Wat is volume indicator? makkelijk en onderschat – uitleg

De Volume indicator in de technische analyse is één van de makkelijkst af te lezen, maar vaak onderschatte hulpmiddelen om tot goede analyses te komen. Des te meer winst is er te behalen, wanneer je deze in je toolbox opneemt.

Een kleine tijdsinvestering en je weet:

Wat is de volume indicator?

De volume indicator is vrij gemakkelijk af te lezen. Ondanks de eenvoud van deze indicator, wordt het vaak over het hoofd gezien bij de technische analyse.

De Volume indicator geeft de som aan van alle trades gedurende een bepaalde periode. Afhankelijk van het tijdframe dat je hebt ingesteld kan dit dus van minuut tot uur, dag of langer zijn.

De berekening van de volume indicator:

Volume = som verkopen + som kopen

Het is dus niet zo dat de verkopen van de kopen worden afgetrokken of iets dergelijks. Het volume geeft de totale som weer van het verhandelde bedrag.

Aan de kleur kun je zien of er meer kopen dan verkopen zijn geweest.

  • Groen: kopen > verkopen
  • Rood: verkopen > kopen

Bij een toenemend volume op de markt spreek je van een actieve markt. In het geval van een afname spreek je van een inactieve markt.

volume indicator technische analyse
Volume indicator in technische analyse

Wat kun je met de volume indicator?

Aan de volume indicator kun je aflezen of de markt het eens is met de beweing die hij maakt. Neemt het volume af op het moment dat de markt aan het stijgen is. Kun je er donder op zeggen dat het tij zich op korte termijn zou keren. Een sterke toename van het volume zou kunnen wijzen op acceptatie van de koers.

Volume divergence

Zie je een dalend volume, terwijl je een stijgende koers ziet. Dan zie je een afwijking. In technische analyse wordt dit divergence genoemd. Wat een letterlijke vertaling is van afwijking. Er kunnen verschillende redenen zijn voor deze afwijking.

Voordelen en nadelen

Voordelen

Het helpt de kracht van koersbewegingen te bepalen. Wanneer zowel koers als volume stijgen is dit een sterke indicator.

Nadelen

Enkel het volume geeft niet genoeg informatie je moet in je technische analyse meer indicatoren gebruiken voor een meer accurate analyse.

Samenvatting en conclusie: Volume indicator – Wat is het?

De Volume indicator is één van de makkelijkst af te lezen indicatoren in de technische analyse. Je kunt hier vrij gemakkelijk aan zien of de markt het eens is met de beweging van de koers. Wanneer het volume afneemt terwijl de koers stijgt is het zeer waarschijnlijk dat de koers dalen zal.

De volume indicator is een weergave van het totaal aantal kopen + totaal aantal verkopen. Deze zijn weergegeven in een diagram. Aan de kleur kun je zien of er meer verkopen of kopen zijn geweest. Rood is meer verkopen, groen meer kopen.

Voeg de volume indicator toe aan je technische analyse en je hebt een eenvoudig af te lezen en sterke tool aan je toolbox toegevoegd. Maar, je hebt meer nodig om accurate analyses te kunnen maken, waar je goed mee handelen kunt. Zoals RSI, MACD.

Hier wil ik toch even de cursus handelen in crypto’s met technische analyse van Madelon Vos noemen. Aan de hand van Bitcoin leer je hier alle tools en indicatoren om nauwkeurige berekeningen mee te maken. Tijdelijk met een maand gratis toegang tot haar nieuwe platform: MoneyTalks. Als je deze community goed gebruikt kunnen je resultaten en rendement écht snel stijgen.

Disclaimer:

Geld en vrijheid is geen financieel adviseur en de content op deze website is geen financieel advies. Alle informatie op deze website is informatief en geen aanbeveling om iets te kopen of verkopen. Doe goed onderzoek of raadpleeg een deskundige bij het maken van financiële beslissingen en investeer alleen geld dat je kunt missen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen investeringen.

Laatst bijgewerkt: 03/04/2021
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

blank

Meer rendement en betere resultaten halen?

Begin vandaag nog met dé cursus Technische Analyse van Madelon Vos

actiecode: GELDENVRIJHEID10

Meer rendement en betere resultaten halen? actiecode: GELDENVRIJHEID10