Wat is een seed phrase of recovery seed?

Of je nu een software wallet of een hardware wallet aanmaakt. Ergens kom je het begrip seed phrase of recovery seed tegen. Wat is een seed phrase? En waarom moet je die in vredesnaam opschrijven? Het is toch allemaal digitaal en veilig.

Onthou dit: Met bitcoin en crypto ben jij je eigen bank. Wat doen banken? Hun gelden goed beschermen. De seed phrase of recovery seed is de basis tot al jouw bitcoin en crypto investeringen.

Dus wat doe je ermee? Weten wat het is, wat je ermee moet? En het keigoed beveiligen en opslaan.

Zo meteen weet je:

Wat is een seed phrase?

Je seed phrase wordt ook wel recovery seed genoemd. In deze naam vind je al meer over wat een seed phrase nu eigenlijk is. Letterlijk vertaald betekent seed phrase, zaad of kiem zin. Klinkt raar? Het verwijst naar de bron. Mocht je alles kwijtraken, je hardware wallet gestolen, je mobiel kapot, etc.. Dan heb je altijd nog je herstel zin, de seed phrase. Vandaar ook de benaming recovery (=herstel) seed.

Je seed phrase is de basis van alle privé sleutels en vervolgens publieke sleutels die je nodig hebt om bitcoin en altcoins te versturen, ontvangen en opslaan.

Schematisch kun je het zo kunnen zien:

seed phrase ➡ private key ➡ public key / bitcoin adres of ander cryptomunt adres.

Elk bitcoin adres dat je hieruit aanmaakt is uniek, net als de bijhorende privé sleutel of private key. Zo kun je elke transactie naar een ander adres laten versturen, om je privacy te waarborgen.

Al deze bitcoin adressen, of als je voor een andere cryptomunt kiest al je Litecoin, Ethereum, etc adressen, kun je aanmaken “onder” je seed phrase of recovery seed.

Hieronder kun je een oneindig aantal privé sleutels opslaan. Vanwaaruit je oneindig veel public keys = bitcoin adressen kunt aanmaken. Van hieruit kun jij je gewenste cryptomunt verzenden, ontvangen en opslaan.

Hoe ontstaat een seed phrase

Wanneer je een wallet aanmaakt wordt er een enorm willekeurig getal gegenereerd. Dit vormt de basis van al je privé sleutels. Deze moet écht compleet willekeurig zijn, zodat het moeilijk tot onmogelijk is om te kraken.

De wachtwoorden als: naampartner+trouwdatum , of de namen van je kinderen kun je niet als veilig beschouwen… Zoiets als: Melanie-19-6-1996 of SebasBianca12.

Het is overigens niet eens mogelijk om zelf je seed phrase samen te stellen. Dit komt automatisch uit de blockchain voor je. Het getal dat automatisch voor je is gegenereerd, kun je vertalen naar 12, 24 en soms zelfs nog meer woorden.

Met deze woorden wordt die enorme geheime code; de seed phrase vertaald naar iets dat voor de mens leesbaar is. Dit maakt het een stuk makkelijker voor je om je recovery seed foutloos over te nemen.

Hoewel de woorden compleet willekeurig zijn, zijn ze wel afkomstig uit een lijst van 2048 woorden. Mocht je willen weten welke? Dit is de lijst van woorden.

Hoe werkt een recovery seed?

Héél technisch verhaal dit. Het belangrijkste om te weten als bitcoin en/ of crypto investeerder is, dat je weet dat het de basis vormt van al je private keys en uiteindelijk al je bitcoin adressen. Én dat het dus een super belangrijke reeks van woorden is, die je écht goed moet opslaan.

Voor crypto investeerder werkt het als volgt:

 1. Je maakt een wallet aan
 2. Er wordt een enorme code gegenereerd
 3. Deze wordt vertaald in 12, 24 of soms nog meer willekeurge woorden
 4. Dit is jouw seed phrase. Hier dien je zelf goed voor te zorgen.

Waarom een seed phrase?

Een seed phrase is er om in het geval van verlies van toegang tot je wallet, bijvoorbeeld door diefstal, brand of iets dergelijks toegang je wallet te herstellen.

Wat doe je met een seed phrase?

Je slaat je seed phrase veilig op. Dat kan door je recovery seed op te schrijven op papier en dit te beschermen tegen vervagen etc. Dit kun je vervolgens op een veilige plek bewaren. Het wordt overigens altijd gevraagd, wanneer jij een nieuwe wallet aanmaakt om de herstelzin zelf op een papiert je op te schrijven. Je zult er dus aan herinnert worden.

Ik zeg bewust; op papier. Daarmee bedoel ik offline. Nooit sla jij je seed phrase online op. Alles wat online staat kan gehackt worden.

Hoe je de seed phrase in ieder geval niet moet opslaan

 • Enige vorm van cloud opslag: dropbox, google drive, email, etc.
 • Een mogelijk besmette computer of p.c. met internet verbonden.
 • elke vorm van online back up
 • Zelfs een versleutelde map op je computer kan gekraakt worden.

Mocht je persé je recovery seed digitaal willen bewaren. Doe dit dan op een computer die nooit aan het internet verbonden is.

Hoe kun je de seed phrase of recovery seed veilig opslaan en bewaren?

 • Offline
 • Het papier met je recovery seed bewaar je het best op een plek die beschermd is tegen water, brand, en diefstal.
 • Bewaar je recovery seed niet op één plek, maar op twee of meer verschillende veilige locaties. Je kunt bijvoorbeeld je seed phrase in verschillende delen opslaan en deze op verschillende locaties bewaren.
 • Schrijf de recovery seed niet op papier, maar gebruik een waterdichte en vuurvaste variant zoals Cryptotag.

Wat is een seed back up?

Een seed back up is een verzamelnaam voor de verschillende methoden waarop jij je seed phrase kunt opslaan. Er zijn verschillende varianten te verkrijgen. Wat ze allemaal gemeen hebben, is dat brandwerend en waterbestendig zijn. Vaak van een sterk materiaal gemaakt, zoals titanium. Deze seed backups zijn kostbaar, maar zeker de moeite waard om te bekijken.

Samenvatting en conclusie: wat is een seed phrase?

Wat is een seed phrase? Een seed phrase is een ander woord voor seed recovery of herstelzin. Het is de vertaling naar mensentaal van een lange door computer gegenereerde code die de toegang tot je wallet is.

Deze vertaling bestaat uit 12, 24 of meer woorden. En dit is een willekeurige selectie uit een lijst van 2048 woorden.

Hoewel het een héél complex en technisch verhaal is om te uitleggen hoe dit werkt. Is het voor jouw als gebruiker en bitcoin-/ crypto investeerder makkelijk om deze seed phrase te krijgen. Het komt vanzelf, wanneer je een wallet aanmaakt.

Er zijn een boel domme dingen die je kunt doen met de opslag van je seed phrase. Het veiligst is te zorgen voor een goede seed back up

Seed phrase FAQ’s

 1. Is een seed phrase het zelfde als de recovery seed?

  Ja, het is alleen een andere benaming voor het zelfde. In beide gevallen verwijst het naar de reeks van 12, 24 of meer woorden die de mensenlijke vertaling zijn van de lange door de blockchain gegenereerde code welke jouw unieke sleutel is tot je wallet.

 2. Hoe sla je een seed phrase het veiligste op?

  Op één of meerdere plekken die beschermd zijn tegen brand, water en diefstal. Er zijn verschillende seed back ups verkrijgbaar.

 3. Wat is een seed back up?

  Een Seed back up is een verzamelnaam voor de verschillende varianten waarop jij je seed phrase of seed recovery kunt opslaan. Lees meer over seed-backups.

Laatst bijgewerkt: 04/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *