Wat zijn stablecoins? Wat kun je ermee?

Wat zijn stablecoins? Een stablecoin is een cryptocurrency waarvan de prijzen redelijk stabiel zijn. Vaak zijn stablecoins gekoppelt aan een “fiat” valuta zoals de US Dollar. In sommige gevallen zijn zelfs stablecoins gekoppeld aan goud.

Het doel van een stablecoin is stabiliteit bieden tegenover de andere cryptovaluta, waarvan de waarde enorm kan variëren als gevolg van vraag, aanbod en andere (markt)omstandigheden. Dit, terwijl de munt wel de eigenschappen van een cryptomunt behoud, zoals het censuurbestendige, decentrale, etc.. Een bekend voorbeeld van stablecoin is tehter.

Er zijn verschillende stablecoins. Deze kun je kopen op verschillende exchanges. Achter de stablecoins zitten bedrijven die ervoor zorgen dat de koers stabiel blijft. Dit doen ze door voor ieder uitgegeven munt één dollar (of andere fiatmunt of cryptovaluta) te bezitten. Deze bedrijven dragen de verantwoordelijkheid daadwerkelijk dit geld te bezitten.

Waarom zijn er stablecoins?

De voornaamste reden voor het bestaan van stablecoins is het bieden van stabiliteit. De volatiliteit van cryptovaluta is groot. Dit heeft gevolgen voor de acceptatie van cryptovaluta als dagelijks betaalmiddel. En, op de beurs.

 • Bespoedigen van acceptatie van cryptvaluta als dagelijks betaalmiddel door het bieden van stabiliteit
 • Als ruilmiddel om jezelf mee in te dekken tegen koersdalingen als cryptotrader. Zodat jij bij onverwachte koersdalingen je Cryptovaluta kunt inruilen voor een stablecoin. Die je later weer gemakkelijk om kan zetten naar de cryptomunt van je keuze.

Waar wordt stablecoin voor gebruikt?

Stablecoins worden veelal door cryptohandelaren gebruikt. Bij een exchange is het vaak niet mogelijk snel je Bitcoin direct naar Fiat geld om te zetten. En weer terug. Wil je snel kunnen reageren op (on)verwachte koersdalingen dan verruil jij je Bitcoin voor een stablecoin zoals USDT.

Voorbeeld:

 • De waarde van Bitcoin is $ 10.000,-
 • Je hebt 1 Bitcoin
 • USDT heeft een waarde van $ 1,-

Je verwacht een koersdaling van Bitcoin, dus je ruilt je ene Bitcoin in voor 10.000 USDT, vervolgens daalt de Bitcoinkoers daadwerkelijk tot $ 8.000,-.

Op dit punt verruil jij je 10.000 USDT weer tegen Bitcoin. Hoeveel Bitcoin heb je nu? 10.000 / 8.000 = 1.25 BTC ➡Deze ruil heeft je dus 0.25 BTC opgebracht.

Waarom zou je een stablecoin gebruiken

Als antwoord op de volatiliteit van cryptovaluta.

De crpytomarkt is volatiel. En daarmee kan de koopkracht voor jezelf als consument of als ondernemer erg fluctueren. Je wilt wel graag je koopkracht behouden. Dit kan met stablecoins.

Transportmiddel

Stablecoins worden op vrijwel alle crypto exchanges verhandeld. Vaak worden ze gebruikt om Euro’s of Dollars om te zetten in een stablecoin die vervolgens naar de exchange wordt gesluist om daar in de gewenste cryptovaluta om te zetten.

Stabiliteit

In sommige landen waar het geld onderhevig is aan hevige inflatie, wordt soms een cryptovaluta gebruikt om koopkracht te behouden. Maar, de meeste cryptovaluta zijn enorm volatiel. Hierop heeft een stablecoin een redelijk waardevast antwoord.

3 soorten stablecoins

De verschillende stablecoins die er zijn, kun je onderverdelen in 3 categorieën:

Fiat-backed stablecoins

De naam zegt het al, dit gaat om stablecoins die gebaseerd zijn op een bepaalde fiat-munt; Euro, Dollar, Singapore Dollar. Voorbeelden hiervan is Tether, True USD, Gemini. Hier zit je dus wel weer vast aan een centraal systeem en is censuur mogelijk. Vertrouwen in de centrale partij is noodzakelijk. De verhouding hierbij veelal 1:1.

crypto-backed stablecoins

Stablecoins die gelijk staan aan een bepaalde cryptocurrency. Hierbij is de verhouding vaak in meervoud bijvoorbeeld 100:1 / stablecoin:cryptotoken. Voorbeelden hiervan zijn: DAI, BitUSD.

algorithm-backed stablecoins

Dit zijn stablecoins die gekoppelt zijn aan een algoritme. Dit algoritme houdt de prijs in de gaten en zal in geval van stijging bijvoorbeeld meer tokens uitbrengen om dit weer te stabiliseren. Voorbeelden hiervan zijn: Basis, Carbon.

Welke stablecoins zijn er?

Een lijstje van de stablecoins:

 • USDT (Tether) gekoppelt aan Dollar
 • TUSD (TrueUSD) gekoppelt aan Dollar
 • PAX (PAXOS Standard) gekoppelt aan Dollar
 • DAI (Maker): Decentraal en gekoppelt aan Dollar
 • GUSD (Gemini Dollar) gekoppelt aan Dollar
 • EURS gekoppelt aan Euro
 • SGDR gekoppelt aan Singapore Dollar

Voordelen en -nadelen van stablecoins

Voordelen

 • stabiele prijs tijdens het handelen
 • Beveiliging op grote volatiliteit.
 • makkelijk in/ en uitstappen
 • Je kunt je positie beschermen

Nadelen

 • De achterliggende bedrijven zijn niet altijd transparant. Vertrouwen in de activa is noodzakelijk. Maar dit is niet altijd duidleijk.
 • De bedrijven achter de stablecoins zijn vaak centraal.
 • En kan dus nog steeds de prijs manipuleren, bij printen etc..
 • Ondanks de vastgezette verhouding, kan er toch een verschil inzitten.

Toekomst en stablecoins

De stablecoins zijn er voornamelijk op gericht een antwoord te bieden op de korte termijn. Omdat, ze vaak nog aan fiat-geld gekoppelt zijn. Dit past niet bij de missie van Bitcoin en andere cryptovaluta waar het juist gaat om het decentraliseren van controle, macht en censuur. Het is wel een handig hulpmiddel voor cryptotraders als bijvoorbeeld transportmiddel.

Wat de toekomst brengt voor stablecoins is onzeker. Het kan verschillende kanten opgaan. Overheden en andere grootmachten zijnt tegenwoordig aan het expirimenteren met cryptovaluta en de blockchain. Ze willen de macht niet zo makkelijk uit handen geven.

De blockchain en cryptocurrency groeien in populariteit vanwege het decentrale karakter, veel mensen zijn het vertrouwen in het huidige centrale systeem verloren. Of, worden wakker voor de corruptie ervan.

Samenvatting en conclusie: Wat zijn stablecoins?

Als het goed is weet je nu wat stablecoins zijn. Munten die gebacked zijn door ofwel een fiatmunt, cryptovaluta of een algoritme. De backup door een fiatmunt staat eigenlijk haaks op het principe van Bitcoin, waar het gaat om decentralisatie. Wat de toekomst zal brengen is onduidelijk. Voornamelijk vervullen stablecoins een oplossing voor de korte termijn om stabiliteit te bieden in de enorm volatiele markt.

Door cryptotraders worden stablecoins vaak gebruikt als transportmiddel tussen de verschllende crypto exchanges. En om snel in te kunenn spelen op koerswijzigingen.

Laatst bijgewerkt: 11/12/2020
Picture of Wouter
Wouter
Vrijheid creëren om mijn dromen te verwezenlijken en anderen helpen dit ook voor zichzelf te realiseren is de intentie van mijn blog: Geld en vrijheid. Met internet ligt de wereld letterlijk bij je op schoot. Met de vele mogelijkheden van het kent om geld te verdienen is financiële vrijheid creëren enkel een keuze. Ik deel mijn kennis en ervaringen met de intentie jouw te helpen in jouw weg met geld en vrijheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *