Wat is een hardware wallet

Wat is een hardware wallet? Het beste antwoord op de veilige opslag van je crypto. Ver weg van hackers en online bedreigingen. Deze kleine usb apparaatjes zijn de toppers als het gaat om bitcoin en crypto beveiliging. De reden waarm bijna elke serieuze crypto investeerder een hardware wallet gebruikt. Dat ze kiezen boven het gemak van een software- of mobile wallet zegt veel, toch?

Maar wat is het? En waarom is een hardware wallet dan de beste keuze? En waar kun je de beste hardware wallet kopen?

Als je verder leest krijg je antwoord op deze vragen en weet je het volgende:

Let’s go…

Wat is een Hardware Wallet?

Een hardware wallet is in principe niet meer dan een USB-apparaat. Maar, wel een bijzonder USB apparaat. Een hardware wallet is namelijk speciaal ontworpen om je bitcoin, ethereum en litecoin veilig op te slaan. Om veilig je crypto op te slaan op dit type wallet, beschikt dit apparaat natuurlijk wel over geavanceerde beveiligingstechnieken. Verificatie en bevestiging gebeurd op de hardware wallet zelf zodat alles veilig afgeschermd is.

Op je hardware wallet sla je de private keys van je wallet opgeslagen. Omdat je wallet een los apparaat is en alleen met je computer verbonden is, wanneer je transacties maakt, ben je goed beveiligd tegen hackers, virussen en malware. En kan er niemand bij je sleutels.

Een hardware wallet combineert het beste van de paper wallet en van de software wallet. Een paper wallet heeft als grote voordeel dat deze offline is. De hardware wallet is ook offline. Een software wallet heeft als voordeel dat het gebruiksvriendelijk is. Dat doet een hardware wallet ook.

In feite is een hardware wallet een USB apparaatje:

 • met een klein beeldscherm. Hierop kun je het adres aflezen en controleren.
 • en een pincode
 • en een seed phrase, de ultieme toegangscode tot jouw wallet in het geval jij je hardware wallet kwijtraakt. Deze seed phrase moet je zelf veilig opslaan. Dit kan op een papier dat je veilig opbergt. Maar de beste manier is de Cryptotag.

Voordelen en nadelen van een hardware wallet

Voordelen

 • Hardware wallet wordt vaak gezien als de veiligste manier van opslag voor bitcoin en altcoins.
 • Je wallet is in eigen beheer, dus je crypto’s ook.
 • Internet en toegang tot je crypto’s zijn volledig van elkaar gescheiden
 • Makkelijke vorm van cold storage. Ook voor beginners.
 • Zelfs bij diefstal van je wallet kun je zelf nog je crypto’s terughalen.

Nadelen

 • Het is niet gratis zoals software- en paper wallets
 • Ook al is het zo gebruiksvriendelijk gemaakt als maar kan. Je moet er wel mee leren omgaan.
 • Je moet ook je hardware wallet veilig opslaan. Zoals jij je portemonnee en smartphone ook niet overal laat slingeren.

Wat kun je met een Hardware Wallet?

Een hardware wallet is er, om je crypto assets te beveiligen. Naast opslag van je crypto, horen daar dus ook bij; verzenden en ontvangen van je crypto’s.

Opslaan van cryptomunten

De belangrijkste functie van een Hardware Wallet is het veilig opslaan van jouw munten. Het is wel goed om te kijken naar de lijst van cryptomunten die jouw gekozen hardware wallet ondersteunt. Want, er zijn véél cryptomunten. En niet elke hardware wallet ondersteunt dezelfde munten en tokens.

Ontvangen van cryptomunten

Net als bij de software en paper wallet, kun jij op je hardware wallet bitcoin en andere cryptovaluta ontvangen. Dit gaat bijna het zelfde als met een online wallet.

Wanneer je jouw wallet geïnstalleerd hebt, ontvang je een adres. Hier kun jij je bitcoin of andere cryptomunt naartoe sturen. Hierin zit al een extra laag van beveiliging. Maar, het vraagt wel om jouw aandracht. Op het scherm van je wallet controleer je of het adres klopt. Klopt dit niet, dan zal je bitcoin nooit op je wallet aankomen. Het is dus belangrijk dit goed te controleren, als jij je bitcoin op je hardware wallet ontvangen wilt.

Moet je hardware wallet online zijn om crypto te ontvangen?

Nee, je wallet hoeft niet online te zijn. Zie je wallet als je bankerekening, daarop ben je ook niet continue ingelogd om geld te ontvangen. Het adres is altijd geldig. Je hebt je hardware wallet pas nodig, wanneer je coins wilt versturen.

Privacy verhogen

Je kunt ervoor kiezen elke keer dat je cryptomunten ontvangt een nieuw adres te gebruiken. Hiermee verhoog jij je privacy. Je kunt natuurlijk ook telkens het zelfde adres blijven gebruiken.

Let op!

Stuur nooit je bitcoin naar een een litecoin adres of andersom. Je bent ze kwijt. Er is geen wallet die je daartegen beveiligen kan.

Cryptocurrency versturen

Om je cryptomunten te versturen, moet je wel verbonden zijn aan het internet. Hiervoor heb jij je hardware wallet en je pincode nodig. Deze pincode heb je eerder zelf gekozen. Je gebruikt hiervoor de juiste software. Deze komt met je hardware wallet mee.

Verder gaat het versturen van je bitcoin of welke cryptomunt dan ook zoals je gewend bent.

Waarom zou je een hardware wallet gebruiken?

Omdat het de veiligste manier is van opslag van je cryptovaluta. Veel veiliger dan de wallets die verbonden zijn aan het internet, zoals de wallets die op telefoons en computers staan. Malware kan de crypto’s op deze apparaten vinden en het er vervolgens vanaf halen.

Je kunt een hardware wallet zien als een ondoordringbare kluis, met maar één taak. Het onvtangen, ondertekenen en vervolgens versturen van opdrachten. Alleen jij hebt de sleutels om de opdrachten door de bus te duwen.

Je wallet is zo beveiligd, dat bij diefstal de boosdoener nog niet bij je crypto’s kan. Want, na een x-aantal keer de verkeerde pincode te hebben ingevoerd, worden de meeste wallets automatisch gereset.

Kun je dan zelf nog bij je crypto? Ja, via je seed phrase! Sla deze dus veilig op.

Veilige backup

Het enige waar je zelf nog écht goed voor te zorgen hebt is de back up. De seed phrase. De seed phrase is de reeks van 12 tot 24 woorden die de recoverysleutel vormen van je wallet. Hiermee kun je toegang tot je wallet krijgen, zelfs wanneer deze gestolen is.

Deze ultieme beveiligingssleutel krijg je in het installatie proces van je hardware wallet. En deze moet je goed opschrijven en veilig opslaan.

Opschrijven op papier heeft verschillende nadelen. Het is nogal kwetsbaar, inkt kan vervagen. Het vat makkelijk vlam etc.. Je kunt dit voorkomen door het papier te sealen en in brandwerende kluis te bewaren.

De cryptowereld heeft hier natuurlijk een toffe oplossing voor bedacht. De Zogenaamde Cryptotag. Dit is een stuk brandwereld titanium, waarin je letterlijk de verschillende woorden inslaat.

Waar kun je een hardware wallet kopen?

Het beste kun je een hardware wallet kopen bij een specialist. Natuurlijk zijn er de grote webwinkels als bol.com en coolblue. Maar, prijzen bij de specialisten liggen nagenoeg hetzelfde. Daarnaast bieden de specialisten extra service in verschillende vormen. Waarvan de service in de vorm van eerlijk en gepast advies het meest waardevol is.

Als je zoekt naar specialisten om je hardware wallet te kopen kom je al snel terecht bij Cryptomaan.nl of bij Hardwarewalletonline.nl. Met beide partijen heb ik goede ervaringen, zoals je in de reviews kunt lezen.

Wil je direct hun webshop bezoeken?

cryptomaan logo

Winkel bezoeken ➡

 • Breed aanbod
 • gespecialiseerd
 • Uitstekende service
 • Goede prijs
hardware wallet online logo

Winkel bezoeken ➡

 • Speficiek aanbod
 • gespecialiseerd
 • Top service
 • Goede prijs

Welke Hardware Wallets zijn er?

Er zijn verschillende hardware wallets te vinden. Cryptomaan heeft een ruimer aanbod dan Hardwarewalletonline, maar in beide gevallen kun je er de beste wallets kopen.

De beste hardware wallets zijn namelijk:

Ledger Nano X

hardware-wallet-ledger-nano-x

Grootste plus: Veel altcoin

Trezor Model T

hardware wallet trezor model t

Grootste plus: Gebruiksvriendelijkheid

Ledger Nano S

hardware wallet ledger nano s

Grootste plus: Veel altcoins

Trezor One

hardware wallet Trezor one

Grootste plus: Gebruiksvriendelijkheid

Meer info over deze hardware wallets vind je hier 👇

hardware wallets bekijken ➡

Natuurlijk zijn er nog meer wallets. Maar dit is een selectie van de best aangeschreven hardware wallets.

De beste hardware wallet voor bitcoin

Zit je alleen in bitcoin? Dan is de Bitbox 2 Bitcoin only edition de veiligste keuze.

Conclusie en samenvatting: Wat is een hardware wallet?

Een hardware wallet is een usb apparaat dat je gebruikt om de sleutels naar je crypto’s veilig op te slaan. Het grootste voordeel is dat de hardware wallets gescheiden zijn van het internet. Dat je nog een een seed phrase krijgt bij installatie, maakt dat je zlefs bij diefstal de toegang tot je bitcoin en altcoins kunt herstellen. Zelf moet je er wel voor zorgen dat je deze woordenreeks veilig bewaard.

Waarom is een hardware de beste keuze?

Het biedt het beste van twee werelden. Het is offline zoals de paper wallet, maar veel minder kwetsbaar. Het is gebruiksvriendelijk zoals een online- of sofware wallet.

Het enige waar je zelf nog goed op letten moet is de veilige opslag van je wallet zelf en de seed phrase.

Hardware wallet FAQ’s

 1. Wanneer een hardware wallet gebruiken?

  Wanneer je bitcoins of crypto’s in bezit hebt. En je deze op de veiligste manier wilt opslaan. Al de andere vormen van opslag nemen meer risico met zich mee.

 2. Waar kan ik het beste een hardware wallet kopen?

  HEt bestee kun je een hardware wallet kopen bij een officiële reseller. De specialist. In Nederland zijn er in ieder geval 2 van deze bedrijven waar je tegen een eerlijke prijs de beste service krijgt en waar je veilig en betrouwbaar je hardware wallet kunt kopen. Dit zijn: Cryptomaan.nl en Hardwarewalletonline.nl

 3. Hoeveel kost een hardware wallet?

  De prijzen van hardware wallets liggen verspreid tussen de 50 en 190 Euro. Deze prijzen liggen nagenoeg gelijk bij de verschillende aanbieders. Het is aan te raden je hardware wallet bij een officiële reseller te kopen.

Laatst bijgewerkt: 04/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *