Wat is RSI? Relative Strength Index uitleg

Wat is RSI? Maak kennis met RSI in deze Relative Strength Index uitleg. Één van de populairste indicatoren in de technische analyse in alle financiële markten, niet alleen forex en aandelen. Maar ook wordt de Relative Strength Index veel gebruikt bij Bitcoin en andere cryptocurrency analyses. Zeker de moeite waard om je de RSI indicator meester te maken.

Zometeen weet je:

Wat is RSI?

RSI is de afkorting van Relative Strenght Index. Het is een momentum indicator, die wordt gebruikt bij het maken van een technische analyse.

Aan de hand van deze indicator kun je zien of de asset “overbought” of “oversold” is.

Relative Strenght Index ligt tussen 0 en de 100. En het is de uitkomst van een rekensom.

Hoe bereken je RSI?

De Relative Strength Index bereken je door de gemiddelde toename door de gemiddelde afname te delen:

RSI = gemiddelde groei / gemiddelde afname

Deze wordt berekend over een tijdsperiode van 14. Staat je timeframe op dagen, dan wordt dit dus berekend over 14 dagen.

Relative Strength Index uitleg in video (4min)

Wat is RSI? VIn deze video uitleg de Relative Strenght Index in 4 minuten helder en duidelijk uitgelegd.

Hoe gebruik je RSI?

Het beste kun je de RSI over een timeframe van 14 eenheden gebruiken. Afhankelijk van je instellingen zijn dit uren, dagen, etc.. Het is aan te raden deze op dagen te zetten. Zodat je dit over periodes van 14 dagen ziet.

De RSI kun je gebruiken als:

 • koop- en verkoop indicator,
 • trendindicatie
 • RSI Divergence

Koop- en verkoop indicator

Wanneer de koers boven de 70 uitkomt is dit een overbought signal. De kans is reëel, dat de koers dan op kort termijn weer zal dalen.

Onder de 30 spreek je van een oversold indicator. Aan deze kant kun je verwachten dat de koers binnen niet al te lange termijn weer stijgen zal.

Het kruisen van de 30 en 70 lijn, is dus een goede indicator om te kopen of te verkopen. Rond de 70 verkoop je, rond de 30 koop je.

 • 70 -< 100 – Overbought – verkoopsignaal
 • 30 -< 70
 • 0 -< 30 – Oversold – koopsignaal

Afgezien van je strategie kun je opschuiven naar 20/ 80, dat is een standaard trading signal. Of 10/90, dat is langzaam trading signal.

Trendindicatie

Wanneer de RSI lang boven de 50 blijft dan is dit een indicator van een uptrend. Dit zie je vaak wanneer de koers naar beneden komt uit een overbought gebied, maar niet verder zakt dan 50. Dit is een goed teken.

Hier tegenover staat dat de koers heen en weer blijft vliegen. In dit geval is er weinig van een trend te herkennen. Dit noem je consolidatie.

Wat is RSI divergence?

Simpel uitgelegd is RSI divergence, wanneer de prijs iets anders doet dan de RSI. Wanneer dit het geval is, kun je dit als een waarschuwing zien.

Wanneer er een hoge piek ontstaat, terwijl de RSI aan het dalen is, is dit een teken van zwakte en een overduidelijk verkoopsignaal. Dit kan een grote omslag betekenen.

100% garantie?

Nee, alleen de RSI is niet accuraat genoeg. Het beste kun je het gebruiken in combinatie met volume en de overal trend, zoals het Moving Average.

Samenvatting en Conclusie: Wat is RSI?

Relative Strength Index is een goede indicator om te betrekken in je technische analyse. Het is een populaire indicator die door goede traders wordt gebruikt. Maar, nooit op zichzelf. Want je kunt er naast zitten. Gebruik het bijvoorbeeld in combinatie met Moving Average en het volume.

RSI is een berekening van gemiddelde toename in de koers gedeeld door de gemiddelde afname. En ligt tussen de 0 en 100.

 • Rond de 30 is dit een koopindicator.
 • Rond de 70 is het een verkoopindicator.

Verder kun je aan de hand van de RSI aflezen waar de divergencies zitten en is het een goede trendindicatie.

Traden als een Pro met Technische analyse?

Naast RSI zijn er nog veel indicatoren en tools die je mee kunt nemen voor een complete en accuratie technische analyse, waarmee je trading skills en rendement flinke sprongen kunnen maken.

In de cursus Handelen in crypto’s met Technische Analyse van Madelon Vos, krijg je alles aangereikt om goede analyses te maken, waarmee je met meer vertrouwen handelt en betere rendementen en resultaten haalt. Vandaag nog starten? Meld je aan via onderstaande knop.

RSI FAQ’s

 1. Wat is RSI?

  RSI betekent Relative Strength Index, het geeft de verhouding weer van de gemiddelde toenamen gedeeld door de gemiddelde afname. Dit over een periode van 14 timeframes. Het beste kun je naar 14 dagen kijken.

 2. Wat kun je met Relative Strength Index aflezen?

  Je kunt er koop- en verkoopmomenten uit aflezen. Je kunt divergencie met de trend zien en het geeft een indicatie van de trend weer.

 3. Is RSI een alleszeggende indicator?

  Nee, voor een accurate analyse gebruik je meerdere indicatoren. Zoals Volume en het Moving Average/ voortschrijdend gemiddeld.

Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

blank

Meer rendement en betere resultaten halen?

Begin vandaag nog met dé cursus Technische Analyse van Madelon Vos

actiecode: GELDENVRIJHEID10

Meer rendement en betere resultaten halen? actiecode: GELDENVRIJHEID10