Wat is een bullmarkt? Wat is een bearmarkt? Hoe profiteren?

Wat is een bullmarkt? Wat is een bearmarkt? Als je dit weet zijn de verschillen overduidelijk. Beide markttrends zijn deel van een marktcyclus en vargen om hun eigen strategie. Belangrijkste tip: Ga met de trend mee! Hoe doe je dat? Hoe profiteer je van een bullmarkt of bear markt? Daar gaan we in dit artikel op in.

  • Populairste exchange
  • met de laagste transactiekosten van Nederland
Bitvavo aanmelden met korting

Wat is een bull markt?

Bull markt, bull run, de markt is bullish; Allemaal verschillende termen die inhouden dat de koers stijgend is. Het begrip bull markt komt uit de financiële sector en wordt gebruikt op verschillende beursvloeren. Van Forex tot de aandelenvloer en natuurlijk ook in de cryptowereld. Binnen een markt, bijvoorbeeld de cryptomarkt kan het dan ook weer één betreffende cryptomunt aangaan.

Je spreekt pas van een bullish markt, wanneer de tendens langer aanhoudt, maanden tot jaren. Binnen de stijgende trend heb je natuurlijk nog wel de fluctuaties in de koers.

Hoe profiteer je van een bull markt?

Op een stijgende beurs is het maken van winsten niet zo moeilijk. Voor een beginner is het in bull markt een goed moment om mee te gaan in de stijgende trend. Er zijn verschillende strategieën waarop je kunt profiteren van de bullish trend:

Buy and hold strategie

De Buy and hold strategie is een passieve investeringsmethode. Deze is gericht op de lange termijn, onafhankelijk van de markt fluctuaties. Het idee erachter is dat op de lange termijn de timing van investeren niet zo belangrijk is.

De buy and hold strategie is altijd gebouwd op een fundamentele analyse van de asset, in dit geval crypto waarin wordt. Hierbij hou je minder nauwkeurig de koers in de gaten.

Een trend is geen cyclus

De koers is je vriend, totdat dat niet zo is

:gezegde uit financiële markten

Een opgaande trend houdt een keer op. What comes up, must go down. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Een trend herkennen en hier je strategie op bepalen is één ding, een marktcyclus herkennen is een tweede. Alles leren over de Bitcoin cyclus? Wat is een bearmarkt?

Een bearmarkt wordt ook wel bearish genoemd. Het is de tegenhanger van de bullish markt. In het geval van een bearmarkt is de trend dalend. Handelen in de bear markts is extreem risicovol en moeilijk. Dit is aan de ervaren traders.

Wat je vaak ziet is dat, wanneer de bear markt inzet. Hij héél hard gaat. Ofwel, de koersen zakken niet, ze kelderen in rap tempo. Dit, omdat de handelaren hun winsten willen zeker stellen of hun verliezen willen minimaliseren. En zij dus hun bezit, in dit geval crypto gaan verkopen. Dit betekent grotere vraag, dus lagere prijs.

In een bear markt, gedragen de investeerders zich bearish: Ze zijn voorzichtiger. Ze verwachten dat de prijzen blijven dalen. En zoeken naar een goede kans.

Hoe profiteer je van een bearmarkt?

De bear markt is een stuk gevaarlijker dan de bearmarkt. Ook voor de ervaren handelaren. Als je de dalende koersen niets vind, kun je beter wachten tot het sentiment aan het keren is. Ga je voor de lange termijn dan is de HODL strategie misschien nog niet zo slecht. Je hoeft namelijk niet direct alles te verkopen, wanneer de prijzen dalen. Op een gegeven moment zal ook in dit geval het tij weer keren.

Wat is HODL-ing?

HODL staat voor: Hold On for Dear Life. Niet te verwarren met de buy and hold on methode. Van HODL spreek je wanneer de koersen dalen, en je weigert je asset; Bitcoin of andere cryptomunt te verkopen.

De HODL strategie is misschien wel de makkelijkste manier. Voor de ervaren traders met stalen zenuwen zijn er meerdere mogelijkheden.

Traden in een bearmarkt

Het is het beste met de trend van de markt mee te traden. Zoals de quote al zei: “De trend is je vriend, totdat hij dat niet meer is. Een lucratieve manier in een bearmarkt is het openen van short positions. Wanneer je “short” gaat verkoop jij je cryptomunt, met de intentie deze terug te kopen op een lagere koers. Goedkoper dus. Zo kom je meer richting daytraden. Dit neemt veel risico’s met zich mee. Vooral als beginner. Wanneer een bearmarkt zich inzet, zal een ervaren trader of investeerder eerder zijn crypto’s verkopen, voordat de trend zich voortzet.

Bull markt vs bear markt, wat zijn de verschillen?

Deze verschillen lijken nogal voor de hand liggend:

In een bullmarkt gaat de trend omhoog: 📈 In een bearmarkt gaat deze omlaag: 📉. Het zijn dus tegengestelden van elkaar.

De strategieën in beide markttrends zijn dus ook verschillend. In een bull markt, neem je een bullish positie aan. Je gaat meer “long”. Wanneer je long gaat, koop jij je crypto met de intentie deze vast te houden voor langere termijn tijdens de stijging.

Op een bearmarkt zal je als trader eerder short gaan. Ofwel, verkopen om op een later moment terug te kopen. Je hoeft natuurlijk niet direct te kopen. Zolang het om stable coins gaat, kun je ervanuit gaan dat de trend op een gegeven moment weer zal keren en stijgen.

Hoe herken je een bullish of bearish markt?

In een bearmarkt is de trend omlaag, en zal je dus een overwegend dalende grafiek zien. Bij een bullmarkt is de trend omhoog en zul je dus een overwegend stijgende lijn zien.

Kijk je naar grafiek van candlesticks, dan zie je meer rode kaarsen, dan groene kaarsen bij een bearmarkt. En bij een bullmarkt is de kleur overwegend groen.

Waarom heet het bearish en bullish?

De bull; stier en bear; beer, staan symbool voor het karakter van de markt. De stier vecht met zijn horens omhoog. De trend stijgt. De beer slaat je naar de grond. De trend is dalend.

Emoties en de marktcyclus

Voordat we doorgaan naar de conclusie, wil ik dat je nog even onderstaande afbeelding bekijkt. Hierin zie je een marktcyclus afgebeeld. Nu gaat het meer om de verschillende emoties die erbij komen kijken. Zie jij ze; herken je deze emoties? Zonder kennis, vaardigheden en strategie, zullen deze emoties je winsten onherroepelijk drukken en waarschijnlijk zullen ze je richting verlies sturen. Je zult niet de eerste zijn. Met goede crypto kennis kun je dit overwinnen.

emoties en de bull markt / bear markt
emoties in de verschillende markttrends

Samenvattig en conclusie: Wat is een bullmarkt, wat is een bearmarkt? En hoe profiteer je ervan?

Als het goed is ken je nu de verschillen van de twee verschillende markttrends. Een bullish trend is een stijgende trend. Een bearish trend is een dalende trend. Deze trends zijn deel van een cyclus. Een trend herkennen is één ding. Een cyclus kennis is een tweede, zodat je meer kunt inspelen en mogelijke voorspellingen kunt doen voor de toekomst. >> Dit kun je leren.

Gratis Bitcoin Training?

Wil je alles leren over Bitcoin, de blockchain en altcoin? En hoe je hier geld mee kunt verdienen?

👇 Meld je nu aan voor de gratis bitcoin training 👇

Beide markt trends, zowel een bull markt als een bearmarkt vragen om hun eigen strategieën. Voor een beginner is het makkelijker in een bull markt te stappen.

Investeringsstrategieën

Bull markt:

Bear markt

De bear markt kent een veel groter scala aan strategieën. Hier houden we het even bij de basis:

Onthou dit: De cryptomarkt is een extreem beweeglijke markt. Je kunt er veel winnen, je kunt er veel verliezen. Inzicht, kennis en vaardigheden vergroten je kansen in deze wereld aanzienlijk.

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 08/12/2020
Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *