Wat is Moving Average? Bepaal de richting van de trend

Wat is moving average? MA is een indicator in de technische analyse die in combinatie met RSI en MACD gebruikt wordt. Kun je er de richting van de trend mee bepalen? En wat kun je er nog meer mee?

Na dit artikel weet je:

Wat is Moving Average?

Een ander woord voor moving average is voortschrijdend gemiddelde. Het is een veel gebruikte indicator voor beleggers. Omdat deze indicator door veel beleggers gebruikt wordt geven deze gemiddelden steun of weerstand. In combinatie met RSI (Relative Strength Indicator) en MACD (Moving Average Convergence Divergence) is de moving average goed te gebruiken.

Moving Average geeft de richting van de trend weer. De meest gebruikte varianten ervan zijn:

Simple Moving Average: SMA

De Simple Moving Average is zo simpel als het gemiddelde van koers over een bepaalde periode. Het is de som van al de slotkoersen over een bepaalde periode gedeeld door het aantal dagen.

Als formule:

Som van slotkoersen / aantal dagen = SMA

Expontential Moving Average: EMA

In feite is het Exponential Moving Average niet veel anders dan het Simple Moving Average. De formule is het zelfde:

Som van slotkoersen / aantal dagen = EMA

Het verschil is dat er meer waarde wordt toegekend aan de laatste waarden uit de periode.

SMA of EMA; Welke Moving average is beter?

Over het algemeen liggen deze lijnen behoorlijk gelijk aan elkaar. Of SMA of EMA beter is, is afhankelijk van je eigen voorkeuren en hoe je ermee omgaat. Beide Moving Averages worden veel gebruikt door beleggers.

Over welke periode moet ik de Moving Average berekenen?

Je bent vrij om een periode te bepalen die je zelf wilt. Maar, hoe meer beleggers het zelfde timeframe gebruiken voor hun moving average. Hoe beter het werkt. En hoe nauwkeuriger je berekeningen zijn.

De meest gebruikte periodes zijn:

 • 50 dagen
 • 200 dagen

Maar ook 20 en 100 dagen komen voor.

Voor de betrouwbaarheid van je berekeningen houd ik één van deze twee periodes aan. Dat is ook aan te raden.

Voor het bepalen van Moving Average worden dag candlesticks gebruikt.

Aantal dagenVolatiliteit
20Hoge volatiliteit
50
100
200Lagere volatiliteit
Volatiliteit in verhouding tot gekozen periode MA

Hoe gebruik je Moving Average in technische analyse?

De Moving average geeft de richting van de trend weer. Kies je voor een 50 daags voortschrijdend gemiddelde, dan zul je zien dat deze trend volatieler is dan wanneer je kijkt naar een trend van 200 dagen. Je kunt erin zien of de trend opwaarts of neerwaarts is.

Aan de hand van het 200 daags gemiddelde kun je aardig nauwkeurig toppen en bodems voorspellen. Veel beleggers gebruiken deze indicator, daarom zal de koers rond dit gemiddelde vaak afketsen.

Het is natuurlijk geen absolute wetenschap, maar in de praktijk komt het er wel vaak op neer.

Signalen van het Moving Average

Je kunt uit de SMA en EMA verschillende koop- en verkoopsignalen aflezen. Bijvoorbeeld bij een kruising van de twee averages met elkaar. Of, wanneer één of allebei de averages de grafiek kruisen.

In onderstaande grafiek kun je beide momenten zien.

Moving Average kruising EMA SMA voorbeeld
Kruising van SMA en EMA met zowel elkaar als de koers.

Legenda:

 • Rood = SMA
 • Blauw = EMA

Hoe Moving Average gebruiken als dynamische support en resistance?

Zoals eerder genoemd, over een langere periode geeft het MA een berekening waar je meer waarde aan kunt hangen. Je kunt er dynamische support- en/of resistance lijnen van afleiden, zoals weergegeven in onderstaande afbeelding. Daar zie je dat de koers de lijn net wel/niet raakt.

Moving Average als supportlijn voorbeeld
Moving average als steunlijn

Samenvatting en conclusie: Wat is Moving Average?

Moving Average is een indicator die gebruikt wordt in de technische analyse, waarmee je de richting kunt bepalen. Je kunt kiezen voor verschillende periodes om de MA weer te geven. Van 20 tot 200 dagen, waarbij een 50daagse en 200 daagse weergave het meest worden gebruikt.

Het MA is het gemiddelde van de slotkoersen over een bepaalde periode.

Er is onderscheid tussen het Exponential Moving Average en het Simple Moving Average. Het verschil is klein, maar je ziet het in de grafiek. Bij het EMA wordt er iets meer waarde toegekend aan de laatste waardes.

Wat kun je met het Moving Average?

Scoren met technische analyse?

De cursus handelen in crypto’s met technische analyses van Madelon Vos is een complete cursus, waarmee je al de tools en indicatoren krijgt uitgelegd die zij zelf en vele succesvolle beleggers gebruiken. Zelf heb ik deze cursus met veel plezier doorlopen en ik heb er veel waarde uitgehaald. Lees mijn review: cursus handelen in crypto’s met technische analyse.

Moving Average FAQ’s

 1. Wat is moving average?

  Moving Average is een ander woord voor voortschrijdend gemiddelde het geeft het gemiddelde van de slotkoersen weer over een periode van 20, 50, 100, of 200 dagen. Meestal worden EMA en SMA gebruikt.

 2. Wat kun je met het voortschrijdend gemiddelde?

  Je kunt het gebruiken als signaal voor koop- en verkoopmomenten. En als dynamische steun- weerstandslijn.

 3. Hoe Moving Average weergeven in Tradingview?

  Op Tradingview ingelogd ga zie je bovenin “Indicators” Klik daarop. Zoek vervolgens op Moving Average en het komt vanzelf naar voren.

Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

blank

Meer rendement en betere resultaten halen?

Begin vandaag nog met dé cursus Technische Analyse van Madelon Vos

actiecode: GELDENVRIJHEID10

Meer rendement en betere resultaten halen? actiecode: GELDENVRIJHEID10