Waarom investeren in Bitcoin? Het beste idee: 1 reden

In één adem met de voordelen van Bitcoin worden vaak anonimiteit, snelle en goedkope transacties en decentralisatie genoemd. Zijn dit de echte redenen, waarom investeren in Bitcoin zo aantrekkelijk is? Met je logisch verstand zie je waarschijnlijk al dat betalingen via de bank tegenwoordig supersnel worden uitgevoerd. Meestal direct. Dan moet er toch iets anders zijn.

In dit artikel de 3 meest genoemde voordelen ontkracht. En de reden, waarom de grote investeerders Bitcoin goed in de gaten houden.

Investeren in Bitcoin?

Snel, betrouwbaar en goedkoop Bitcoin kopen kan bij Bitvavo.

Via onderstaande knop verhandel jij je eerste € 1.000,- gratis

De échte voordelen van Bitcoin?

In 2008 kwam kwam de immer nog anonieme persoonlijkheid met een whitepaper waarin hij de lancerring van zijn project aankondigde. Het project dat hij aankondigde in zijn whitepaper was: Bitcoin. Samen met Bitcoin was het begrip Bitcoin geboren. Satoshi noemde tal van voordelen aan deze eerste cryptocurrency. De meest genoemde voordelen neem ik mee in dit artikel.

Snel en goedkoop wereldwijd transacties verrichten

Één van de grote voordelen van Bitcoin was, dat het transacties van geld goedkoop en snel kon uitvoeren. In de tussentijd zijn er twee ontwikkelingen geweest die dit voordeel toch enigszsins teniet doen:

a. Via de bank kun je tegenwoordig héél gemakkelijk en snel geld overmaken. Het gaat vrijwel direct, ook in het weekend

b. In 2017 tijdens de laatste bullrun van Bitcoin wilde zoveel mensen Bitcoin kopen dat het netwerk overbelast raakte. Met als gevolg de transactiekosten schoten de lucht in, omdat het netwerk de transacties allemaal niet zo snel verwerken kon.

Het lightening network isin het leven geroepen, om dit probleem op te lossen. Dit doet deze “tussenliggende laag” door het netwerk te ontlasten met een soort van tussenadministratie die op een bepaald moment wordt ingedient.

Waardebescherming ten tijde van flinke inflatie van fiatgeld

In tijden van economische onrust, wanneer de nationale munt in waarde afneemt, zoeken mensen naar alternatieven. Bitcoin is in tegenstelling tot al de nationale munten alleen maar in waarde gestegen. Ondanks de volatiliteit ligt de laagste waarde nog steeds vele malen hoger dan in zijn eerste begin.

Maar, in Nederland is dit niet ter sprake. Dus dat ontkracht toch ook wel dit voordeel van Bitcoin.

Anonimiteit: Is Bitcoin écht zo anoniem?

In traditioneel geldsysteem gaat alles via de bank en die kent al je gegevens; naam, adres, woonplaats, bezit, etc.. Bij elke transactie worden deze gecontroleerd.

Op de Blockchain wordt enkel gekeken naar de wallet. En niet naar de eigenaar an de blockchain. Daarmee zou je denken dat je anoniem bent. Maar, elke transactie wordt opgeslagen op de blockchain inclusief walletadres. Via verschillende tools zoals Chainalysis kun je de identiteit uiteindelijk achterhalen.

Daarnaast staan de brokers, exchanges onder toezicht van de Nederlandsche Bank. Dit wil zeggen dat jij jezelf moet legitimeren bij aankoop van Bitcoin op deze punten kan je identiteit dus achterhaald worden.

Lang verhaal kort: Bitcoin is niet volledig anoniem. Maar, pseudoniem.

vraag

Waarom investeren in Bitcoin?

Een aantal van de voordelen die vaak genoemd worden van Bitcoin over Fiatgeld worden toch wel ontkracht. Het is niet zo anoniem als we denken. eigenlijk past de term pseudoniem beter.

Het is niet per definitie goedkoper en sneller om geld te versturen en betalingen te doen. Helemaal niet voor binnenlandse betalingen welke tegenwoordig direct worden uitgevoerd.

En de inflatie is nog niet zo sterk dat we onze Euro’s als w.c.-papier moeten gebruiken, omdat het goedekoper is dan een pak w.c.-papier te gaan kopen.

Waarom is Bitcoin een goede investering?

Het wordt steeds meer gezien als een oplossing tegen inflatie. En daarmee als een ultieme investerings-“asset”. Bitcoin wordt ook wel het digitale goud genoemd. Een bancaire crisis lijkt even zo goed aan een cyclus onderhevig. De problemen van de centrale macht zoals: derde partij risico, inflatie, etc. zijn nog steeds niet opgelost. En de problemen komen in groeiende heftigheid telkens weer terug. Terwijl de waarde van de Bitcoin sinds 2008 alleen maar is gestegen. Hij heeft enorme pieken gehad. Maar, wanneer je kijkt naar de dalen, dan zie dat de Bitcoin heel veel meer waard is geworden. Steeds meer grote investeerders en partijen kijken naar Bitcoin als investeringsasset.

Schaarste van Bitcoin

Bitcoin kent een maximum aantal van munten die gemined kunnen worden. We weten dat dit aantal van 21 miljoen in 2140 bereikt zal zijn. Nu zijn er ongeveer 18 miljoen Bitcoin in omloop. (Deze zijn te verdelen tot 8 decimalen. Dit noemen ze Satoshi. 2 Satoshi is dus 0,00000002 Bitcoin.)

Naast dit maximum aantal Bitcoin dat gemined kan worden, zijn er al flinke hoeveelheden Bitcoin verloren gegaan. Dit wordt geschat op zo´n 4 miljoen! Dit door het doen van verkeerde transacties, het verliezen van de sleutels tot de wallet, etc..

Samenvatting en conclusie: Waarom investeren in Bitcoin?

De meest genoemde redenen om Bitcoin te kopen kun je niet direct als voordelen zien. Het banksysteem heeft op bepaalde aspecten een enorme inhaalslag gemaakt. Vooral als het gaat om het doen van transacties, deze zijn snel en goedkoop geworden. Door het toenemende toezicht is Bitcoin niet anoniem te noemen. Daarnaast kun je via verschillende tools de identiteit van de persoon achter een walletadres achterhalen. Voor landen in hyperinflatie kan Bitcoin een waardevast alternatief zijn. Daarbij is het nog steeds risicovol, omdat Bitcoin volatiel is.

In dit artikel gaan we alleen in op enkele kenmerken van Bitcoin. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat Bitcoin, de blockchain etc. deel uitmaken van nieuwe technologische ontwikkeling die voor veel veranderingen kan zorgen. Dit kan ook voor een enorme stijging in waarde zorgen voor de verschillende cryptocurrency, waaronder natuurlijk Bitcoin.

Investeren in Bitcoin of niet?

Het is uiteindelijk aan jou de keuze of je Bitcoin kopen gaat of niet. Het is een feit dat er steeds meer grote investeerders naar Bitcoin kijken als een investerings-asset.

Dit is als Nederlander of Belg ook de voornaamste reden waarom je zou investeren in Bitcoin. Je kunt het zien als een investerings-asset. Een asset die je op lange of korte termijn geld in je pocket kan brengen.

Investeren in Bitcoin?

Snel, betrouwbaar en goedkoop Bitcoin kopen kan bij Bitvavo.

Via onderstaande knop verhandel jij je eerste € 1.000,- gratis

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 21/12/2020
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *