Wat is een software wallet?

Heb je bitoin en crypto in bezit. Dan kom je vanzelf op het punt dat je gaat nadenken over goede beveiliging van je cryptovaluta. De software wallet is één van de mogelijkheden om je bitcoins veilig op te slaan. Wat is een software wallet? In dit artikel gaan we er uitvoerig oop in.

Na dit artikel weet je:

Wat is een software wallet?

Een software wallet is een programma op je p.c. of smarphone. Een wallet op smartphone valt onder de noemer: mobile wallet. Maar, de wallet op p.c. en laptop wordt software wallet genoemd.

In feite worden er in deze software alleen maar de toegangscodes opgeslagen tot je cryptomunten. Want, je bitcoin of altcoin staan nog altijd in de blockchain, opgeslagen in een kluis. Je bitcoins zullen ook nooit van de blockchain af komen.

Wat elke wallet doet, of het nu een hardware-, mobile- of software wallet is, is het genereren van een seed phrase. Dit is een reeks van 24 willekeurige woorden. Deze woorden vormen de toegang tot de kluis in de blockchain met jouw cryptomunten.

Een software wallet slaat deze seed phrase op, op jouw computer of laptop.

Welke software wallets zijn er?

Native/ core wallets

Er zijn verschillende soorten wallets. Wallets van de cryptovaluta zelf. Deze kun je vaak via de officiële website van de cryptomunt downloaden.

Bijvoorbeeld:

Het voordeel van deze core wallets; Wallets die aan de blockchain gekoppelt zijn, is dat ze veilig zijn.

Het nadeel is, dat met deze wallets de hele blockchain wordt mee gedownload op je computer.

En, je kunt er enkel deze cryptomunt op bewaren.

Multi coin software wallet

Dit is niet hoe ze door iedereen genoemd worden, maar in dit artikel gebruik ik het even om het onderscheid aan te geven.

Naast de core wallets zijn er wallets, waarop je veel verschillende cryptomunten kunt opslaan.

Dit heeft verschillende voordelen, waarvan het grootste voordeel is, dat je niet de de hele blockchain mee gedownload krijgt op je p.c.. Dit neemt veel computergeheugen in beslag.

Voorbeelden van software wallets:

Core Wallet vs multi coin software wallet

Core Software Wallet voordelen

 • Veilig
 • specifiek voor 1 cryptomunt

Nadelen core software wallet

 • Belastend voor PC. omdat de hele blockchain mee wordt gedownload.
 • Per cryptomunt een andere wallet nodig.
 • Heb je veel verschillende cryptocurrency, dan wordt dit snel onoverzichtelijk

Multi coin software wallet voordelen

 • Ruimte voor meerdere cryptomunten
 • Lichter dan core wallet, omdat de hele blockchain niet mee wordt gedownload.
 • Makkelijker aan te maken.

Nadelen multi coin software wallet

 • Minder veilig dan core wallet
 • Kans dat je gehackt wordt, maar dit is vele malen kleiner dan bij een exchange.

Hot storage vs Cold storage

Een tweede manier om de verschillende software wallets naar te verdelen is naar hot- en cold storage.

Een cold wallet heeft al de toegangssleutels op de computer opgeslagen. Daar kun je dus alleen vanaf je p.c. bij.

Een hot wallet, slaat dit op online. Dit heeft als voordeel dat je er ook vanaf je mobiel bij zou kunnen. Maar, het is minder veilig dan de cold wallet. Want, je bent verbonden met het internet.

Hoe werkt een software wallet?

Over het algemeen is dit vrij eenvoudig. Je download de gewenste software wallet via één van de links in dit artikel. En je volgt de stappen.

Een multicoin wallet is wat makkelijker aan te maken. En vraagt minder van je p.c.

De core wallets vragen iets meer stappen om te installeren. Maar het wijst zich vanzelf. Deze kun je het beste van de website van de betreffende cryptocoin downloaden.

Hoe veilig is een software wallet?

Je weet nu, als het goed is, dat de private keys; de sleutels naar je wallets opgeslagen zijn in jouw software wallet. Deze staan op jouw p.c. of smartphone. En die… kun je kwijt raken. Of het kan gestolen worden. Ook kan je gekraakt worden.

Hoe voorkom je verlies van je bitcoins en je andere cryptomunten, in zo’n geval?

Back-up

Om verlies te voorkomen heb jij je private key ergens veilig opgeslagen. Zodat je zelf nog bij je cryptocurrency kan komen.

Hoe maak je een backup?

Je schrijft de revovery seed op. Dit is de reeks van 12 tot 24 woorden. Je recovery seed is een versleutelde variant van je private key. Hiermee heb je altijd toegang tot je cryptomunten. Ook zonder wachtwoord. Zie het als de hoofdsleutel.

Deze recovery seed kun je het beste opschrijven op een papier. Niet digitaal. En dit papier kun je op een zo veilig mogelijke plek bewaren. Ergens waar brandgevaar nihiel is. En zorg ervoor, dat het beveiligt is tegen vervagen. Je zou het bijvoorbeeld kunnen lamineren.

Ik noemde al brandgevaar. Om te voorkomen dat jij je crypto’s verliest bij een brand, kun je het papiertje in een brandwerenede kluis opslaan.

Je kunt ook denken aan de Cryptotag. Dit is een titanium plaat, die temperatturen tot 1665°C kan hebben. Op de Cryptotag sla je letterlijk de wachtwoorden in een titanium plaat. Hiermee is je recovery seed kei goed beveiligd tegen brand.

Updaten

Het ligt misschien wel erg voor de hand, maar hou de updates bij. Er zijn te veel mensen die dit niet doen. Dit brengt de veiligheid in gedrang.

De beste software wallet voor bitcoin

De beste software wallet voor je bitcoin is de Bitcoin Core Wallet. Dit is de wallet van de blockchain zelf. En is veiliger externe software wallets. Nadeel is wel, dat deze de hele blockchain mee downloaden op je p.c.. Dat kan op den duur belastend zijn.

Een alternatief voor de core wallet is de software wallet van Electrum, deze is alleen voor Bitcoin.

Software wallet vs hardware wallet

Voordelen software wallet

 • Makkelijke toegang tot je sleutels
 • Software wallets zijn gebruiksvriendelijk
 • Een stuk goedkoper dan hardware wallets. Vaak gratis.

Nadelen software wallet

 • In het geval van hot storage, blijven je sleutels online. En is de dreiging van hackers er altijd.
 • Je kunt het ovezicht verliezen, wanneer je verschillende coins hebt. Niet elke wallet ondersteund al de cryptovalute die je hebt.
 • Je hebt zelf nog zorg te dragen voor de veilige offline opslag van je seed phrase.

Voordelen hardware wallet

 • Je sleutels staan alleen op de hardware wallet. En je kunt hier alleen bij, wanneer je deze inlugt aan de computer. Dan pas kun je handelen/ kopen/ verkopen.
 • Dit is nog steeds de meest veilige methode om je bitcoins en cryptovaluta op te slaan.

Nadelen software wallet

 • De sleutels staan enkel op de hardware wallet. Deze heb je dus altijd nodig, als je iets met je cryptomunten wilt doen.
 • Deze methode van crypto beveiligen kan kostbaar zijn. Het is wel aan te raden goed in de beveiliging van je cryptomunten te investeren

Eigenlijk zijn er maar twee hardware wallets. Die tot de absolute top behoren:

Deze en nog een aantal andere goede modellen kun je vinden bij Cryptomaan.nl.

Samenvatting en conclusie: Wat is een software wallet?

Je weeet nu dat een software wallet een programma is dat je op je laptop of smartphone download. Dit programma bewaard je sleutels en daarmee toegang tot je cryptomunten.

Er zijn verschillende soorten software wallets. Er zijn wallets specifiek voor de ene munt. Bijvoorbeeld Bitcoin. En er zijn multi coin software wallets. Deze zijn iets minder veilig dan de z.g.n. core wallets.

Vergeleken met hardware wallets, komen de software wallets niet slecht uit. Grootste voordeel: ze zijn gratis. Grootste voordeel van de hardware wallets is, dat ze als de veiligste manier om bitcoin op te slaan worden beschouwd.

Zijn software wallets ook beter dan paper wallets? Het voordeel van de paper wallet is, dat deze offline is. Het nadeel het is kwetsbaar. Van een software wallet heb je als je het goed hebt gedaan een seed back up gemaakt.

Deze seed back up kun je op papier schrijven. Maar, een veiligere manier is hem in te slaan op een CRYPTOTAG.

Cryptomaan is een betrouwbare en gespecialiseerde partner voor je bitcoin en crypto wallets, seed back ups en toebehoren.

Laatst bijgewerkt: 04/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu starten met bitcoin en crypto?

Complete Bitcoin en crypto start-up gids. Meld je vandaag nog aan voor jouw gratis starterpack