Wat is Bitcoin? Wat je echt moet weten

Wat is het idee van Bitcoin? Waarom is het zoveel waard? En wat wil die Satoshi Nakamoto nu eigenlijk bereiken met zijn op code gebaseerde munt? Over de uitvinder van de munt is nog altijd onduidelijkheid. Feit is, Btc is de eerste Blockchain munt die de revolutie van cryptovaluta heeft veroorzaakt. Met wat kennis van deze gigant, weet je waarin je investeert, en wat de risico’s zijn. In dit artikel antwoord op de vraag: Wat is Bitcoin? en wat je echt moet weten. 

Waarom is Bitcoin ontstaan?

In 2008 kwam de hele wereld in een financiële crisis terecht. Grootste oorzaak hiervan was het gedrag van de banken. Hierin werd duidelijk zichtbaar dat het systeem zoals het bedacht is niet werkt. Het dient uiteindelijk maar een héél klein deel van de mensheid. Terwijl het grootste deel slaaf is van het geldsysteem zijn er enkelingen die ervan profiteren. 

Satoshi Nakamoto kwam in 2009 met een 9 pagina’s tellende whitepaper: Hierin deelde hij zijn visie op het probleem en deelde hij een mogelijke oplossing, de code.

Citaat uit document Wat is Bitcoin
Citaat uit p2p foundation

Dit deelde hij op een forum. Niet door iedereen werd dit idee gelijk met open armen ontvangen. Maar, enkelingen steunden dit idee wel. De eerste muntjes van de Blockchain gingen voor een habbekrats over de toonbank. Tot een kritische massa de waarde enorm deed stijgen. 

Wie is Satoshi Nakamoto?

Wie Satoshi Nakamoto is, is tot op heden onbekend. Hij of zij is in volledige anonimiteit gebleven. Het zou kunnen zijn dat Satoshi een individu is die dit heeft uitgewerkt. Even zo goed zou het een team van ontwikkelaars kunnen zijn. 

Wat is een Satoshi? 

Bitcoins kunnen gesplitst worden tot acht decimalen. Deze stukjes Bitcoin worden ook wel Satoshi genoemd. 0.00004382 BTC, wordt dus ook wel 4382 Satoshi genoemd. Dit refereert naar de anonieme uitvinder van Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Bitcoin is een digitaal betaalmiddel. Bitcoin is code. Code bestaande uit wiskundige formules, die een betaalsysteem mogelijk zouden moeten maken. Dit zou een gedecentraliseerd systeem zonder enige afhankelijkheid van een bank moeten mogelijk maken. 

Een valuta ongebonden aan banken overheden of andere instellingen, dat digitaal verstuurd kan worden tegen lage kosten. 

  • Het idee van Bitcoin

Vooraf is bekend wat het maximaal aantal Bitcoin is, dat is 21 miljoen. Nu zijn er ruim 18 miljoen Bitcoin in omloop en naar verwachting is de laatste Bitcoin in 2140 gemined. 

In een notendop zou je Bitcoin kunnen omschrijven aan de volgende kenmerken:

  • Bitcoin is een digitale vorm van geld. 
  • Bitcoin is een cryptocurrency. Een fenomeen dat erg in opkomst is. 
  • Je slaat het op in een digitale portemonnee; een wallet.
  • Bitcoin is niet in handen van één centrale organisatie. Ze kunnen niet worden bijgedrukt zoals Fiat-geld. Je zou Bitcoin kunnen zien als een digitale vorm van goud. Het wordt gemined door computers. 
  • Je kunt bijna anoniem transacties doen. 
  • Alle transacties worden opgeslagen in één grootboekrekening en zijn onomkeerbaar.
  • De code is open-source en geschreven in de programmeertaal C++. Dit betekent dat iedereen de code kan bekijken en aanpassen. 
  • Het is dus mogelijk een eigen cryptocurrency te creëren op basis van zo’n afsplitsing. = Fork 

Bitcoin is een speculatieve munt

De prijs van Bitcoin is puur afhankelijk van de wet van vraag en aanbod. En daarmee dus ook van het vertrouwen dat de gebruikers hebben in de munt. Je kunt je dus wel voorstellen dat de waarde van Bitcoin enorm kan fluctueren. Dankzij de spelingen in vraag en aanbod en het vertrouwen in de munt, stijgt en daalt Bitcoin in prijs. 

Door het stijgen en dalen van Bitcoin kun je er geld mee verdienen. Net als met Forex kun je traden met Bitcoin. Patrick Suiker en Derek Westra hebben een prachtige crypto beginnerscursus ontwikkeld. Hiermee kun je alles leren over Bitcoin en crypto. En hoe je er geld aan kunt verdienen. 

Bitcoin koers grafiek 2015 2020
Grafiek van het koersverloop van Bitcoin. Hierin kun je de beweeglijkheid zien.

Bitcoin wat kun je ermee? kun je ermee betalen?

Bitcoin is geen officiële valuta. Maar steeds meer wordt gebruikt als betaalmiddel. Je kunt er verschillende aankopen mee doen. En je kunt gemakkelijk geld naar iemand anders sturen. Daarbij ben je niet gebonden aan landsgrenzen. Je kunt Bitcoin over de hele wereld versturen. Zolang de ontvanger een wallet heeft. 

Dankzij de enorme fluctuaties in de prijs van Bitcoin is het moeilijk voor ondernemers hun prijs in Bitcoin vast te stellen. Door een daling in de koers kan het zijn, dat jij je product verkoopt voor minder dan de kostprijs. 

Een stabielere waarde voor Bitcoin zou acceptatie van de munt als betaalmiddel helpen. Er zijn veel altcoin op de markt die dit nastreven. 

Waarom Bitcoin de toekomst heeft

Onthoud goed dat Bitcoin is een experiment. Het experiment heeft zeker toekomst. Voornamelijk, omdat de munteenheid concurreert met het centrale monetaire systeem. En ze zijn niet bij te printen, confisqueren of censureren. De Bitcoin is een objectieve decentrale monetaire basis voor dit tijdperk van het globale internet en informatie.

Is het niet Bitcoin die de toekomst heeft dan zijn het wel de Blockchain en de verschillende altcoin.

Staat niets deze revolutie in de weg?

Bitcoin heeft een prachtig doel voor ogen, en heeft al vele stappen gezet om dit te verwezenlijken. De acceptatie globale van Bitcoin en de Blockchain groeit gestaag. Maar, waarom is het nog niet algemeen geaccepteerd? 

  • Bitcoin is langzaam; Bitcoin kan per seconde 7 transacties verwerken. VISA kan er ruim 50.000 per seconde verwerken
  • Bitcoin is kwetsbaar; Is je private key in handen van iemand anders. Dan kan gemakkelijk alles gestolen worden. Als gebruiker moet je zelf goed realiseren dat jij zelf verantwoordelijk bent voor de beveiliging van je Bitcoin
  • De schaalbaarheid van Bitcoin, deze is nu nog niet zo groot dat het netwerk over de hele wereld gemakkelijk gebruikt kan worden. 
  • Het begrip van Bitcoin. Voor velen blijft code als geld toch moeilijk te begrijpen. 

Waarom is Bitcoin moeilijk te begrijpen?

Voor velen is Bitcoin een ver van het bed show, omdat het puur en alleen digitaal is. Het is op geen manier tastbaar of fysiek. Waarom Bitcoin moeilijk te begrijpen is, heeft er dus mee te maken, dat het in principe een stuk code blijft. Een code van wiskundige formules etc.. 

Gelukkig hoef je geen verstand van code te hebben om Bitcoin te kopen. Dankzij het werk van de vele programmeurs die aan de open source code gewerkt hebben. Is het nu vrij gemakkelijk om Bitcoin te kopen en verkopen

Wat je echt moet weten over Bitcoin

Velen zijn je inmiddels voorgegaan in de wereld van Bitcoin en de blockchain. Dit betekent dus ook dat er al vele fouten zijn gemaakt. En vele Bitcoin (= geld) verloren zijn gegaan. Deze algemene kennis over Bitcoin en Blockchain, zal je helpen voorkomen dezelfde duren fouten te maken. 

Waarom is beveiliging van Bitcoin belangrijk?

Cryptowereld blijft een paradijs voor hackers en oplichters. Er lopen veel ongeïnformeerde mensen rond in deze complexe nieuwe wereld. Daar maken de oplichters dankbaar gebruik van. Beveiliging van je Bitcoin wallet is een must. 

Waarom stijgt of daalt de prijs van Bitcoin?

De markt is nog vrij jong, dat betekent dat er nog niet zo veel geld in omgaat, dat je kunt spreken van een liquide markt. Vraag en aanbod kunnen de prijs enorm snel doen stijgen en dalen. De markt is behoorlijk instabiel

Kun je betalingen terugdraaien?

Eenmaal een betaling of overboeking gedaan is hij gedaan. Er is geen weg meer terug. De transacties is onomkeerbaar. Controleer daarom altijd of je overboeking klopt. En of je Bitcoin naar een Bitcoin adres stuurt en niet naar bijvoorbeeld een LiteCoin adres. 

Is Bitcoin anoniem?

Alle Bitcoin transacties worden opgeslagen in de blockchain, het openbare en digitale grootboek. De transacties worden opgeslagen met de Bitcoin adressen. De identiteit daarachter blijft wel anoniem. Wanneer je bij een volgende transactie hetzelfde adres gebruikt ben je wel te achterhalen. 

Is Bitcoin uit ontwikkeld?

Bitcoin is nog in ontwikkeling. Het is een experiment. Je kunt dus tegen ongemakken en fouten aanlopen. 

Hoe zit het met overheidsbelastingen en regelgeving

Bitcoin en andere cryptocurrency worden gezien als een vorm kapitaal. Dit dien je op te geven bij je belastingaangifte. Lees meer over Bitcoin en belasting

Hoeveel Bitcoin zijn er? Is dit alles?

Er zijn momenteel ruim 18 miljoen Bitcoin in omloop. De voorspelling is dat er maximaal 21 miljoen Bitcoin gemined zullen worden. Deze laatste 3 miljoen zijn naar verwachting in 2140 allemaal in omloop. 

Er zal dus schaarste ontstaan. Dit kan de waarde van Bitcoin enorm doen stijgen.

Hoe kun je Bitcoin kopen?

Bitcoin en altcoin kopen infographic

Bitcoin kopen doe je bij een exchange of broker. Dit doe je door een paar simpele stappen te doorlopen. Account aanmaken → verifiëren → geld storten → Bitcoin kopen. Bitvavo is een goede startplek om je eerste Bitcoin te kopen. Bitcoin kopen bij Bitvavo

  • Populairste exchange
  • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting

Samenvatting en conclusie: Wat is Bitcoin?

Je weet nu dat Bitcoin een alternatief wil bieden op de centrale macht de banken. En dat het wereldwijd goedkope transacties mogelijk wil maken. Daarnaast weet je dat Bitcoin veel potentie heeft. En dat Bitcoin een revolutie in gang heeft gezet, waar nu vele altcoins op volgen. Er zijn altcoins die de problemen die Bitcoin in de weg staan naar globaal en algemene acceptatie willen oplossen. 

Je bent je bewust van de risico’s die je loopt bij het kopen en verkopen van Bitcoin en dat goede beveiliging noodzakelijk is. 

Natuurlijk is nu ook je beeld van wat Bitcoin is verduidelijkt en kun je dat in eigen woorden vertellen: 

Bitcoin is een digitale vorm van geld die bestaat uit code. Je kunt het zien als digitaal goud, dat gemined wordt door computers ingewikkelde wiskundige formules te laten oplossen. 

Je kunt Bitcoin kopen bij exchanges en brokers. Bitvavo is er daar één van.

Gratis Bitcoin Training?

Wil je alles leren over Bitcoin, de blockchain en altcoin? En hoe je hier geld mee kunt verdienen?

👇 Meld je nu aan voor de gratis bitcoin training 👇


Gerelateerde berichten


Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 16/02/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *