Wat is crypto mining? Kun je er geld mee verdienen?

Wat is crypto mining? Met de revolutie die Satoshi met zijn Bitcoin en de blockchain heeft ontketend, heeft ook het begrip; “minen” een nieuwe beteknis gekregen. In dit artikel gaan we in op:

 • wat mining is;
 • wat het met de blockchain te maken heeft;
 • of je geld kunt verdienen met minen;
 • en hoe kunt beginnen met crypto mining
bitcoin starterpack

Verdien jij al geld met Crypto?

Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇

Wat is cryptocurrency mining en hoe werkt het?

Minen en de blockchain: wat is de relatie?

Zonder blockhain zouden we bij mining en minen nog steeds aan goudmijnen denken en het delven van verschillende grondstoffen. Maar in 2008 heeft Satoshi Nakamoto met Bitcoin en de blockchain een heel nieuwe betekenis aan mining gegeven.

Bitcoin en andere cryptocurrency (altcoin) draaien op de blockchain. Dit kun je zien als een digitaal grootboek, waarop alle transacties worden bijgehouden. Dit is een gedecentraliseerd systeem. Dit betekent dat er niet één partij (zoals een centrale bank) de controle en beveiliging in de hand heeft, maar dat het netwerk deze controle en beveiliging draagt.

centraal-vs-decentraal-illustratie
Centraal vs. Decentraal

In dit netwerk vind je veel knooppunten; nodes. Deze nodes zijn computers waarop bepaalde software draait. Al deze nodes hebben een kopie van de blockchain op hun computer staan. Wanneer er een nieuwe transacties wordt gedaan is het taak aan de nodes om deze transactie te valideren en bij succesvolle validatie doorgang te geven en toe te voegen aan de blockchain.

De relatie tussen minen en de blockchain is dus:

Dat de miners al de nieuwe blocks met transactie informatie toevoegen aan de blockchain. Zonder miners geen blockchain.

ketting

Mining: het toevoegen van nieuwe blocks aan de blockchain

Deze blokken die aan de blockchain worden toegevoegd zijn gevuld met informatie over transacties. De node die ervoor zorgt dat dit nieuwe block aan de blockchain wordt toegevoegd ontvant daarvoor een beloning in de vorm van de desbetreffende cryptocurrency: Bitcoin bijvoorbeeld.

Dit klinkt nog vrij eenvoudig. En je zou denken dat het geld dus voor het oprapen ligt. Maar vergis je niet. Je eigen laptop is niet krachtig genoeg om de benodigde rekenkracht voor de wiskundige formules en rekensommen op te lossen. Hier is speciale krachtige hardware voor ontwikkeld.

Is minen makkelijk geld verdienen?

Laten we even Bitcoin als voorbeeld nemen. Bij Bitcoin wordt om de 10 minuten een nieuw block aan de blockchain toegevoegd. Ofwel, elke 10 minuten krijgt een gebruiker een nieuwe Bitcoin. Dit is ontvangen is gratis.

Er zijn wereldwijd vele mensen, duizenden die er alles op zetten om als eerste de rekensom op te lossen. Dit gaat gepaard met enorme investeringen in rekenkracht; computers. Dit doen ze, omdat de eerste die een nieuw block toevoegt aan de blockchain een beloning krijgt.

De blockchain zorgt ervoor dat de tijd voor het minen van een nieuwe Bitcoin op 10 minuten blijft, door de formules te vermoelijken. Bijkomend voordeel hiervan is toename van de veiligheid van de blockchain.

De blockchain is al moeilijk te hacken. Wil je dat namelijk voor elkaar krijgen, dan heb je meer dan de helft van de rekenkracht van het hele netwerk nodig. Dat is nogal onwaarschijnlijk. Daarmee is de kans op een aanval nihiel.

Is Minen makkelijk geld verdienen? Gezien de investeringen is de drempel als particulier nogal hoog. Daarom is het de moeite waard er eerst goed over na te denken. Het zijn veelal grote kapitaalkrachtige bedrijven de mining voor hun rekening nemen.

The sky – the limit?

In het geval van Bitcoin staat het maximum aantal Bitcoin tokens al bekend: 21 miljoen. In de begin jaren werd een nieuwe oplossing met 50 bitcoin beloond, tegenwoordig zijn dit er nog 6,25. Dit is het gevolg van de Bitcoin halving; Iedere vier jaar halveert Bitcoin de beloning voor het oplossen van een formule; voor het minen. Op een gegeven moment kan dit niet meer gehalveerd worden, en valt de beloning dus weg. Dan maakt de beloning in de vorm van transactiekosten het minen nog lucratief.

Is mining makkelijk geld verdienen?

Mining gaat natuurlijk andere cryptocurrency aan dan Bitcoin. Je kunt je vast wel voorstellen dat de investeringen nu te hoog zijn om aan Bitcoin mining te beginnen. Wanneer je overweegt te gaan minen, kun je beter goed kijken naar een altcoin die rendabel is.

Denk aan de kosten van mining

Het minen van cryptocurrency gaat niet zomaar op je laptop. Je zult moeten investeren in voldoende rekenkracht; hardware. Deze speciale hardware vraagt enorm veel stroom. Omdat deze rekenkracht dag en nacht gevraagd wordt, vraagt dit continue om stroom. Daarnaast vraagt deze hardware om nogal wat energie. Het is niet zuinig. Dit is overigens ook een punt van kritiek op de blockchain en cryptocurrency.

Is crypto minen rendabel?

Is het doel winsten te maken met mining, dan dien je echt het kostenplaatje en de mogelijke opbrengsten naast elkaar te leggen. De energiekosten zijn hoog. Zelfs al heb je zonnepanelen, dan zijn de investeringen hoog. En dit moet wel allemaal terugverdient worden.

Daarnaast wordt het cryptocurrency minen steeds minder lucratief, door te toenemende moeilijkheidsgraad van de rekensommen. Hierdoor kunnen winsten lager uitvallen als van te voren uitgerekend.

Laatste punt: Deze rekenkrachtige supercomputers zijn een stuk luidruchtiger als je laptop of p.c. wil je dat in huis hebben? Of heb je daar een geschikte ruimte voor.

Minen voor de winsten? Het vraagt om een nogal hoge investering.

geld puzzel

Hoe kun je zelf crypto minen?

Mocht je ambities hebben wel crypto te gaan minen, doe dan van te voren goed onderzoek naar de cryptomunten die er zijn, welke lucratief zijn, welke goede kansen hebben, etc.. Kijk hierbij goed naar bedrijf, product, team, concurrentie etc.. Het crypto portfolio is een gids waarin uitgebreid wordt beschreven hoe je goede crypto projecten kunt vinden en beoordelen op hun slaginskansen.

Ga je minen, dan zijn er verschillende opties om dit te organiseren:

Cloudmining

Dit is crypto minen via een bedrijf dat een datacenter in een land heeft opgezet waar de energie goedkoop is. Populaire landen om dit te doen zijn landen waar het koud is. Omdat er nogal wat hitte van de draaiende appartuur afkomt. En dit allemaal gekoeld moet worden.

Je kunt vrij gemakkelijk met cloudmining beginnen. Je heb namelijk zelf geen of weinig kennis nodig van alle techniek die bij het minen van cryptocurrencies komt kijken. Ook de hitte en het lawaai vallen weg.

Je tijdsinvestering zal in het geval van cloudmining gaan naar goed onderzoek. Het blijft cryptoland. Hier zijn veel goudzoekers en waar goedzoekers zijn, zijn oplichters actief. Het is dus belangrijk de mogelijkheden goed te onderzoeken op betrouwbaarheid, reputatie, juiste bedrijfsgegevens, reviews, etc..

Zelf mining apparatuur huren of kopen

Ben je al een computer expert en zeggen begrippen als AMD en NVIDEA je wat? En ken je het verschil tussen GPU en ASIC? Dan is het misschien een idee je te verdiepen in het zelf kopen of huren van de benodigde hardware. Doe wel je onderzoek goed, want elke munt draait op zijn eigen blockhain, met zijn eigen eigenschappen en eisen van de hardware. Op https://whattomine.com/ kun je hierover meer informatie vinden.

Mining pools

De kracht van samenwerken. In plaats van de strijd aan te gaan met elkaar om je crypto te minen, kun je ook samenwerken. In mining pools bundel je de rekenkracht om samen de nieuwe blocks te minen. En de beloning te delen. Dit kan werken, maar ook hierbij: Doe je onderzoek. Ook hier zijn oplichters actief.

Voordelen en nadelen van crypto mining

voordelen

 • Wanneer het eenmaal loopt, heb je een goede bron van passief inkomen.
 • Je helpt mee aan de blockchain en de visie van een bedrijf of instantie

nadelen

 • Investeringskosten zijn hoog
 • Energieverbruik is hoog
 • Herrie van de apparatuur
 • Hitte van de appartuur
 • Moet dag en nacht draaien
 • Onderhoud

Conclusie en samenvatting

Wat is crypto mining? En kun je geld verdienen met crypto minen? Je hebt nu een beeld van wat mining is: Het toevoegen van nieuwe blocks met informatie over transacties aan de blockchain. Dit wordt beloond met een uitbetaling in de desbetreffende cryptovaluta: Bitcoin of een andere altcoin. De toegevoegde blocks worden gevalideerd door het netwerk; de blockchain.

Dit minen vraagt om enorme hoeveelheden energie en zware apparatuur. De drempel om te gaan minen is dan ook vrij hoog. Voornamelijk zijn het kapitaalkrachtige ondernemingen die zich hier op richten. Wil je met crypto minen beginnen, kijk dan ook naar de mogelijke opbrengsten. Dus verdiep je ook in de verschillende cryptovaluta die er zijn en hun slagingskansen. De winsten van crypto mining kunnen lager uitvallen ten gevolge van meer rekenkracht op desbetreffende blockchain wat gevolgen heeft voor de moeilijkheid van de op te lossen formules.

Er zijn als particulier verschillende manieren om met minen te beginnen:

 • zelf apparatuur huren of kopen
 • cloudmining
 • mining pools

Is geld verdienen met crypto voor iedereen mogelijk?

Geld verdienen met cryptovaluta is in principe voor iedereen mogelijk die bereid is te leren. Ik zal niet snel voor minen kiezen. Traden en investeren zijn laagdrempeligere manieren om met crypto te beginnen. Er is genoeg over te vinden op het internet.

De crypto masterclass is één van plekken waar alle informatie over bitcoin, de blockchain, crypto te vinden is. Dit is de cryptocurrency beginners cursus van Allesovercrypto. Zelf ben ik zeer te spreken over deze cursus. Hij begon inderdaad als beginnerscursus. Maar, het team blijft zo aan het timmeren aan deze cursus. Dat het je echt opleidt tot een ware crypto expert die veel geld verdienen kan met cryptovaluta.

Om kennis te maken met Allesovercrypto en de waarde die ze leveren is er een gratis webinar beschikbaar: De gratis bitcoin training. Via onderstaande knop kun jij je plek reserveren👇

Gratis Bitcoin Training?

Wil je alles leren over Bitcoin, de blockchain en altcoin? En hoe je hier geld mee kunt verdienen?

👇 Meld je nu aan voor de gratis bitcoin training 👇

Mining FAQ’s

Wat zijn mining pools?

In een mining pool, bundelt een groep mensen de computerkracht. En werk je samen aan de oplossing van het volgende block. Wanneer dit gelukt is, dan krijgt je pool de beloning en wordt deze verdeeld naar de hoeveelheid geleverde computerkracht per deelnemer.

Wat is proof of work?

Dit is een vrij technisch verhaal, dat te maken heeft met de controle van jouw aangedragen nieuw geminede block aan de blockchain. Deze zou moeten beginnen met een x aantal nullen. Nu zijn dat er 18. Wanneer jouw computer een nieuwe oplossing heeft gevonden kan dit vrij snel door het netwerk worden gecontroleerd. Afhankelijk van de rekenkracht in de hele blockchain wordt met regelmaat het aantal nullen aangepast naar boven of beneden, om de moeilijkheidsgraad te verhogen of verlagen. En daarmee continuïteit in het minen van nieuwe blocks te houden.


Crypto Kennisbank artikelen

Laatst bijgewerkt: 04/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *