Wat is een ICO? Zijn we het tijdperk van Initional Coin Offerings nog niet voorbij? Je vindt meer kaf dan koren op de ICO platforms. Toch zijn er genoeg succesverhalen die het goldrush imago van de ICO’s in leven houden.
Benieuwd naar ICO’s?
Lees snel verder. Na dit uitgebreide artikel over Initional Coin Offerings:
Er is genoeg te bespreken. Dus let’s go.

Verdien jij al geld met Crypto?
Meld je nu aan en download jouw Bitcoin en crypto starterpack vandaag nog. 👇
Wat is een ICO?
ICO betekent Initional Coin Offering. Het is een manier van geld verzamelen bij consumenten. Deze kunnen investeren in het nieuwe bedrijf in ruil voor cryptocurrency.
Het is dus een vorm van fundraising. Een soort van crowdfunding. ICO’s zijn behoorlijk populair, omdat ze ongereguleerd zijn. Dit beketent dat iedereen een ICO op kan zetten. Dit is tegelijkertijd een risico van een ICO.
ICO uitgelegd in 3 minuten:
Een ICO is geen IPO
In grote lijnen lijken de Initial Coin Offering en de Initional Public Offering – IPO uit de aandelenmarkt op elkaar. Maar er is één groot verschil. IPO’s zijn wel gereguleerd, ICO’s niet.
Bedrijven die een IPO organiseren moeten aan veel strengere regels voldoen.
Hoe werkt een ICO?
Een project dat geld nodig heeft om haar plannen in realiteit te brengen creëert een whitepaper. In deze whitepaper staat alle informatie over de toekomstige plannen: doelen, benodigd kapitaal, planning, roadmap etc.
De whitepaper moet zo in elkaar zitten dat het investeerders voldoende informatie geeft zodat zij kunnen besluiten te investeren of niet. Iedereen kan investeren in een ICO.
Wanneer jij je Bitcoin of Ethereum investeert in het nieuwe project, krijg je hiervoor crypto tokens terug. Als investeerder hoop je erop dat deze gaat stijgen. Het project gaat met je investering aan het werk om de de plannen te realiseren.
De tokens die je in ruil krijgt voor je Bitcoin of Ethereum worden gecrëeerd en uitgegeven op ICO platforms. Hiervoor is Ethereum nog steeds het meest populaire platform.
Succesverhalen
ICO’s hebben twee gezichten. Dankzij de enorme succesverhalen uit het verleden is het begrip ICO behoorlijk populair. Voordat we de risico’s van dit fenomeen induiken. Een paar van deze giga-successen.
Ethereum
Na Bitcoin is Ether de grootste cryptocurrency. Ether is de munt van Ethereum. Ethereum is opgericht voordat het begrip ICO bestond. Toen heette het nog een crowdsale. In die tijd kostte één ETH 0,31 USD Op moment van schrijven is dat al ruim 1.500 USD.
Deel van het succes van Ethereum komt uit de mogelijkheid op het netwerk hiervan zelf ICO’s op te richten met een eigen token*. In dit geval was de kip; Ethereum er dus eerder dan het ei: ICO. Zo zou je het kunnen zien tenminste. Mede dankzij de enorme populariteit van ICO’s, is Ethereum groot geworden.
* Een crypto token is niet hetzelfde als een cryptocoin. Een Cryptocoin draait op zijn eigen blockchain. Een token niet.
NEO – Antshares
NEO startte in de ICO onder de naam Antshares. Antshares heeft vergeblijkbare toepassingsmogelijkheden als Ethereum. Je kunt er je eigen blockchain op bouwen met Decentralized Apps. Maar, bij NEO heb je niets geen programmeerskills nodig. Bij Ethereum is dit wel het geval.
In 2015, ten tijde van de Antshares ICO kostte één token 3,2 USD. Nu is dat ruim 40 USD.
NXT
Save the best for last. NXT. Deze ICO was één van de eersten. En één van de meest succesvolle projecten. NXT is een blockchain platform voor de financiële sector en is hierdoor met open armen ontvangen. De ICO haalde zo’n 16.500 USD op. Had je daar maar een klein deel in geïnvesteerd dan zat je er nu een stuk warmer bij.
Deze ICO spant kroon. Het is niet alleen één van de eerste ICO’s maar ook een van de meest succesvolle ooit. NXT, een blockchain platform voor de financiële sector, haalde destijds 16,5 duizend dollar op. Een investering van 100 USD had je op de All Time High zo’n 13 miljoen kunnen opleveren
Natuurlijk doen er nog meer succesverhalen de ronde. Maar, ik hoop dat je nu een indruk hebt van wat de mogelijkheden zijn die ICO’s bieden. Kleine investering, grote potentie.
Gevaren en risico’s van een ICO
Voordat je de eerste willekeurige ICO opzoekt en al je geld blind verspreid over nieuwe ICO’s met mooie praatjes, eerst even met de benen op de grond. Niet elke regenboog heeft een pot goud aan het eind.
ICO’s zijn ongereguleerd
In andere woorden. Bedrijven hoeven zich niet aan specifieke regels te houden om een ICO op te zetten. In andere woorden. Iedereen kan er eentje opzetten om geld op te halen.
Denk aan een voetbalveld en een stel kinderen die lekker willen spelen. In plaats van 22 man staan er 40 man in het veld is er geen keeper, grensrechter en scheidsrechter. En je kunt je wel voorstellen: Het wordt een chaos.
Ik wil niet zeggen dat het met ICO’s hetzelfde is, maar bij afwezigheid van de “scheidsrechter” wordt er veel misbruik gemaakt van ICO’s. Dit doen de oplichters door met het geld te vertrekken zodra er genoeg is verzameld.
Als investeerder ben jij dan je geld kwijt.
2017 zou je wel als het ICO jaar kunnen noemen. Als paddestoelen schoten ze de grond uit. Uit onderzoek van Bloomberg bleek 80% van deze ICO’s een scam te zijn.
Kans van slagen is klein
Van het handje vol aan betrouwbare projecten dat een ICO organiseert is het nog maar de vraag of ze het redden. En of ze uiteindelijk gaan slagen. Over de kans van slagen vind je over het internet verschillende aannames. Maar, wanneer 1 op de 100 het haalt is het al veel. Dit zijn dan de projecten die daadwerkelijk tot een bedrijf komen. De kans dat dit dan ook nog een succesvol bedrijf wordt, waarvan de tokens veel waard worden is nog kleiner.
Nu kun jij je waarschijnlijk wel voorstellen dat goed onderzoek en kennis van zaken je kansen op succes vergroten. Derek Westra en Patrick Suiker zijn bekend met ICO’s. In hun Allesovercrypto Crypto Masterclass hebben ze er één speciale module voor ingericht.
Voordelen en Nadelen van ICO’s

Voordelen
- Relatief lage investering
- Met de kans op hoog rendement
- De kans als één van de eersten goedkoop een nieuwe cryptomunt te kopen met de mogelijkheid dat deze gaat stijgen.
Nadelen
- Er zijn veel oplichters actief
- De kans van slagen is klein
- En de kans op succes is nog kleiner
Meedoen aan een ICO? Vergeet dit niet.
Voordat je überhaubt denkt mee te doen aan een ICO, doe je onderzoek! Inmiddels weet je waarshijnlijk wel dat de risico’s groot zijn. Maar, moet dat je ervan weerhouden? Nee, de succesverhalen klinken héél aanlokkelijk.
Voordat je begint met je onderzoek naar ICO’s, is het aan te raden te duiken in begrippen als: blockchain, cryptocurrency, smart contracts, en de potentie van crypto in het algemeen. Met algemene crypto kennis kun je de Initional Coin Offerings induiken.
Hoe doe je dan je onderzoek? En waar moet je opletten?
- De Whitepaper
- Token distributie
- Het team
- Marktsentiment
- Sell of
De whitepaper
De eerste stap is het lezen van de whitepaper. In de whitepaper staat het project uitgelegd, waar wil het naartoe. Wat zijn de mogelijke toepassingen etc.. Biedt het daadwerkelijk meerwaarde, is het realistisch? En zijn er cijfers?
Token distributie
Voordat een ICO van start gaat, moet het aangeven hoe de tokens verdeeld worden over team, oprichters en investeerders. Deze verhouding moet wel eerlijk en reëel zijn. Als er te veel gaat naar team en oprichters is dit een slecht teken.
Ook let je op of er een max aan het aantal tokens zit. En hoeveel dit er dan zijn. Wanneer er zo maar nieuwe tokens gecreëert kunnen worden kan de waarde gaan zakken.
Het team
Het team heeft voor een groot deel in de hand of het project tot een succes kan worden. Dus trek deze ook goed na. Je kunt jezelf vragen stellen als: wat is hun ervaring en achtergrond? Hebben zij eerder succes behaald of juist niet? Hebben ze een groot netwerk? Zijn het technische mensen? Kunnen ze organiseren en zit er een goede marketingpersoon tussen?
Marktsentiment
Ookal doe jij je eigen onderzoek, je kijkt hierin ook naar het grotere plaatje. Wat doen anderen? Is er vertrouwen of juist niet? Ga nooit blindelings af op de mening van anderen, maar betrek hun ideeën in jouw onderzoek. Het kan je horizon verhelderen.
Sell-of
Een sell-of is, wanneer de eerste investeerders de tokens of coins direct gaan verhandelen zodra ze op de exchange te verhandelen zijn. In dit geval wil de koers dalen.
Het kan ook lonen om sneller na de aankondiging te investeren, omdat je dan meer tokens krijgt voor je investering. Dit verschil kan aardig oplopen. Veel van deze eerste investeerders starten meteen de sell-of zodra het kan. Onderzoek vooraf of dit ook met jouw ICO project kan gebeuren.
Het cyrpto portfolio crypto parels geeft een uitgebreide uitleg hoe je crypto projecten kunt beoordelen op kans van slagen.
Instappen in ICO, hoe werkt dat?
Er zijn verschillende platformen, waarop de aankomende ICO’s worden bijgehouden. Voorbeelden hiervan zijn:
- ICO Drops
- ICO Ratings
Deze geven hun eigen scores aan de ICO’s, en hoewel dit door “experts” gebeurd zijn het wel “experts” in dienst van een commerciële organisatie. Houdt daar rekening mee. Blijf vertrouwen op je eigen onderzoek.
Tokens kopen
Meestal draaien de ICO’s op het netwerk van Ehtereum. Hierdoor zal je eerste investering veelal in Ether zijn. Om dit te doen, zorg je ervoor edat je een Ehter wallet hebt. Hier bewaar jij je ETH. Let erop dat je de keys veilig bewaard. Met je Ether doe je de investering in de ICO.
Ontmasker de oplichter
Net hadden we het al over het belang van onderzoek. En heb je kunnen lezen over het vooronderzoek. Ik wil hier nog even wat dieper ingaan op scammers. Want oplichting is helaas veelvoorkomend in dit veld, omdat het de oplichters een legitieme manier geeft om er met geld vandoor te kunnen gaan.
🚩 Red Flags:
- Anonimiteit: Geen afbeeldingen en/of geen namen van het team.
- To good to be truth: Te hoge rendementen, te mooie verhalen, etc..
- Geen whitepaper of roadmap: Dit is écht de basis. Als hier niet eens de aandacht in is gestoken…
- PR en media activiteit. Betrouwbare projecten investeren in goede marketing activiteiten om een community te bouwen. Je ziet dan ook positieve berichten terugkomen op andere websites. Zie je dit niet terug, dan is dit een slecht teken.
Samenvatting en Conclusie: Wat is een ICO?
ICO is de afkorting voor Initional Coin Offering. Een ICO is een manier van projecten om geld te verzamelen om hun plannen tot een werkend bedrijf te maken. Je kunt het vergelijken met crowdfunding.
In tegenstelling tot IPO’s zijn ICO’s niet aan regels gebonden. Dit bekekent dat iedereen een ICO kan opzetten om er geld mee te verzamelen.
Dit is gelijk één van de grootste risico’s van het meedoen aan een ICO: de kans dat je opgelicht wordt en dat iemand anders er met je geld vandoor gaat.
Hiernaast staat dat de kans op succes klein is. Van de vele projecten slagen er maar wenig.
Waarom zijn ICO’s dan zo populair?
Succesverhalen als Ethereum, NEO en NXT zijn voorbeelden van investeerders die mensen tot miljonair hebben gemaakt. Dit goldrush imago hangt nog steeds aan ICO’s.
Met kleine bedragen kun je in verhouding super veel winnen.
Maar, om je kansen te vergroten, wanneer je meedoet aan een ICO, doe je goed onderzoek. Hierbij let je op:
- De Whitepaper
- Token distributie
- Het team
- Marktsentiment
- Sell of
En je herkent de red-flags.
Meedoen aan een ICO, ja of nee?
Kans op verlies is groot, Kans op winst is klein, maar de winsten die te halen zijn, zijn groot. Als het je wat lijkt, ga ervoor. Maar doe goed onderzoek.
Derek Westra en Patrick Suiker hebben een module aan ICO’s gewijdt in hun uitgebreide crypto cursus. Zeker de moeite waard om deze door te nemen. Daarnaast leer je hier veel meer skills om geld te verdienen met crypto.
Als ik zou moeten kiezen tussen mijn geld in een ICO of mijn geld in een cursus. Kies ik voor de cursus. Want, kennis is onbetaalbaar en levert veel meer op. In dit uitgebreide review over de crypto masterclass meer over deze cursus. Je kunt ook gratis kennis maken Derek en Patrick door je aant e maleden voor de populaire gratis Bitcon training.
Gratis Bitcoin Training?
Wil je alles leren over Bitcoin, de blockchain en altcoin? En hoe je hier geld mee kunt verdienen?
👇 Meld je nu aan voor de gratis bitcoin training 👇
ICO FAQ’s
Wat is een ICO?
Een ICO is een Initional Coin Offering. Het is een manier van een project om geld in te zamelen om van start te kunnen gaan met hun bedrijf.
Zijn ICO's illegaal?
Nee, ICO's zijn niet illegaal. Ze zijn legaal. Maar wel zijn ze ongereguleerd. Door de afwezigheid van regels moet je goed opletten, want er zijn veel scammers. Lees verder om uit vinden hoe je goed onderzoek doet.
Zijn alle ICO's scams?
Na de ICO hype van 2017 zou je bijna denken van wel. Uit onderzoek bleek dat zo'n 80% oplichting was. Toch, kennen de afgelopen jaren vele succesverhalen die mensen tot miljonairs maakten. Denk aan Ethereum, NEO en NXT.
Disclaimer:
Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.