Wat is crypto? cryptocurrency of cryptovaluta

Beginner in de wereld van crypto? De vele begrippen zullen je hoofd wel doen duizelen. Laten we aan de basis beginnen: Wat is crypto? Crypto de verzamelnaam voor een nieuwe digitale vorm van geld, gebaseerd op cryptografie. In dit artikel duiken we in:

 • toekomst,
 • de voor- en nadelen
 • en de verschillende cryptocurrencies die er zijn
 • de kenmerken die cryptocurrency omschrijven
 • en uiteraard een betrouwbare plek om cryptcurrency te kopen

Wat is crypto?

Crypto is een verzamelbegrip voor digitale munten. Synoniemen hiervoor zijn; crypto, cryptocurrency, cryptovaluta, cryptomunten, cryptokens.

Het beste laat crypto zich omschrijven door een aantal kenmerken:

 • Cryptocurrency zijn gebaseerd op cryptografie. Cryptografie is een vorm van geheimschrift om data te beschermen.
 • Cryptocurrency zijn veelal decentraal georganiseerd. Controle vindt plaats door het netwerk, niet centraal zoals bij een bank.
 • Cryptocurrency draaien op de blockchain. De blockchain houdt al de transacties bij. Dit wordt gedaan door de nodes; validatie knooppunten. Zij controleren of transacties legitiem zijn en voeren deze door.
 • Cryptocurrency worden gewonnen door crypto mining. Dit is het proces van wiskundige formules ontcijferen, waarvoor de beloning in crypto wordt betaald
 • de code is open source; iedereen met expertise kan meewerken aan de ontwikkeling van cryptocurrency
 • Cryptocurrency is open en inzichtelijk; Elke blockchain heeft een website waarop al de transacties te zien zijn
 • cryptocurrency zijn anoniem pseudoniem

De eerste crypto valuta

De eerste cryptocurrency ken je vast wel: Bitcoin. Satoshi Nakamoto. Heeft hiermee in 2008 een nieuwe revolutie ontketend. Het banksysteem lag op zijn gat voor de zoveelste keer. Het centrale karakter van het huidige systeem zag Satoshi als het kernprobleem. Met Bitcoin dat draait op een decentraal systeem denkt hij hiervoor de oplossing te hebben. Tevens maakt Bitcoin het mogelijk om wereldwijd (micro-)betalingen te doen tegen lage kosten.

Citaat uit document Wat is Bitcoin
Satoshi Nakamoto over de reden van het ontstaan van Bitcoin

Bitcoin moet je nog steeds zien als een expiriment, ondanks de globale acceptatie en de enorme waardestijging van de munt. Het heeft nog steeds verbeterpunten.

Snel na Bitcoin kwamen er zogenaamde forks; cryptovaluta die gebaseerd zijn op de code van Bitcoin. Deze nieuwe cryptocurrency verbeterden bepaalde punten, waarop Bitcoin het minder goed deed, zoals de transactie snelheid.

Voorbeelden van deze eerste Altcoin zijn: Litecoin, Ethereum en Bitcoin Cash. Deze cryptocurrency openden de weg voor de vele crypto projecten die de wereld nu kent. Dagelijks komen er wel duizenden bij. Het is makkelijk een cryptocurrency te beginnen. En iedereen dit zomaar kan doen. Zitten er tegenwoordig veel; “shitcoins” tussen. En moet je echt goed je onderzoek doen.

Is cryptocurrency om te blijven: Wat zal het brengen?

Dat cryptocurrency veel potentie heeft, is een gegeven. De techniek achter cryptocurrency: de blockchain kent veel potentie. Maar, het kent nog een aantal verbeterpunten. Zo is de transactiesnelheid nog traag. Te traag om door de hele wereld als betaalmiddel te worden gebruikt. En vraagt het enorme hoeveelheden energie.

Wanneer er oplossingen voor de verschillende struikelblokken worden gevonden zal er weinig zijn dat globale acceptatie in de weg staat.

Wanneer je kijkt naar adoptiemodellen van nieuwe technieken kun je zien dat Bitcoin, crypto’s en de blockchain ergens tussen early adaptors en early majority invallen. Ofwel, er is nog héél veel groei mogelijk in dit stuk. Wat ook samenhangt met het slaan van de kloof tussen deze twee groepen.

verschillende cryptovaluta
Herken jij de verschillende cryptotokens?

Zijn er verschillende soorten cryptocurrency?

Er zijn inmiddels vele soorten cryptocurrency. Vaak proberen deze nieuwe projecten de problemen waar de gevestigde orde nog geen antwoord op heeft op te lossen. Je kunt hierbij denken aan de schaalbaarheid, anonimiteit en kosten van het netwerk.

Het kan ook voorkomen dat de nieuwe cryptotoken als ruilmiddel; geld wordt gebruikt binnen één cryptoproject.

Om het iets overzichtelijker te maken zou je de cryptocurrency die er zijn in verschillende categorieën kunnen onderverdelen.

Transactionele cryptocurrencies

Dit zijn cryptocurrencies die bedoelt zijn om transacties mee te doen. Net als Bitcoin. Deze cryptocurrency projecten houden zich bezig met het oplossen van problemen als schaalbaarheid, anonimiteit en kosten van het netwerk.

Voorbeelden: Litecoin, Nano, Monero, Verge,

Platform cryptocurrencies

Dit zijn cryptocurrencies die een platform bieden waarop smart contracts gebouwd kunnen worden. Hiermee kunnen ontwikkelaars op eenvoudige wijze een nieuw cryptoproject beginnen dat gebruik maakt van alle voordelen van het platform waarop het gebaseerd is. Ethereum is hiervoor de meest gebruikte. Maar, inmiddels is er veel groeiende concurrentie.

Voorbeelden: NEO, Radix, Waves, Zilliqa

Utility Tokens

Op zijn Hollands worden dit ook wel nutstokens genoemd. Je kunt ze vergelijken met de munten van een festival. Je kunt alleen met deze munten betalen en niets anders. Zie daarbij het festival als een eigen netwerk met zijn eigen munt als betaalmiddel. Utility tokens geven je toegang tot een bepaalde crypto-economie.

Zo is Ether een Utility token, omdat dit de cryptomunt is, waarmee je betaald binnen het Ehtereum netwerk. Deze utility tokens kunnen hun eigen blockchain hebben of draaien op dat van een andere cryptocurrency.

Voorbeelden: Binance Coin, Tron, VeChainThor, Siacon

Voordelen en nadelen van cryptocurrency

Een paar van de meest genoemde voor- en nadelen van cryptocurrency.

Voordelen

 • Cryptocurrency zijn decentraal. En niet in de handen van één centrale grootmacht
 • het maakt wereldwijd micro betalingen mogelijk, snel en goedkoop
 • anonimiteit
 • blockchain en cryptocurrency hebben enorme potentie op heel veel vlakken
 • Je beheert zelf je geld

Nadelen

 • Grote instanties zien het als bedreiging, dit zie je terug in toenemende controle
 • Het is makkelijk geld wit te wassen en illegale praktijken anoniem uit te voeren. Dit is en motivatie voor de strengere regelgeving
 • Het energieverbruik om de blockchain en crypto draaiende te houden is enorm

Samenvatting en conclusie: Wat zijn crypto?

Cryptocurrency is een verzamelbegrip voor al de digitale vormen van geld. Crypto verwijst naar cryptografie. Dit staat voor de geheimtaal die gebruikt wordt om cryptocurrency te beveiligen. De verdere kenmerken van wat cryptocurrency is kun je benoemen.

Andere woorden voor cryptocurrency zijn: crypto, cryptovaluta, cryptomunt, crypto token, etc..

Sinds Satoshi Nakamoto in 2008 met Bitcoin de revolutie ontketende zijn er er ontelbaar veel cryptoprojecten bijgekomen. Je kunt de cryptocurrency onderverdelen in 3 categorieën: tranactionele cryptocurrencies, platform currencies, en utility tokens. Alledrie hebben zij hun eigen kenmerken.

Of cryptocurrency in de toekomst blijft groeien, is hoofdzakelijk afhankelijk van verschillende factoren:

 • Acceptatie van de blockchain en cryptocurrency.
 • Ontwikkeling van de techniek, deze kent nu nog enkele uitdagingen.

Maar, de verwachting en de potentie is enorm. Deze techniek zou veel problemen kunnen vergemakkalijken en centrale macht kunnen uitsluiten. Ookal moet je er voornamelijk nog als expiriment naar kijken. Er zijn veel mensen en bedrijven die zich bezig houden met de ontwikkeling hiervan. Er is al veel geld in verdient. Het is waarschijnlijk dat dit bedrag enorm zal toenemen.

Geld verdienen met cryptocurrency?

Ja, het kan. Maar, het is een volatiele markt. Het vraagt expertise en vaardigheden om succesvol in deze markt te zijn en geld te verdienen met crypto.

Gelukkig zijn er mensen die je zijn voorgegaan. De ervaringen hebben zij gebundeld in een complete cryptocurrency beginners cursus, deze leidt je op van dummie naar expert. En leert je hoe je geld verdienen kunt met cryptocurrency. Lees meer ➡ crypto masterclass.

Wat is crypto? cryptocurrency of cryptovaluta?

Dit moet je nu wel weten: Net als crypto token, cryptomunt, etc. zijn cryptocurrency en cryptovaluta andere benamingen voor crypto.

Makkelijk veilig en snel cryptocurrency kopen?

Bitvavo crypto exchange is een betrouwbare, snellen en makkelijke manier om crypto te kopen. Sinds 2017 actief in de crypto wereld. En één vna de goedkoopsten. Met een vriendelijke app en eenvoudige website. Nog aan het oriënteren? Kijk even rond op de website. En meld je vast aan. Het is zo geregeld en een account aanmaken is gratis. En er zijn geen verborgen kosten.

 • Populairste exchange
 • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting

Wat zijn cryptocurrency FAQ’s

Wat betekent altcoin?

Altcoin is een verzamelbegrip voor al de cryptocurrency die geen Bitcoin zijn.

Hoeveel cryptocurrency zijn er?

Na de komst van Bitcoin en de eerste forks is het aantal nu enorm gegroeid. Het is makkelijk om je eigen cryptocurrency te beginnen. Er zijn er superveel. Dagelijks komen er duizenden bij.

Wat is een utility token?

Een utility token is een cryptomunt die binnen een cryptoproject als betaalmiddel wordt gebruikt

Wat is een transactionele cryptocurrency?

Een transactionele cryptocurrency is een cryptocurrency die gebruikt wordt om transacties te maken.

Wat zijn platform crypto tokens?

Platform currency zijn gebonden aan een platform waarop je smart contracts kunt maken. Deze platformen kunnen de basis vormen voor een nieuw crypto project.


Crypto Kennisbank artikelen

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 04/02/2021
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *