wat is blockchain? simpel uitgelegd voor dummies

Het internet was een uitvinding die een enorme revolutie ontketende. Van de blockchain wordt hetzelfde verwacht. De techniek kent vele toepassingen en mogelijkheden. Maar; wat is blockchain? en wat zijn de toepassingen ervan. In dit artikel: blockchain voor dummies. De basis simpel uitgelegd. Met deze kennis weet je meer dan 99% van de mensen en kun je de show stelen op verjaardagen 😉

Wat is de Blockchain? simpel uitgelegd voor dummies

Eigenlijk kun je het begrip blockchain behoorlijk letterlijk nemen. Het is een ketting (chain) van aaneengeregen blokken (blocks). In al deze blocks ligt informatie opgeslagen van gemaakte transacties. 

De blockchain is decentraal. Dat betekent dat er niet één centrale autoriteit is die alle transacties bijhoudt en goedkeurt, maar dat validatie door een willekeurige selectie van de validatie knooppunten wordt gedaan. Dit zijn de miners en nodes. Een node is iemand Dit noemen ze ook wel een P2P (peer to peer) netwerk.

Wanneer er een transactie plaatsvindt, wordt deze transactie willekeurig naar een selectie van deze validatie knooppunten gestuurd. Deze controleren of de transactie valide is. Is dit het geval, dan wordt de transactie goedgekeurd en bevestigd,  uitgevoerd en als block aan de blockchain toegevoegd. Deze blocks kun je niet meer bewerken. Dat betekent dat transacties onomkeerbaar zijn. 

Wat is blockchain? simpel uitgelegd -infographic
Wat is blockchain simpel uitegelegd voor dummies

Voorbeeld van een blockchain transactie. 

Stel: Ik heb € 10,- die ik aan jou geven wil. Dat kan op verschillende manieren. 

1. Cash transactie

Wij staan tegenover elkaar en ik geef jou het bankbiljet van € 10,- Dit is verreweg de makkelijkste manier. Je kunt alleen weggeven wat je hebt. Geen controle nodig. Maar niet altijd mogelijk, ivm. afstand. Daarnaast neemt het gebruik van Cash geld drastisch af.

2. Digitale transactie

Ik geef de bank de opdracht om € 10,- naar jou over te schrijven. Voor het gemak zitten we allebei bij de Rabobank in dit voorbeeld. In dit geval, is het voor de gebruiker zo simpel als van de ene rekening € 10,- afschrijven, en er op de andere rekening € 10,- bijschrijven. 

Maar, deze transactie moet bijgehouden worden in het grootboek. Het grootboek is de gecategoriseerde registratie van alle transacties op volgorde van tijd en datum. Een enorme klus dus. Daarvoor heeft de bank veel mensen in dienst en kantoren in gebruik. 

3. Blockchain transactie

Nu stuur ik de € 10,- naar jou over de blockchain. In dit geval wordt er een “block” aangemaakt met al de informatie van deze transactie: de datum, tijd, ontvanger, verzender, bedrag, etc.. Deze wordt verstuurd en komt terecht bij enkele validatie knooppunten. Deze controleren of alles klopt, dat ik bijvoorbeeld de de € 10,- bezit. En bij succesvolle controle wordt de transactie uitgevoerd. Bij mij wordt de € 10,- afgeschreven. En bij jou wordt deze erbij geschreven. 

Hiervoor heb je dus geen legers aan personeel en kantoren meer nodig, maar wel voldoende rekenkracht; computers. Een netwerk aan computers met een kopie van de blockchain, moeten toegankelijk zijn om dit uit te kunnen voeren. Een vorm van kritiek hierop is dan ook het stroomverbruik. 

Blockchain kenmerken

Database / grootboek

De blockchain kun je zien als een nieuwe vorm van een database, waarin informatie kan worden opgeslagen over transacties en overeenkomsten tussen partijen. Dit kan zonder tussenkomst van een derde partij. 

Onkraakbare ketting

Omdat in de code van blockchain cryptografie wordt gebruikt, worden de munten die hierop draaien ook wel cryptomunten, cryptocurrency of cryptovaluta genoemd. De meest bekende hiervan is Bitcoin. Al de in blocks opgeslagen transacties wordt aaneengeregen in deze ketting. 

Decentraal

Er is niet een centrale autoriteit en controlepunt. Al de informatie staat in de blockchain, waarvan de nodes en miners een kopie hebben. Controle vindt dus decentraal plaats. Er is dus geen middelpunt. Maar er zijn heel veel knooppunten. 

centraal-vs-decentraal-illustratie

Toezicht en veiligheid

Toezicht gebeurd door het hele netwerk van nodes. Waardoor het onmogelijk wordt om te frauderen en/ of stelen. 

Openbaar en pseudoniem

De Blockchain is voor iedereen inzichtelijk. Via specifieke websites kun je alle blocks in de blockchain bekijken. Toch is het pseudoniem, namen etc.. worden hierin niet gepubliceerd. 

Welke toepassingen heeft de Blockchain?

Omdat Bitcoin en Blockchain hand in hand gaan, ligt het voor de hand te denken dat het alleen is voor het bijhouden en verwerken van geldtransacties. Maar, de blockchain kent nog meer toepassingen: 

De Financiële sector

Een schot voor open doel. Het is ideaal voor het verwerken en administreren van betalingen. Daarmee kent het mogelijkheden voor banken en andere financiële instanties.

Internet of Things (IoT)

Wereldwijd zijn er al ruim 2 miljard slimme “dingen” verbonden aan het internet. Denk aan telefoons, t.v.’s computers etc.. Al deze dingen kun je met elkaar laten communiceren. Denk bijvoorbeeld aan het synchroniseren van je zoekgeschiedenis in Google op zowel p.c. als smartphone. Of het openen van de deur met je smartphone, als je niet thuis bent. De blockchain kan hierin veel betekenen. 

Overheden

Stemmen is een voorbeeld waar overheden de blockchain kunnen gebruiken. Nu wordt alles nog geteld met de hand. Want, computers kunnen gehackt worden. Wanneer dit decentraal gebeurd, is kans op fraude nihil. 

Notariaat

Dit is wel één van de belangrijkste elementen van deze informatie ketting. Je kunt contracten opmaken zonder tussenkomst van een notaris. Dit geldt voornamelijk voor wat minder complexe contracten zoals testament of weddenschap. Deze oplossing noemen ze ook wel smart contracts. Wat veel potentie heeft.

Medische sector

Je had het misschien niet gedacht, maar ook voor de medische sector kan de blockchain veel betekenen. Want het is geschikt om alles aan informatie bij te houden over medische voortgang, identificatie, etc.. Daarnaast kun je patiëntendossiers goed beveiligen.

Voordelen en Nadelen

Uit bovenstaande kun je de voordelen van de blockchain waarschijnlijk wel afleiden: 

 • Het is decentraal dus, er is niet één controlerende partij. Dit is een voordeel, omdat er nauwelijks tot geen mogelijkheid is om te frauderen. 
 • Vereenvoudiging van transacties
 • Vele toepassingen
 • Kostenbesparing
 • open source, iedereen kan code inzien en aanpassen. Hierdoor kan de blockchain zich snel ontwikkelen.

Als nadelen kun je noemen:

 • energieverbruik
 • snelheid 
 • schaalbaarheid

De techniek is nog jong. Dagelijks zijn er wereldwijd duizenden mensen mee bezig om de blockchain te verbeteren. Ethereum kwam al met een nieuw netwerk, dat transacties versneld. En zo blijven er meer projecten en cryptovaluta komen die investeren in verbetering van de blockchain.

Wie heeft Blockchain bedacht? 

In 2008 kwamen blockchain en Bitcoin voor het eerst in zicht een bericht van een tot noch toe anoniem persoon: Satoshi Nakamoto. Er wordt veel gespeculeerd over wie deze persoon is. Over het internet kom je verschillende speculaties tegen. 

In een whitepaper vertelde hij over de code en het doel van zijn project. Satoschi kwam hiermee na de financiële crisis uit die tijd. In zijn visie omschrijft hij, dat de centrale macht van het bankwezen als kernprobleem wordt gezien voor financiële problemen. Met Bitcoin en de Blockchain wil hij via het machtsprobleem oplossen d.m.v. een gedecentraliseerd netwerk. Tevens kun je wereldwijd (micro) betalingen doen.

Blockchain en de toekomst

De blockchain kent vele toepassingen. Dagelijks wordt er door een groot netwerk aan de blockchain getimmert om te blijven ontwikkelen, en de beperkingen te overwinnen. 

Afgezien van wat de cryptocurrencies doen kent de achterliggende techniek vele oplossingen voor de toekomst. Daarmee is een enorme groei en massale acceptatie van de techniek bijna onvermijdbaar. 

Samenvatting: Wat is blockchain?

Je zou blockchain in de definitie kunnen vatten als:

 • een gedecentraliseerde ketting van aaneengesloten “blocks” waarin alle transacties zijn opgeslagen. 
 • Deze ketting wordt gedragen door een netwerk van nodes; validatie knooppunten die allen een kopie van de blockchain in handen hebben
 • transacties worden door deze knooppunten goedgekeurd en toegevoegd aan de blockchain. Deze zijn onomkeerbaar.
 • Dankzij de decentrale structuur is het veilig. 
 • Het maakt wereldwijd snelle (micro-)betalingen mogelijk

Omdat de programmeertaal gebruik maakt van cryptografie, noem je de munten die hiermee samengaan ook wel cryptovaluta. 

De blockchain kent meer toepassingen dan enkel als platform van geld. Het heeft mogelijkheden in:

 • financiële sector
 • medische sector
 • notariaat
 • bij IoT – Internet of Things
 • overheden

Dankzij de vele mogelijkheden is het bijna onvermijdelijk dat deze techniek in de toekomst massaal geaccepteerd en gebruikt zal worden. Er wordt dagelijks gewerkt aan oplossingen voor problemen en beperkingen van de techniek. 

Gratis Bitcoin Training?

Wil je alles leren over Bitcoin, de blockchain en altcoin? En hoe je hier geld mee kunt verdienen?

👇 Meld je nu aan voor de gratis bitcoin training 👇


Gerelateerde berichten

Laatst bijgewerkt: 05/03/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *