciteerd. Ben ik dat niet, kan ik moeilijk gaan doen, zeggen dat de overwinning onterecht was, dat de scheids partijdig was, dat het aan de stand van de maan lag, etc..In ieder geval, ik kom de gemaakte afspraken niet na. Lekker lullig, onverstelbaar. Maar het kan gebeuren.

Vertrouwen geschaadt. Afspraak van niets. Frustraties.

Situatie 2: met smart contract

Volgende wedstrijd. Dezelfde teams staan weer tegenover elkaar. Dit keer bij de scheenbeschermers thuis. Wederom weet je zeker dat jouw team winnen zal. Je hebt geleerd van de vorige keer. En je bent ingegaan op mijn uitnodiging voor de weddenschap op één voorwaarde: We stellen een smart contract op. Prima. Het contract wordt opgesteld en vooraf leggen we beiden het afgesproken bedrag in.

Wedstrijd ten einde. Wederom heeft jouw team gewonnen. Wederom erken ik mijn verlies niet en loop ik moeilijk te doen. Ik verklaar de weddenschap nietig. En het huilen staat mij nader. Maar, het contract doet zijn werk, ongeacht wat ik er van vind. Jouw team heeft gewonnen. Dus, jij krijgt nu al het ingelegde geld in jouw wallet.

Was het gelijkspel, werd het verdeeld. Had ik gewonnen, dan werd het aan mij uitgekeerd.

Kun je er een beeld bij vormen? Als dit begint te leven, kun je waarschijnlijk wel voorstellen dat er nog vele andere toepassingen waar smart contracts voor ingezet kunnen worden.

Hoe ziet een smart contract eruit?

Contracten komen toch nog met een beeld van uitgeprintte documenten waarin alle voorwaarden staan opgenomen, dat door beide partijen ondertekend is. Een smart contract kan er zo uit zien:

wat zijn smart contracts - voorbeeld in code
Voorbeeld van smart contract in computer code

Platformen voor smart contracts: Waar kun je een smart contract opstellen?

Zoals je in bovenstaand voorbeeld kunt zien, is één van de eerste woorden solidity. Dit is de programmeertaal die Ehtereum gebruikt om smart contracts op te stellen. Ehtereum kun je wel zien als de grootvader van de smart contract platformen. Hier kun je als programmeur redelijk eenvoudig een smart contract opstellen.

Tegenwoordig is Ehtereum niet meer de enisgste. Er zijn meer blockchains waar het kan. NEO is bijvoorbeeld stevig in opkomst. En de blockchains van Qtum, Waves en Omin zijn ook opties om je smart contract op te stellen. Ook Bitcoin gaat met zijn tijd mee, met de technologie: “roodstock” kun je hier ook smart contracts opstellen.

Smart contracts en blockchain, crypto en ethereum; wat is de relatie?

Dankzij de blockchain is er nu een manier om smart contracts op te slaan en beheren op een manier die enorm veilig is. Dit is dankzij het decentrale karakter van deze technologie. Als je aan blockchain denkt, denk je aan crypto. Cryptovaluta zijn vaak het betaalmiddel dat aan een blockchain vasthangt. Omdat crpyto projecten vaak een eigen economisch systeem hebben, waarbij een cryptotoken als betaal- en ruilmiddel wordt gebruikt. Ethereum is het eerste blockchain project dat zich toespitst op smart contracts.

Toepassingen voor smart contracts

uit het eerder genoemde smart contract voorbeeld heb je waarschijnlijk wel op kunnen maken dat er vele toepassingsmogelijkheden zijn voor smart contracts. Héél simpel, elk papieren contract is in principe te vervangen door een smart contract.

Een greep uit de industrieën waar smart contracts voor een revolutie kunnen zorgen zijn:

Productie- en procescontrole

Fairtrade is een keurmerk dat je steeds meer ziet op heel scala aan producten. 100% betrouwbare controle of deze producten of het nu om kleding, koffiebonen of chocola gaat is moeilijk. Ook kun je met behulp van deze contracten achterhalen of je nieuwe rolex wel echt is en niet gejat. Het is moeilijk te bepalen of de regels echt worden nageleefd. Met een smart contract kun je hierin alles vast leggen.

Industrieën waarin de digitale contracten voor een revolutie kunnen zorgen zijn bijvoorbeeld:

  • de voedselindstrie
  • de kledingindustrie

Muziek en tickets

Het illegale downloaden heeft misschien wel zijn beste tijd gehad, met platformen als Spotify, I tunes en souncloud. Deze partijen maken al veel goed. En zorgen ervoor dat in ieder geval de artiest betaald krijgt voor zijn werk. Échter, er blijft natuurlijk nog héél veel geld aan de strijkstok van deze giganten hangen.

Een smart contract is hiervoor een mogelijke oplossing, omdat de artiest dan zelf zijn nummer op de blockchain kan zetten, waarop de luisteraar tegen een micro betaling het nummer kan luisteren.

De illegale handel van tickets is je als muziekfanaat misschien ook wel bekend. Ook hier kun met een contract een eind aan maken.

Identiteit

Stel je voor dat er nog landen zijn waar je als vrij mens rond kunt lopen. Zonder identiteit ben je door de overheid moeilijk te traceren. Daarnaast is het hele systeem waarin we leven gebouwd op een identiteit die we na ons geboorte op ons gelegd hebben gekregen. Zonder identeit is reizen vrijwel onmogelijk. Kijk maar naar al de checks bij het vliegveld. En waar moet de postbode toch met je rekeningen naar toe als je nergens geregistreerd bent.

Met smart contracts kan je identiteit vast gelegd worden op een manier die niet te hacken of aan te passen is.

Etc. etc. er zijn nog vele toepassingen voor smart contracts mogelijk.

Voordelen en Nadelen van Smartcontracts

Voordelen

  • Vertrouwen: Omdat het smart contract op de blockchain staat, kan er niets aan gewijzigd worden. En wordt het altijd uitgevoerd.
  • Autonomie: Je gaat zelf het contract aan, zonder tussenkomst van een derde. Manipulatie is onmogelijk.
  • Veiligheid: cryptografie maakt hacken vrijwel onmogelijk
  • Snelheid: Omdat deze contracten zijn geautomatiseerd scheelt dit veel papierwerk en dus tijd.
  • Back-up: Op de blockchain wordt er altijd automatisdch een back up gemaakt van alles. Je raakt dus nooit iets kwijt.
  • Besparingen: Omdat er geen dure tussenpartijen nodig zijn, zijn slimme contracten een stuk goedkoper
  • Nauwkeurigheid: Computers voeren de contracten uit, waardoor de kans op fouten nihiel is. Mits goed geprogrammeerd.

Nadelen

  • Aanpassen is onmogelijk: Veranderingen doorvoeren is onmogelijk dit kan is sommige situaties problemen veroorzaken.
  • De code moet met alles rekening houden: Al de uitzoenderingen, voorwaarden etc. moeten in het contract worden opgenomen. De kleine lettertjes die niemand leest zeg maar. Deze veelal compexe juridische taal moet allemaal vertaald worden naar een geautomatiseerdscript.
  • De derde partij verdwijnt niet volledig: De tussenpersoon wordt eigenlijk alleen maar vervangen. Het opstellen van een slim contract is programmeerwerk. Dit is een specialisme. De vraag is al hoog. Wat denk je van de kosten hierdoor?
  • En fouten, menselijke fouten in een contract vastgelegd. Dit kan ook vergaande gevolgen hebben.

Wat zal de toekomst brengen?

Deze slimme contracten bieden nogal wat mogelijkheden. Er kleven natuurlijk nog wel een paar nadelen aan. Maar, het grootste voordeel, het uitschakelen van een tussenpersoon, biedt veel perspectief. Het is nog puzzelen naar een goede oplossing om smart contracts juridisch kloppend te krijgen.

Samenvatting en conclusie

Smart contracts ook wel slimme contracten genoemd, zijn een nieuwe manier van dingen op contract stellen. Het laat zich het best omschrijven als decentraal, onomkeerbaar, digitaal en computertaal. Smart contracts sluiten tussenpersonen uit. Of beter gezegd, de jurist wordt vervangen door een programmeur. Het heeft nogal wat voeten in de aarde om alle juridisch op orde te krijgen, vooral omdat al de juristentaal naar een geautomatiseerd script omgezet moet worden. Net als blockchain en crypto hebben smart contrats veel potentie. En moeten er nog antwoorden gezocht worden voor verschillende beperkingen en nadelen.

Smart contracts uitleg met infographic

Smart contracts eenvoudig en compleet uitgelegd met deze infographic. Bron: Blockchainhub.

smart contracts infographic - engels bron: blockchainhub

Crypto Kennisbank artikelen

Laatst bijgewerkt: 04/12/2020
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *